skok z ace250 na quattro MP
skok z ace250 na quattro MP
Witam. Czy taka przesiadka to dobry wybór? Może ktoś już to przerabiał?
Re: skok z ace250 na quattro MP
Czy dobry wybór to zależy od tego, czy ten kto go dokonał będzie zadowolony, tego nikt nie przewidzi.
Ale Quattro to chyba najprostszy wykrywacz z górnej półki, więc to chyba najbardziej bezbolesna przesiadka z ACE na wykrywacz z górnej półki jaka może być. Pytanie tylko czego zwykle szukasz, gdzie, oraz czy przyzwyczaisz się do namierzania cewką DD, bo reszta to raczej nie problem.
Ale Quattro to chyba najprostszy wykrywacz z górnej półki, więc to chyba najbardziej bezbolesna przesiadka z ACE na wykrywacz z górnej półki jaka może być. Pytanie tylko czego zwykle szukasz, gdzie, oraz czy przyzwyczaisz się do namierzania cewką DD, bo reszta to raczej nie problem.
Zwykle szukam drobnego kolorku, monetki , guziki itp miejsca głównie pola i las. Moje obawy sa tego typu, czy poradzę sobie z masą tonów jakie wydaje, czy nie głupieje w ternie zaśmieconym gorzej niż ace. Bo rozumiem, że zasięg ma lepszy? A z cewką DD miałem mało do czynienia, więc pojęcie pojęcie mam blade.
Tu Quattro powinien się spisać, to typowy drobnicowiec.azazar pisze:Zwykle szukam drobnego kolorku, monetki , guziki itp miejsca głównie pola i las.
Tego nikt nie wie, sam musisz się przekonać, czy Ci wykrywacz podejdzie, najlepiej przed dokonaniem zakupu. Ale ilość tonów w Quattro nie jest taka przytłaczająca, można sobie poradzić, bywają gorszeazazar pisze: Moje obawy sa tego typu, czy poradzę sobie z masą tonów jakie wydaje
Teren zaśmiecony zawsze jest trudny i szukanie na nim, to nic przyjemnego. Quattro raczej nie będzie miał dużej przewagi jeśli chodzi o naprawdę bardzo mocno zaśmiecony teren. Przede wszystkim z tym wykrywaczem trzeba chodzić powoli.azazar pisze:czy nie głupieje w ternie zaśmieconym gorzej niż ace.
Tak, jet zdecydowanie mniej podatny na wpływ gruntu (ACE nie ma takiej regulacji w ogóle), ma lepszą identyfikację i dyskryminację. Ale Quattro jest też cięższe, bardziej prądożerne i wymaga powolnego poszukiwania.azazar pisze:Bo rozumiem, że zasięg ma lepszy?
Są osoby, dla których rodzaj cewki DD czy koncentryczna, nie robi większej różnicy, żeby nie szukać daleko, dla mnie to bez różnicy, jednym i drugim dobrze mi się szuka. Z pewnością trzeba zrozumieć na czym polegają różnice i nauczyć się z nią szukać i namierzać precyzyjnie fanty.azazar pisze:A z cewką DD miałem mało do czynienia, więc pojęcie pojęcie mam blade.
Z przesiadką na Quattro będzie jak z przesiadką z Golfa do Passata. Z jednej strony większy luksus, większy silnik i generalnie lepszy samochód, z drugiej strony więcej pali i ciężej zaparkować go na mieście bo większy. Przede wszystkim trzeba poznać nowy samochód, zanim bezpiecznie będzie można z niego wydusić 7 poty.
Dzięki SiD za informacje.
Jeszcze takie pytanie, ile tonów ma identyfikacja dzwiękowa?
-
marcinch1979
Q szaleje niemilosiernie w zasmieconym terenie, dobry sprzet ale tylko i wylacznie na czyste tereny, tak jest to najwolniejszy z minelabow i tutaj wolno naprawde znaczy wolno
Prawdę mówiąc nie wiem dokładnie, pewnie tyle co numerów ID. Niech jakiś właściciel się wypowie w tej kwestii.azazar pisze:Dzięki SiD za informacje.
Wszystko kwestia potrzeb i perspektywy.marcinch1979 pisze:Q szaleje niemilosiernie w zasmieconym terenie, dobry sprzet ale tylko i wylacznie na czyste tereny, tak jest to najwolniejszy z minelabow i tutaj wolno naprawde znaczy wolno
Wolno nie znaczy źle. Poznałem pewną osobę, która szukała z Quattro i nie była zadowolona z efektów. Ta osoba miała później wypadek na motorze, dość poważny. Kiedy już dało się szukać, zaczął chodzić z Quattro bardzo powoli bo miał uraz nogi. Efekty były naprawdę niesamowite. Nie zawsze wolno oznacza gorzej, zależy od terenu, sytuacji, potrzeb. Jak się nauczył chodzić powoli, to po wyzdrowieniu podtrzymał ten sposób poszukiwań.
Gdyby wybór sprzętu był taki prosty, nie było by ani ACE, ani Quattro, jedynie E-track i Spectra V3.
Czyli jak mam to rozumieć? Radzisz bym zotał przy ace ? Płytszym, ale prostym i zrozumiałym, że fantów nie wyciągnę więcej , tylko na nerwach stracę? No chyba Q od ace powinien we wszystkim być lepszy? Trochę sie pogubiłemmarcinch1979 pisze:Q szaleje niemilosiernie w zasmieconym terenie, dobry sprzet ale tylko i wylacznie na czyste tereny, tak jest to najwolniejszy z minelabow i tutaj wolno naprawde znaczy wolno
Odczekaj kolego do wiosny. W lutym w Odkrywcy będzie test Quattro/Safari to się trochę dowiesz konkretów odnośnie zasięgów oraz maskowania żelaza (test ACE już był) .
Quattro jest bez wątpienia lepszym wykrywaczem od ACE, ale większość uwag kolegów jest słuszna.

proscan
PS
Wątek ACE vs Quattro już był: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=1449
Quattro jest bez wątpienia lepszym wykrywaczem od ACE, ale większość uwag kolegów jest słuszna.
proscan
PS
Wątek ACE vs Quattro już był: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=1449
Ogólnie to dziekuję wszystkim za odzew.
Napszę najprościej jak potrafię. Nie oczekuje porównań z innymi wykrywaczami tylko z tym jednym ace, czy poprawią sie moje efekty przesiadając się na Q. Czy może po prostu wskoczę z deszczu pod rynnę, i nie będzie wielkiej rewolucji?
Napszę najprościej jak potrafię. Nie oczekuje porównań z innymi wykrywaczami tylko z tym jednym ace, czy poprawią sie moje efekty przesiadając się na Q. Czy może po prostu wskoczę z deszczu pod rynnę, i nie będzie wielkiej rewolucji?
na wiekszość twoiich pytań koledzy juz odpowiedzieli, trzeba czytać ze zrozumieniem
. prościej się nie da: Quatro jest lepszym wykrywaczem od ACE. a czy efekty poszukiwań się poprawią to będzie zależało od ciebie od tego jak poznasz wykrywacz no i od limitu szczęścia bo ono też jest ważne 
Dzięki. Oto mi chodziło .