Był muszkietr co teraz???
Był muszkietr co teraz???
Witaj Proscanie!!! Wcześniej miałem Minelaba Muszkietera Adv 10" co teraz ??? Mam Gdzieś około 2200zł. ( góra 2500zł ) Chodzi mi uniwersalny sprzęt o dobrym zasięgu, na monetki oraz na kolorową militarkę, ale żelazem militarnym też żeby nie gardził:) Brałem pod uwage min:
- Garrett MH Cx Plus ( tryb statyczny, all metal, ale jak z monetkami ??? Wszyscy się go boją czy jest naprawdę taki straszny???)
- Fisher 1236-X2 ( zasięg czy coś zyskam w porównaniu do minelaba Musket. adv.???
- lub coś innego w tej cenie do lasu i na pole:D??? preferuje pokrętełka:D
Z góry dzięki za odpowiedź!!!
- Garrett MH Cx Plus ( tryb statyczny, all metal, ale jak z monetkami ??? Wszyscy się go boją czy jest naprawdę taki straszny???)
- Fisher 1236-X2 ( zasięg czy coś zyskam w porównaniu do minelaba Musket. adv.???
- lub coś innego w tej cenie do lasu i na pole:D??? preferuje pokrętełka:D
Z góry dzięki za odpowiedź!!!
Re: Był muszkietr co teraz???
Ale czego oczekujesz od wykrywacza, czego nie ma Muszkieter ?
Nie sądzę byś zyskał zasięgowo, przy przesiadce na w/w.
Garrett ma identyfikację - to na plus, ale mniejszą sondę i choćby przez to zasięgi mogą być gorsze. CX PLus ma autozerowanie, więc do końca taki statyczny nie jest. Ja lubie Garretty seri CX, bo sam latami chodziłęm z CX II, ale to sprzęt który nie każdemu podejdzie.
Fisher 1235 nie wniesie chyba zupełnie nic, poza lepszym wyważaniem i ogólnie lepszą ergonomią.
Może Xterra 50 ? Ręka odpocznie. (aha nie ma pokrętełek
)
proscan
Nie sądzę byś zyskał zasięgowo, przy przesiadce na w/w.
Garrett ma identyfikację - to na plus, ale mniejszą sondę i choćby przez to zasięgi mogą być gorsze. CX PLus ma autozerowanie, więc do końca taki statyczny nie jest. Ja lubie Garretty seri CX, bo sam latami chodziłęm z CX II, ale to sprzęt który nie każdemu podejdzie.
Fisher 1235 nie wniesie chyba zupełnie nic, poza lepszym wyważaniem i ogólnie lepszą ergonomią.
Może Xterra 50 ? Ręka odpocznie. (aha nie ma pokrętełek
proscan
Witam chyba jednak dozbieram do Sovereign GT lub kupię x-terre 50 vel. 70 nie wiem ile będę miał kasy po wypłacie:)
P.S. Teraz jak już sprzedałem mojego muszkieterka, a fanty z trzech lat leżą na półkach i jest tego trochę:D mam mętlik w głowie po co mi to było przecież to jest ( był ) naprawdę super sprzęt, ale jednak czegoś mi w nim brakowało??? Tylko czego??????????? cały czas zadaję sobie to pytanie może to już nie hobby tylko ... no właśnie tylko co, może snobizm
... e tam idę spać, jutro lecę do Brata do Cork na pewno zrobię sobie fotkę koło fabryki minelaba tak na pamiątkę
jak wrócę 14 października to będę dalej myślał co tu kupić nie chcę wydać kasy na marne:) no i chcę jeszcze w tym roku coś kopnąć
Pozdrowienia. Krzychu
P.S. Teraz jak już sprzedałem mojego muszkieterka, a fanty z trzech lat leżą na półkach i jest tego trochę:D mam mętlik w głowie po co mi to było przecież to jest ( był ) naprawdę super sprzęt, ale jednak czegoś mi w nim brakowało??? Tylko czego??????????? cały czas zadaję sobie to pytanie może to już nie hobby tylko ... no właśnie tylko co, może snobizm
Witam chyba jednak kupie fisherka 1236-x2 W sobote bede juz w Polsce i podejme ostateczna decyzje, glownie potrzeba mi sprzetu ktory wloze do plecaczka i w droge minusem muszkietera bylo to ze byl dwusegmentowy:(( i nie bardzo sie miescil do malego plecaka oraz ze jak moj kumpel ze swoim sprzetem chodzil ze mna to musialem sie trzymac na min. 30m od niego bo tak sial, moze zmiana czestotliwosci cos tu pomoze??? Pozdrowienia z CORK Glanmire Krzychu.
