Przesiadka z 6000 Di Pro SL na...?

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
duff

Przesiadka z 6000 Di Pro SL na...?

Post autor: duff »

Od jakiegoś czasu noszę sie z zamiarem wypróbowania czegoś innego niż 6000 Di Pro SL. Chciałbym aby następny sprzęt był jeszcze lepszy na militarke niz ten, ale też żeby miał dyskryminację na ''wielkość przedmiotu'', no i dyskryminację na kolorki. Po prostu mam dość kopania śmieci typu gwoździe itp. Czyli jeszcze lepszy sprzęt uniwersalny ze wskazaniem na militarke.
Nowy sprzęt cenowo do 3500zł.
pozdrawiam wszystkich kopaczy
ProScan
Właściciel

Re: Przesiadka z 6000 Di Pro SL na...?

Post autor: ProScan »

Osobiście nie znam bardziej właściwego na militarkę (nie znam wszystkich wykrywaczy).

Dyskryminacja "na wielkość" jest w trybie TR DISC.

Sugeruję pomyśleć ewentualnie nad XLT - ma bardzo dobrą identyfikację w zakresie żelaza. Można także, ręcznie manipulując nastawą gruntu, uzyskać statyczną dyskryminację podobną do trybu TR DISC.

Bardzo dobre osiągi ma X70, ale nie zdążyłem nauczyć się właściwej obsługi i interpretowania sygnałów w trybie prospecting i nie wiem jak się kopie militarkę.

Dobre opinie w kwestii zasięgu słyszę także o F75.

:pa

proscan
duff

Post autor: duff »

Heh, głównie chodze na trybach GebDisc i GebNorm, trybu TrDisc nie znam za dobrze, bo zniechęciłem sie do niego, przy nierównym terenie (dołki) pracował niestabinie wzbudzał sie bez powodu, dawał fałszywe sygnały(doszedłem do takiego wniosku przy kopaniu)... sam juz nie wiem. Na pewno nie jest to łatwy tryb do nierównego porytego terenu wg moich spostrzeżeń.
Może faktycznie trzeba będzie jeszcze na sezon zostawić tę wykrywkę i sie jej ''douczyć''.
pzdr
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Dokładnie tak, Duff.

W trybie TR DISC nie ma strojenia do gruntu, więc te problemy o których piszesz niestety pogarszają komfort pracy z wykrywaczem.

Poza tym, tryb ten jest mniej czuły niż pozostałe (przy dużej czułości problemy z gruntem były by jeszcze wyraźniejsze).

Z tego powodu w zasadzie we współczesnych wykrywaczach zrezygnowano z trybów statycznych z dyskryminacją.

Ciekawostką jest zatem tryb prospecting w Xterra 70. Co prawda tryb nie jest do końca statystyczny, a dyskryminacja też jest daleka od doskonałości, ale jest to coś co jest warte uwagi ze względu na pracę z dostrojeniem do gruntu.

:pa

proscan
ODPOWIEDZ