Moneciak do 2tyś pln

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
Dawid8409

Moneciak do 2tyś pln

Post autor: Dawid8409 »

Witam

jestem tutaj nowy i potrzebuje fachowej rady od kogos doswiadczonego w temacie..
co prawda moja pierwsza przygoda z wykrywaczem miala miejsce ze 2lata temu ale dopiero teraz moge sobie pozwolic na zakup własnego..

kwota jaką dysponuje jest pomiedzy 2 a 2,5tyś pln.
Nastawiam sie na szukanie monet(czyli kolory) i dlatego chciałbym jakiegos dobrego moneciaka..

co mozecie mi polecic a co odradzic w tym przedziale cenowym jezeli nastawiam sie na monety..

chciałem jeszcze zapytac o jedno:
czy ktos z Was kiedys spotkał sie z wypalaniem sie srebra pod ziemia?
mam babcie,która opowiedziala mi kiedys jak bedac jeszcze dzieckiem była swiadkiem białego ognia wydobywajacego sie prosto z ziemi w szczerym polu.. mowiła ,ze ogien był na wysokos doroslego czlowieka.. - jezeli dochodzi do takiej reakcji to czy mozna stwierdzic na jakiej minimalnej glebokosci zalega srebro?

pozdrawiam
Dawid
Heruss
Kontakt:

Re: Moneciak do 2tyś pln

Post autor: Heruss »

Srebro się nie "wypala" bo srebro to metal. To co opowiedziała Ci babcia to z całym szacunkiem jakieś bajki. :D Srebro występuje w przyrodzie jako związki miedzi albo jako samorodki jak złoto choć w innej postaci. Mianowicie w postaci gałazek, drucików

Obrazek ,
zadziej w postaci skrystalizowanych grudek (w Meksyku i Boliwi)
U nas srebro raczej zadko można spotkać na południu Polski, ale to co opisała babacia raczej inne zjewisko a raczej bajka :-D
Gre-gre

Post autor: Gre-gre »

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=1972
Akurat mieścisz się w cenie a sreberka same wskakują do koszyczka ...
Pozdrawiam - Gre-gre.
Dawid8409

..jestem z mazowieckiego i to co opisala mi babcia mialo miejsce jakies 90km od warszawy jakies 65lat temu.. , i nie mam na mysli samorodkow tylko jakies moze zakopane kiedys kosztownosci przez jakiegos bogala(no bo przeciez kont w bankach jeszcze nie mieli).. sam nie wiem - babcia raczej mnie nie wkreca to nie jest w jej stylu.. zreszta w promieniu kilkudziesieciu kilometrow od tego miejsca sa pałace z pierwszej polowy 18wieku.. chyba nawet ze trzy..
poza tym nie wiem czy to prawda az chyba zapytam sie jakiegos chemika ale ktos mi powiedzial,ze metale szlachetne wlasnie maja cos takiego,ze jak dlugo sa pod ziemia tzn bez powietrza to zachodzi wlasnie taka reakcja wypalania(bialy slup ognia) a przy zlocie zołty ogien i to trwa dosłownie tylko kilkadziesiat sekund..moze tak cos widziala:shock:

mysle nad kupnem minelab x terra 705 lub WHITE'S MXT TRACKER
czy moze miałes w reku ktorys z nich? jakas opnia?
pozdro
Dawid8409

gre-gre ,co to za sprzet?
Heruss
Kontakt:

Post autor: Heruss »

Dawid sorry ale teraz to już przeginasz :uhaha od ponad 15 lat pracuję przy metalach szlachetnych i na 100000% gwarantuję Ci że srebro po wielu latach w ziemi ulega nawet destrukcji totalnej, zostaje z niego tylko ciemna plama w ziemi (z tlenków ale to kwestia kilku tys lat) i to nie od mistycznego ognia a złoto jest nadal przepieknym złotem i też bez żadnego złotego czy żółtego ognia no poprostu mnie rozbawiłeś. Z czystej ciekawości zapytam ile masz lat?
pozdro
Heruss
PS bez urazy, nie chcę Cię obrazić ale to sa bujdy na kółkach.
Tankista

Post autor: Tankista »

To chyba całkiem rozpowszechniony w Polsce przesąd, co do tajemniczych ogni nad zakopanym złotem ;)

Polecam ten wątek
http://odkrywca.pl/zakopane-zloto,663062.html#663062
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Przepalające się złoto czy srebro, to folklor, etnografia.

Co do 705 i MXT tracker to myślę, że z obu będziesz zadowolony, którego byś nie wziął.

:pa

proscan
Dawid8409

Heruss, i tym samym znam Twoją opinie - tego tez chciałem..
wcale nie twierdze,ze to prawda czy fałsz.. - poprostu nie wiem i dlatego sie zapytałem.. nie jestem jakims napalencem,ze uslyszalem i od razu wywale dół 3 na 3metry - nie nie spokojnie.. szczerze mowiac tez to troche rozumiem jako "bajkowe opowiadanie" ale sek w tym ,ze ona cos tam widziała.. ciekawe tylko co to mogło byc?
powtazam - nie wiem to sie pytam - a z drugiej strony smiech to zdrowie dobre Twoje:) ,
mam 25lat i mam dziewczyne:)
pozdro
szacunek
Matis

Post autor: Matis »

Proscan, wiesz może który wykrywacz jest głębszy? Czy mxt czy x705? Zarówno na militaria jak i monety.
ProScan
Właściciel

By na to pytanie odpowiedzieć musiałbym sprawdzić oba w tych samych warunkach. Ja 705 nie miałem w rękach.

Poza tym na jakiej sondzie (M? H? DD czy koncentryk?) MXT na 9,5 czy 12 cali? Przy jakim poziomie czułości?

Mogę mówić tylko o odczuciach - a więc w moim odczuciu MXT oraz X70 (bo ten sprawdzałem - są testy na forum) to wykrywacze o bardzo zbliżonym potencjale.

MXT był przetestowany dla Odkrywcy - zapraszam do lektury. Xterra czeka na swoją kolej.

proscan
Matis

Post autor: Matis »

A np. MXT z cewka 12' Na czułości takiej jak się w terenie chodzi, a x705 z standardową cewką i z czułością jak wyżej? Jak by się miały jeśli chodzi o depozyty itp.
Aha test MXT przeczytałem i powiem że jestem pod wrażeniem.
ProScan
Właściciel

Test powietrzny X70 można znaleźć tutaj:

http://www.proscan.gliwice.pl/docs/xterra70test.pdf

Spadki w gruncie MXT powinny być analogiczne jak dla X70 z sondą H (plus minus).

Testy dla Odkrywcy robione są w gruncie piaszczystym.

proscan
Robertsw

Post autor: Robertsw »

Kolego Matis chodzę prawie 3lata z MXT i cewką 12' i 6x10 DD ta pierwsza jest naprawdę głęboka trochę mniej stabilna jak 6x10 ale zasięgi rewelacja sprawdza się na monetach i drobnym kolorze tylko ciężka 2 godzinki szukania i boli nadgarstek ,ale za to 6x10 to finezja poszukiwań wyważenie sprzętu rewelacja można łazić i łazić a zasięgami też tak mocno nie odbiega od czołówki wykrywaczy.Przerobiłem trochę wykrywaczy włącznie z Troy X5 i XTerą 70 i mogę go polecić na 100% znam lepsze maszynki jak np. XP seria GMaxx Goldmax ale to już inna historia i mam jako rezerwowy :P
ODPOWIEDZ