wymiana gąbki explorer se
wymiana gąbki explorer se
Mam już trochę zniszczoną gąbkę w explorerze se. Chciałbym ją sam wymienić na podobną "rowerową" Czy jest możliwość zrobienia tego w warunkach "domowych" ? Konkretnie myślę ,że po odkręceniu dwóch śrub
mocujących elektronikę nad gąbką mógłbym ją zdjąć (elektronikę) a wtedy nie byłoby problemu z wsunięciem nowej gąbki. Jednak wykrywacz jest na gwarancji i obawiam się czy nie naruszę jej warunków lub uszkodzę wykrywacz...
mocujących elektronikę nad gąbką mógłbym ją zdjąć (elektronikę) a wtedy nie byłoby problemu z wsunięciem nowej gąbki. Jednak wykrywacz jest na gwarancji i obawiam się czy nie naruszę jej warunków lub uszkodzę wykrywacz...
Re: wymiana gąbki explorer se
Rzeczywiście ciekawy pomysł. Poszukam takiej owijki 

Mam jeszcze takie gąbki ze starych zapasów. Ja je wymieniałem po zdjęciu panelu (co jest czasami bardzo trudne - nawet niemożliwe - bo panele bywają klejone).
Z tego co wiem, są spece którzy twierdzą, że naciągnęli taka gąbkę od tyłu (po namoczeniu w ciepłej wodzie). Ja nie próbowałem, ale myślę że to jest prawdopodobne. Oczywiście mówimy o oryginalnej gąbce, a nie o rowerowej, bo ta ma za mały otwór.
proscan
Z tego co wiem, są spece którzy twierdzą, że naciągnęli taka gąbkę od tyłu (po namoczeniu w ciepłej wodzie). Ja nie próbowałem, ale myślę że to jest prawdopodobne. Oczywiście mówimy o oryginalnej gąbce, a nie o rowerowej, bo ta ma za mały otwór.
proscan
ProScan pisze:.
Z tego co wiem, są spece którzy twierdzą, że naciągnęli taka gąbkę od tyłu (po namoczeniu w ciepłej wodzie). Ja nie próbowałem, ale myślę że to jest prawdopodobne.
proscan
Ja tak robiłem i się udało - mój patent polega na tym, że mocno zwilżam gąbkę ( naprawdę mocno) i wywijam ją na zewnątrz tworząc kółko, naciągam ją na stelaż od tyłu i jak dojdę do miejsca gdzie powinna zaczynać się rączka to odwijam kółko. Ważne jest naprawdę dobre zmoczenie bo inaczej nie da rady naciągnąć kółka z gąbki na stelaż.
można użyć jakiegoś delikatnego smarowidła dla zwiększenia poślizgu ale ja nie próbowałem, nie miałem potrzeby.
pozdr.warwick
Może też spróbuję... Skoro jeszcze są ze starych zapasów...
Wysyłam pw w sprawie ceny
Wysyłam pw w sprawie ceny
-
Tomasz Gumny
Bardzo często gąbki "rowerowe" składają się z dwóch sklejonych "rurek", które zaskakująco łatwo rozdzielić. Pozyskana w taki sposób rurka (zewnętrzna) ma sporą średnicę, ale ze względu na resztki kleju najlepiej nasuwać ją po wywinięciu na "lewą stronę".KrisssK pisze:Obawiam się że typowej gąbki rowerowej może nie udać się nasunąć na rękojeść. Kierownica rowerowa ma średnicę ok 23mm a Explorer znacznie więcej.
ta gąbka to neopren, podobny do tego jaki stosuje się w pienkach do nurkowania itp. po namoczeniu w wodzie rozciąga się. najlepiej zamoczyć ją w mocno rozpuszczonym płynie do naczyń LUDWIK, wejdzie bez oporów 
Gąbka wraz z przesyłką dotarła
Z jej zakładaniem jednak trochę poczekam . Najpierw przygotuje sobie może owijkę. Ją łatwiej będzie i czyścić i wymienić 
-
carlos1973