[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4688: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3823)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4690: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3823)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4691: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3823)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4692: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3823)
PYTANIA I ODPOWIEDZI ProScan Serwis Wykrywaczy Metali • Wyświetl temat - Nowy detektor Rutusa - Atrex

Nowy detektor Rutusa - Atrex

Dealerzy i producenci (i każdy kto zobaczy coś ciekawego) mogą prezentować sprzęt (ale tylko nowości).

Nowy detektor Rutusa - Atrex

Postautor: lechowiec » pt wrz 10, 2021 3:30 pm

Ten rok jednak zapowiada się ciekawie. Tym razem na naszym rynku pojawi się ciekawy detektor. Rutus wprowadza nowy model detektora - Atrex. Jest wreszcie kolorowy wyświetlacz i nowe ciekawe funkcje. Jak dla mnie jest to detektor wart zainteresowania.

Przypomniały mi się przy okazji stare dobre czasy. Rok 2009. White's wprowadza przełomowy detektor - Spectra V3. Czarnobiałe wyświetlacze zastępuje kolorowy tft. Dla mnie rewelacja do dzisiaj.

Rutus jednak zrobił ogromny postęp w swoich detektorach. I moje marzenie chyba jednak się spełni. Moją ulubioną Spectrę porzuconą przez White'sa zastąpi w końcu nasz polski Rutus.

Tutaj o tym detektorze opowiada trochę Saper:

https://youtu.be/Bhwh-Zr93Q0
lechowiec

Re: Nowy detektor Rutusa - Atrex

Postautor: ProScan » sob wrz 11, 2021 8:34 pm

Dzięki za info Lechowiec - jak zwykle jesteś najszybszy z szybkich.

Kilka zdań mojego komentarza:

Kolor - po co?
Mutifitr - sądząc po opisie to BEST DATA z DFX?
Pomieszanie angielskich nazw z polskimi: MAIN PROGRAMS: Program Bagno - zabrzmiało znamiennie. Najgorsze badziewiaki z PRLu też to pomieszanie miały (pamięta ktoś wykrywacze Geoscan? Łezka się w oku kręci. Rutus się w tą żenującą tradycję niestety wpisuje).

Pan Rutyna czyta moje teksty (moje patenty również), więc niech się tutaj jak najszybciej skoryguje.

i dalej:

Kompensacja wpływu wody - wygląda na użycie metody stosowanej od czasów Sovereigna (za którą White's swego czasu musiał zapłacić).
Obserwacja widma zakłóceń - kto skorzysta? Jaki procent zwykłych zjadaczy wykrywaczy? Kto zrozumie w kraju, gdzie większość pospólstwa się cieszy, że dostaje 500 + i nie rozumnie, że dostają kradzione. Może w UK zrozumieją. Nowoczesny wykrywacz ma po prostu być niewrażliwy na zewnętrzne zakłócenia. Kopka! - a nie pierdy wymyślać!
Aktualizacja poprzez WiFi (adres IP widoczny ?!). Wstrzymam się od komentarza, ale na razie nie czaję, Może w przyszłości, by jakieś mundre aplikacje mogły z tej funkcjonalności skorzystać. Ale tylko do zmiany firmware - nieporozumienie.

Tak więc - niestety, nie. Przełomu nie ma. Ale trzeba pogratulować Panu Rutynie, że stara się utrzymać w peletonie. Na pewno fanów znajdzie.

:pa

proscan

PS

Jeśli ktoś chce zobaczyć coś naprawdę innowacyjnego (z kolorowym ekranem, z aktualizacją przez wifi - i miliard innych), to niech spojrzy na to:

http://airmetaldetectors.com/

Nie twierdzę, że to dobre detektory, ale pomysł żeby komórka zawiadywała wykrywaniem metali jest naprawdę dobry (pozdrawiam przy tym mojego kolegę Janka, fana nowoczesnych technologii, który bardzo dawno o tym mówił, że aż dziwne, że nikt tego wcześniej nie spróbował).

