Akumulator Eagle Spectrum - prośba o radę .
Akumulator Eagle Spectrum - prośba o radę .
Nabyłem ostatnio na aukcji Whites Eagle Spectrum z akumulatorem i ładowarką , oraz instrukcjami : po polsku i po angielsku . W instrukcji polskiej napisane jest , że akumulatorki można doładowywać ( brak efektu pamięciowego ) , natomiast w oryginalnej zalecenia są inne , producent odradza doładowywanie . Z polskiej instrukcji wnioskuję , że były dwa typy akumulatorów . Stąd moje pytanie . Jak rozpoznać , z którym akumulatorem mam do czynienia : starszym czy nowszym typem ? Z góry dziękuję za odpowiedź .
Re: Akumulator Eagle Spectrum - prośba o radę .
Witam,
Właśnie sprawdziełem w instrukcji, którą ja mam (oryginał) i tam jest wyraźnie napisane, że można doładowywać.
proscan
PS
A kto tłumaczył polską wersję ?
Właśnie sprawdziełem w instrukcji, którą ja mam (oryginał) i tam jest wyraźnie napisane, że można doładowywać.
proscan
PS
A kto tłumaczył polską wersję ?
Polska instrukcja jest oczywiście tłumaczona w firmie ProScan .Co do wersji angielskiej to jest ona wydana w szkocji .W punkcie szóstym napisane jest cyt. "Do not attempt to recharge the battery when it has not been fully discharget . Unnecessary recharging may reduce battery life. Once the instrument shows Low Battery on the display , the battery can be recharget ."
Te właśnie zdania budzą moje wątpliwości . Być może to wina mojej znajomości angielskiego , nie mniej jednak wolę mieć pewność , że przez niewłaściwe użytkowanie nie skrócę życia i tak już przecież staremu i wysłużonemu akumulatorkowi . Pozdr.
No ciekawe. Ja ma przed oczami wersję papierową, amerykańską (podobna jest na serwerze Whitesa) i tam stoi jak byk, że można doładowywać.
Ten pasus z instrukcji "szkockiej" najwyraźniej dotyczy innej wersji zasobnika (akumulatorków NiCad).
Nie mam sposobu jak odróżnić aku NiMh od NiCad. To co jest wewnątrz nie ma żadnych etykietek.
Na pocieszenie podam, że w tak wiekowym detektorze akumulatorki i tak będą tak liche, że lepiej będzie je wymienić na nowe.
Odnośnie ładowania moja rada jest taka (niezależnie od rodzaju aku):
Na poszukiwania jechać z dwoma zestawami (2 x aku lub aku + baterie luzem). Pracować do wyczerpania, zmienić na drugi i po powrocie ładować ten całkowicie rozładowany.

proscan
Ten pasus z instrukcji "szkockiej" najwyraźniej dotyczy innej wersji zasobnika (akumulatorków NiCad).
Nie mam sposobu jak odróżnić aku NiMh od NiCad. To co jest wewnątrz nie ma żadnych etykietek.
Na pocieszenie podam, że w tak wiekowym detektorze akumulatorki i tak będą tak liche, że lepiej będzie je wymienić na nowe.
Odnośnie ładowania moja rada jest taka (niezależnie od rodzaju aku):
Na poszukiwania jechać z dwoma zestawami (2 x aku lub aku + baterie luzem). Pracować do wyczerpania, zmienić na drugi i po powrocie ładować ten całkowicie rozładowany.
proscan
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź . Pozdrawiam. R.