http://www.poszukiwania.com.pl/info.php?id=1
Na razie nic nie wiem, ale będę się przyglądał. Wygląda na wersję internetową, a nie drukowaną.
To już drugie pismo stowarzyszone z internetowym sklepem z wykrywaczami metali. Pierwszy był Thesaurus tyle, że sklep nie wypalił po wycofaniu się Vikinga. Pismo pozostało i marka Thesaurus (R) pozostała, na którą w mozole, za darmo pracuje grupa w pełni świadomych autorów (oprócz amatorów są także takie tuzy jak Andy Sabish, czy Tom Dankowski).
Skoro Thesaurus jest znakiem zarejestrowanym, to kto posiada prawa jego własności? Po intensywnej reklamie na forum Odkrywcy (nie ma wątku z udziałem VW, gdzie nie ma zaproszenia lub odwołania się do treści forum lub pisma Thesaurus) domyślam się, że udziały ma też Odkrywca. Nie wyobrażam sobie, że bez takiego współudziału konkurencyjne pismo tolerowałoby taką nachalną reklamę. Mi Bocian robił wyrzuty za zamieszczenie reklamy mojego forum w dziale ogłoszeń komercyjnych
Mamy więc teraz dwa pisma internetowe i coraz więcej niewiadomych oraz niejasnych interesów i powiązań. Oby przynajmniej przełożyło się to na ilość rzetelnej wiedzy przekazywanej poszukiwaczom. Czytając żenujący "test" Proximy z Theasurusa mam niewiele złudzeń, że zapowiadany w nowej gazecie, stowarzyszonej ze sklepem Garretta, test ACE 250 będzie rzetelny.
Obym się mylił.
proscan

Szkoda tylko, że nie określono z jakich metali wykonane są poszczególne obrączki. Nie wszyscy wiedzą, że najczęściej znajdowane są aluminiowe obrączki gołębi, a dzikie ptactwo ma bardzo często obrączki ze stali kwasowej, którą bardzo trudno wykryć.