Podkręcanie DFXa

Pisz jeśli masz kłopot w opanowaniu wykrywacza, nie rozumiesz jego zachowania, poszukujesz instrukcji obsługi
ODPOWIEDZ
Robertsw

Podkręcanie DFXa

Post autor: Robertsw »

Witam i mam pytanie do Ciebie związane z ustawieniem czułości w DFXie ,dzisiaj sprzęt mnie zaskoczył pod względem osiągów ustawiłem PREAMPa na 4 AC Sensytivity 80 na pograniczu stabilnośći detektora i dopiero stał się skuteczny na drobne sreberka w polu.Kopałem tylko pewne sygnały i obserwowałem Sigmagraph.Trafiały się też fałszywe sygnały ale mozna było je odrużnić po ponownym przemieceniu cewką. Dodam ,że chodzę na sondzie EclipseDD 10x5 jakoś bardziej przypadła mi do gustu niż 950. W związku z tym mam pytanie czy takie ustawienia j.w. są dopuszczalne dla sondy DD czy ustawiam go zdecydowanie za wysoko?.Na sondzie 950 udało mi się stabilne popracować na tym samym polu na nastepujących ustawieniach Preamp 3 i AC 75 max czy to normalny objaw ??.Dziekuję za wszelkie informację.
ProScan
Właściciel

Re: Podkręcanie DFXa

Post autor: ProScan »

Na sondzie 950 udało mi się stabilne popracować na tym samym polu na następujących ustawieniach Preamp 3 i AC 75 max czy to normalny objaw
Być może. To jest wysoka nastawa. Sondy DD są bardziej stabilne w trudnym gruncie, stąd zapewne bardziej stabilna praca tej drugiej.

Jakie ustawienia są dopuszczalne, nie wiem. DFX ma tych nastaw kilkadziesiąt i stabilność w terenie nie zależy jedynie od nastaw czułości.

Choćby kwestia absolutnie nr 1; jaka częstotliwość pracy ?

:pa

proscan
Robertsw

Post autor: Robertsw »

Witam dziekuję za odpowiedz.Najstabilniej zachowuje sie na BESTDATA i chodzę głównie tym, na 15 Khz juz jest mniej stabilny przy tak podkręconych ustawieniach.
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Najstabilniej zachowuje sie na BESTDATA
Bo też w tym trybie pracy jest dosyć słabawy. Polecam lekturę :

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=76

:pa

proscan
ODPOWIEDZ