Jaki jest koszt, nazwijmy to "przeglądu technicznego" Whitesa XLT. Sprzęt jest sprawny ale po sezonie, chętnie oddałbym go w ręce profesjonalisty który sprawdzi, pomierzy i ewentualnie dokona regulacji.
Czy wogóle taki przegląd ma sens?
W XLT praktycznie nie ma co regulować. Jeśli detektor nie wykazuje żadnych objawów, to nie widzę większego sensu wysyłać go do serwisu na przegląd.
A nóż się czegoś dopatrzę i jakieś zbędne koszty z tego będą
A tak poważnie, to za (wymoderowałem - informacje cenowe podaję obecnie na email) mogę sprawdzić czy wszystko jest jak należy, dokonać czyszczenia, uzupełnienia pianek itp.
Wszystko to robię za darmo jeśli wykrywacz trafia do mnie do naprawy.
Witam!
Jestem od niedawna posiadaczem używanego 4 czy 5 letniego White's XLT i mam kilka pytań:
1) ile kosztuje instrukcja do niego w wersji PL?
2) Przy testowaniu ustawiłem go na opcji "relict" w trybie statycznym i wykrywacz miał sporo wzbudzeń, dość często wył bez powodu i wymagał resetowania. Czy to normalne?
3) Ile kosztuje przegląd techniczny, wymiana kabla, wymiana "drążka" przy cewce na nowy
4) Jeżeli poróbuję dostroić wykrywacz zgodnie z instrukcją do gruntu (tryb relict) wyświetla się informacja że jest to niemożliwe. Czy to normalne zachowanie?
1) Zgodnie z cennikiem: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... ?f=2&t=177
2) Program RELIC nie jest statyczny. Staje się nim dopiero po włączeniu AUDIO DISC ON lub po włączeniu MIXED MODE. Jeśli nastawy były fabryczne, to w trybie RELIC nie powinno być zbyt wielu fałszywych sygnałów.
3) Ceny podam na email. Po zakupie instrukcji przegląd jest gratis (płatna jedynie przesyłka).
4) A jaka melodyjka temu towarzyszy? Ton opadający, czy "góra dół"?
Jeśli jak syrena (czyli góra-dół), to jest to raczej wina sondy (przy nastawach fabrycznych nie powinna tak robić). A robi tak w chwili strojenia w powietrzu czy przy gruncie?
Tak czy owak chyba jednak warto sprawdzić tą sondę. Te z krzyżem są niestety gorszej jakości niż stare BM-ki. Na szczęście stosunkowo łatwo da się je naprawić. Proszę sprawdzić czy nie ma mechanicznych uszkodzeń korpusu, kabla, czy nic w środku się nie rusza etc.