autor: lechowiec » sob wrz 27, 2025 9:12 am
Witam, detektor cscope 6mxi przestał działać poprawnie. Dość długo miał taki objaw, że wzbudzał się przy wyższych wzmocnieniach, ale miało to charakter zmienny. Było czasem lepiej, czasem gorzej, aż pewnego dnia doszło do wyłączenia całkowitego trybu dynamicznego. Tryb pinpoint działał podczas gdy w pracy dynamicznej detektor milczał. Objawy jak zimny lut. Wymontowałem pcb. Solidnie ten detektor jest wykonany, ale płyta od strony panelu polutowana jest jakimś twardym spoiwem jakby nie zawierało wogle ołowiu i pokryte jest białym nalotem. Przelutowałem te gorsze punkty lutownicze i po złożeniu detektor ruszył, ale nie wiem czy to nie był zbieg okoliczności, bo po niedługim czasie znowu jest to samo. Działa tylko pinpoint a dynamika milczy. Niestety na tej gorszej płycie trzeba chyba wymienić wszystkie punkty lutownicze. Druga płytka to już w dużej części smd i tego się nie tykam zwłaszcza że ta płyta nie budzi zastrzeżeń. Ma Pan czas i w razie czego jakieś części żeby rzucić na to okiem?