Oczywiście dla większości graczy to dramat, bo z wykrywacza zostanie cewka i sztyca... Ale to na inny wątek.
ProScan
Właściciel

Postautor: Kumulus » ndz wrz 12, 2021 3:35 pm

Kumulus

Postautor: ProScan » ndz wrz 12, 2021 11:48 pm

ProScan
Właściciel

Postautor: lechowiec » pn wrz 13, 2021 4:41 pm

Ja tam jestem dobrej myśli. Kwestie innowacyjności i co jaka firma kiedy miała i jak to faktycznie działało pozostawię bez komentarza, bo w sumie mało kto raczej wie jak zaprogramowano Minelaby BBS czy FBS, które istotne operacje realizowały właśnie kodem a nie rozwiazaniami układowymi, jak to miało miejsce w większości detektorów konkurencji. Ale myślę, że Rutus raczej nie wypuściłby na rynek jakiegoś babola a to co widzę w tym detektorze pasuje w moje spaczone Whitesami potrzeby:). Nie ma oczywiście pierdyliarda ustawień jak w Spectrze, ale jest już nieźle. Nareszcie jest coś krajowego co ma sens i nie trzeba się uzalżniać od zachodu oraz w razie czego modlić o serwis:). A to jest teraz bardzo ważne. Przykładowo swoją Spectrę na ewentualny serwis wysłam do Proscana, a jak Proscan nie pomoże to zostaje mi USA. Niezła perspektywa?

Jeśli chodzi o Rutusa to ja miałem okazję sprawdzić Argo i Altera. I uważam te detektory za bardzo dobre. Znajomi bardzo długo używali Garrettów i przeszli właśnie na Altery. Do dziś nie widzimy niczego sensowniejszego od Rutusów na uniwersalne poszukiwania. Mam na myśli dobry tryb statyczny którego w detektorach na lekarstwo. Dobre zdanie o Alterze ma też Krzysztof (Taktyk) który wykonał do niego przystawkę tzw. Two boxa na większe przedmioty. Ta przystawka działa w trybie statycznym. Im lepszy statyk tym lepiej działa. Przystawka powstała dla Spectry, Whites'a 5900/6000/XLT oraz właśnie dla Altera. Z tego co Taktyk pisał, Alter ma bardzo dobrą statykę, żeby nie powiedzieć lepszą od Spectry. Dla osób szukających w trybie jednoczesnym żadne Minelaby i inne podobne detektory tylko dynamiczne się nie liczą. Zostaje White's którego nie ma i właśnie Rutus który wprowadza teraz nowy detektor. Jest się więc z czego cieszyć. Padają kiedyś najlepsi a Rutus jednak potrafi się rozwijać. A czasy na detektory sami wiecie jakie nastały. Jest ogólna kicha na rynku i wydaje się że perspetyw na lepsze jutro brak.
lechowiec

Postautor: Kumulus » pn wrz 13, 2021 8:09 pm

Dobra , więc muszę odszczekać to co napisałem wczoraj :wacz

Dziś rano Artur (Saper) zaprosił mnie na testy nowego Rutusa Atrex-a z moimi meteorytami i dziś w południe spotkaliśmy się na jego polu testowym.
Od razu zaznaczam że nie ma mowy abym po dzisiejszym dniu wypowiadał się autorytatywnie o tym wykrywaczu bo trzeba by dłużej go poużywać w różnych warunkach i terenie . No i wykrywacz ten zapewne został stworzony z myślą o użytkownikach z szerszym spektrum zainteresowań poszukiwawczych niż moje :-) . Z mojego punktu widzenia nareszcie producent wsłuchał się w potrzeby takich jak ja "meteoryciarzy" i trzeba przyznać że wykrywacz ten potrafi bezbłędnie identyfikować meteoryty kamienne czego żaden z popularnych i dostępnych do tej pory na rynku wykrywaczy nie potrafi zrobić . Nie wiem jak to Arkadiusz Rutyna zrobił jednak jest to fakt że to działa . Dla mnie to duże i przyjemne zaskoczenie . Sygnały od meteorytów są bardzo stabilne i czytelne przy pełnym i prawidłowym strojeniu do gleby co w innych wykrywaczach nie jest takie oczywiste i cały czas trzeba było kombinować z gruntem tak aby cokolwiek można było znaleźć . Przy okazji trzeba było godzić się na "fałszywe sygnały" od kretowisk , krzaków a nawet krowich placków :lol: Taka to specyfika poszukiwania meteorytów :smt021
Z racji ograniczonego czasu nie testowaliśmy dziś innych programów ale wiem że Artur intensywnie nagrywa filmy i myślę że niebawem będziemy mogli zobaczyć więcej możliwości tego wykrywacza.