P.S. Irlandia to faktycznie kiepski kraj na poszukiwanie kijowa ziemia:((
P.S. Irlandia to faktycznie kiepski kraj na poszukiwanie kijowa ziemia:((
I stało sie kupiłem X-terrke 30 niestety mało kasy:((, ale za to z cewką 10,5 DD jutro pierwsze testy:)) Pozdrawiam Krzychu.
P.S. Przynajmiej rączka odpocznie:)) po trzech latach z muszkieterem:)) choć był to naprawdę dobry sprzęt!!!
P.S. Przynajmiej rączka odpocznie:)) po trzech latach z muszkieterem:)) choć był to naprawdę dobry sprzęt!!!
No i już mam:) X-terrkę 30 z cewką 10,5 DD zamiast standardowej , pierwsze wrażenie całkiem całkiem nie ma się zbytnio do czego przyczepić, no i waga duzy +, pierwszy fant z niezłej głęgokości ok. 30cm guziczek miedziawka duży assaman & ... niestety szybko sie zrobiło ciemno i testy na polu u Teściowej zostały zawieszone do niedzieli czyli kolorowa militarka łuseczki klamerki:D i może coś tam jeszcze???Pozdrawiam Krzychu.
Pierwsze testy polowe juz zrobione, i są już pierwsze wnioski:( :
sprzęt wykonany bardzo starannie, zasiegi takie sobie w porównaniu z muszkieterem porównywalnen, a nawet ciut mniejsze, na moim polu testowym wyszło troche monetek i guziczek tak więc nie tak źle. Jedynie duży PLUS za stabilność przy liniach energetycznych, nie wiem jeszcze jak się będzie zachowywał koło lini wysokiego napiecia??? Ale przy lini "niskiego" napięcia tam gdzie muszkieter zaczynał szaleć jest dobrze:) ogólnie rzecz biorąc Xterra 30 jest to prosty w obsłudze stabilny wykrywacz uniwersalny z przeznaczeniem na kolorową drobnicę i kolorową militarkę choć w trybie all metal też się sprawdzi:)) Testy trwają...cdn
sprzęt wykonany bardzo starannie, zasiegi takie sobie w porównaniu z muszkieterem porównywalnen, a nawet ciut mniejsze, na moim polu testowym wyszło troche monetek i guziczek tak więc nie tak źle. Jedynie duży PLUS za stabilność przy liniach energetycznych, nie wiem jeszcze jak się będzie zachowywał koło lini wysokiego napiecia??? Ale przy lini "niskiego" napięcia tam gdzie muszkieter zaczynał szaleć jest dobrze:) ogólnie rzecz biorąc Xterra 30 jest to prosty w obsłudze stabilny wykrywacz uniwersalny z przeznaczeniem na kolorową drobnicę i kolorową militarkę choć w trybie all metal też się sprawdzi:)) Testy trwają...cdn
Dzięki za te spostrzeżenia i uwagi. Są najcenniejsze, gdyż pochodzą od bezpośredniego użytkownika.
Czekamy na dalsze.
proscan
Czekamy na dalsze.
proscan
Witam!!! Dziś na polu u Teściowej:) cztery monetki ( wszystkie 1 fening Prusy w tym 360 część talara z 1822 w sumie też jeden fenol ) i kilka polmosów:D , na innym polu ku mojemu zaskoczeniu z dość dużej głębokości jedna strona papierośnicy wykonanej z pozłacanego aluminium głębokość ok 35-40cm tak więc dość głęboko:). Monetki wychodziły z mniej więcej 15cm i wyżej:(( przy powierzchni ,ale nie jest tak źle przeszedłem raptem długość pola i z powrotem. ok 60m. Co do zasięgu na monetkach zapewne zasięg byłby lepszy na cewce koncentrycznej niż na mojej DD 10,5"??? , ale może się mylę. Wykrywkę czeka jeszcze test na kolorowej militarce, choć dzis miałem przedsmak wyszła na polu łuseczka mauserowska na głębokości ok. 15-18cm tak więc nie jest tak źle
. Niestety brak czasu każe mi czekać do niedzieli:(( Praca praca praca... , a zima tuż tuż