wykrywacz podwodny

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
gawron

wykrywacz podwodny

Post autor: gawron »

witam noszę się z zamiarem kupna wykrywacza do poszukiwań podwodnych. to temat całkowicie mi obcy, no poza nurkowaniem, ale poniewarz fantów w ziemi coraz mniej to chciałbym troszkę rozszerzyć profil. potrzebował bym na początek wykrywacz taki który terz łapie żelastwo. co byś polecił proscanie?

ps dealer z moich stron oferuje fishera PI czy warto sobie nim zawracać głowę?
ProScan
Właściciel

Re: wykrywacz podwodny

Post autor: ProScan »

Witam,

Z czystym sumieniem mogę polecić Fishera Aquanauta, bo znam go z opinii użytkowników z którymi rozmawiałem (sam nie nurkuję, ale wykrywacz serwisowałem). To uniwersalny wykrywacz. Niektórzy twierdzą ze Garrett Infinium jest głębszy, ale to PI. Bardzo chwalony jest także Excalibur - raczej na drobiazg.

Jeśli chodzi o fishera Pi z "Twoich stron" to przypuszczam, że chodzi o firmę JW Fisher (nie mylić z Fisher Reseach Laboratory od Auquanauta, CZ-tów itd).

Firma ta jest bardzo droga, a wykrywacze dosyć prymitywne (chociaż projektowane przez sławnego Erica Fostera). Płaci się za markę i za dopuszczalną głębokość. Warto zapytać o dostępność części zamiennych - choćby uszczelek. Jak to z PI bywa można zapomnieć o dyskryminacji. Nie wierzę także w skuteczność dyskryminacji w Infinium – ale to zawsze coś. W JW. Fisher nie ma nic.

:pa

proscan
gawron

a co sądzisz o excaliburze. potrzebowałbym raczej wykrywacz z dyskryminacją, poniewarz w pierwszej kolejności mam zamiar posprawdzać jeziorka i stawy przy byłych siedliskach których ci w mych stronach dostatek no i zatooka szczególnie okolice mierzei. PI chyba by się tam nie sporawdził. czy excalibur ma dyskryminację taką jak sovereign?
ProScan
Właściciel

Nie mam osobistych doświadczeń. Wykrywacz działa w oparciu o taką samą zasadę jak Sovereign. Podobne są też jego sygnały i ogólne działanie. Został projektowny z myślą o ignorowaniu wpływu morskiego (przewodzącego) ośrodka.

W Vikingu widzę że jest teraz jakieś demo - wart pomyśleć, bo sprzęt bez wątpienia godny większej uwagi niż JW Fisher.

proscan
gawron

zamówiłem mineabla. miałem sovereigna mam explorera. mam więc duże zaufanie do tej marki mam nadzieję że się nie zawiodę :roll:
ProScan
Właściciel

:1

Prosimy o kilka zdań w miarę wolnego czasu jak się nim pracuje po wodą i jak się spisuje (plusy i minusy).

proscan
gawron

ok :D
ODPOWIEDZ