Kumulus

Postautor: lechowiec » wt wrz 14, 2021 9:55 pm

Kumulus dobre wieści przynosisz, zwłaszcza, że chyba pierwszy z nas widziałeś ten detektor. Saper chyba czyta te nasze wywody i trzyma rękę na pulsie:). Dzięki, że się podzieliłeś tą informacją. Nowemu Rutusowi trzeba dać szansę. Gdyby wypuścili bubla nie pozbierali by się z reklamacjami i falą krytyki:). Dla firmy z taką pozycją na rynku taka wtopa teraz to nawet potencjalna plajta. Czekamy zatem na jakieś filmy z pracy detektora. Sam detektor nie jest jeszcze nawet w normalnej sprzedaży. Na razie dostępny jest jedynie preorder dla niecierpliwych.
lechowiec

Postautor: JINXzwierzak » sob sty 22, 2022 12:53 pm

Dzień Dobry
FYI - Rutus zapowiadał na Facebooku iż następna aktualizacja oprogramowania będzie zawierała opcję multi częstotliwości.

Pozdrawiam
JINXzwierzak

Postautor: ProScan » śr lut 23, 2022 1:08 am

ProScan
Właściciel

Postautor: JINXzwierzak » pn mar 07, 2022 2:20 pm

Dzień Dobry
Czy chodzi o (...) "Pierwsze detektory Multi Frequency były tworzone i projektowane na bazie mikrokontrolerów 8 bitowych, z zegarem 3.9 MHz. Wydajność takiego "zabytku techniki" to zaledwie 1,4 % (!) wydajności procesora z Atrexa." ?
Pozdrawiam
JINXzwierzak

Postautor: ProScan » pn mar 07, 2022 7:49 pm

Tak - wyboldowałem to w oryginalnym tekście.

Lądownik który wylądował na księżycu w latach 70-tych miał procesor bodaj z 1kB pamięci. To tylko świadczy o geniuszu dawnych konstruktorów. Jeśli ktoś czerpie z czyichś pomysłów, to niech zamilczy albo z szacunkiem odnosi się do swoich Mistrzów. Tym mistrzem jest Bruce Candy, który opracował dla Minelaba wykrywacz Sovereign (bo do niego pije Rutus). A mikrokontrolerem z zegarem 3,9MHz Motorola 68HC705. Przy okazji - większość obróbki odbywała się w torze analogowym.

Fragment powinien brzmieć:

"Niektórzy uważają, że wykrywacze wieloczęstotliwościowe są zbyt wolne. Być może tak było wówczas, gdy wykrywacze te powstawały - czyli w końcówce lat 90-tych. Obecnie dzięki nowoczesnej technologii do dyspozycji mamy 100-krotnie szybsze procesory. Ich użycie w Atrexie, bla bla bla itd itp."

Być może mnie jednego to razi, ale razi, co poradzę. Słabe i małe.

proscan
ProScan
Właściciel

Postautor: JINXzwierzak » pt mar 11, 2022 7:41 am

Dziękuję za wyjaśnienie :D
Bez gruntowniej wiedzy nie dostrzega się niuansów :) (chyba że to dla fachowca nie są subtelne różnice, a istotne sprawy)
Osobiście odczytałem cudzysłów jako przekaz iż postęp w dziedzinie procesorów i ogólnej elektroniki jest tak szybki, że konstrukcje starsze niż 10 lat można określać mianem zabytek (nie wnikając czy nie jeden "zabytek" nie bije na głowę "funkiel nówki z salonu")
Pozdrawiam
Z :)
JINXzwierzak

Wróć do Nowości i ciekawostki na rynku