Cykl nt wykrywaczy w piśmie Odkrywca

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
golabpoznan
Kontakt:

Re: Cykl nt wykrywaczy w piśmie Odkrywca

Post autor: golabpoznan »

Test porównawczy 5900/XLT, XLT/DFX to wręcz rewelacyjny pomysł. Na taki test będę czekał z dużą niecierpliwością. Grupa odbiorców takich testów wcale nie jest tak nieliczna jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka, Zgadza się że najwięcej zamieszania na forach robią ludzie ściągający ustawienia typu „sreberko”, i później lamentujący, że mają zepsuty, albo do niczego wykrywacz, bo oczekują że po wgraniu takich ustawień, w pobliskim lasku wykrywacz jak pies na smyczy pociągnie ich do zakopanego garnka pełnego srebra. :smt044 Dla nich taki test nie będzie ani ciekawy, ani przydatny. Ale większość ludzi naprawdę czyta instrukcje! Sporadycznie czyta fora internetowe i jeszcze rzadziej się na nich, wypowiada. Może jestem niepoprawnym optymistą ale mocno wierze, że jest to najliczniejsza grupa użytkowników wykrywaczy, i właśnie do nich byłyby skierowane podobne testy. Natomiast robienie z testów jakiegoś populistycznego show... przepraszam, ale aż mi się odechciało dalej pisać. Ci co mają zrozumieć zrozumieją bez słów, reszty słowa i tak nie przekonają. ](*,)
Armand
Producent
Kontakt:

Post autor: Armand »

Proscanie, zdecyduj się, czy chcesz robić testy wykrywaczy, czy robić testy porównawcze wykrywaczy. Bo to nie jest to samo. Te drugie, jak widzę, mają zapewnić dobre samopoczucie właścicieli wykrywaczy. Nie chodzi chyba o to, żeby robić Międzynarodowy Konkurs Wykrywaczy Rasowych. Inżynier chyba rozumie o co mi chodzi?
golabpoznan
Kontakt:

Ej Staszek, nie ma co uciekać, ja nie jestem do nikogo uprzedzony, i przecież to nie ja będę robił te testy. Nie wiem też dlaczego Proscan ma się tu na coś decydować i określać. Zrobi i tak co będzie chciał. Moja wypowiedź jest tylko przeciwwagą dla tych co zamiast testów oczekiwaliby konkursu z krwią, potem i walkami w kisielu. Jest taka spora grupa odbiorców, ale jest też inna, i warto ją zaznaczyć. Wielu producentów i sprzedawców z pewnością oczekiwałby testów pod odbiorce typu „mam parę stówek interesuje mnie militarka (czytaj niewypały i niewybuchy które będę znosił do piwnicy i to w budynku zamieszkania zbiorowego) co mam kupić” Bo na sprzedaży takich wykrywaczy można najwięcej zarobić, a nie na tych z górnej półki.
Pikador

Post autor: Pikador »

Pikador pisze:@ staszek
Może, z naciskiem na może, w okolicach Maja uda mi się zorganizować zawody na detektory i tam z założenia ma być dużo emocji, walki, potu i krwi. Oczywiście tytuły i nagrody to pełna symbolika, choć może w tych trudnych czasach, uda się pozyskać przychylność sponsorów a i media jakieś da się zainteresować.

Ale upraszczasz i mieszasz wszystko ze wszystkim... #-o
Jak Ty kolego będziesz chciał potem zrozumieć taki "prawdziwy test", który zapewne będzie trudniejszy w odbiorze.
golabpoznan
Kontakt:

Hmm... trudno polemizować z edytowanymi postami, i chyba nie ma to nawet większego sensu. Mocno przychylam się do propozycji SiD'a i Proscana odnośnie testów porównawczych. Zarówno tych dotyczących porównania White's – Minelab, jak i porównań starszych i nowszych modeli tej samej firmy. A, że co poniektórzy będą lamentować i pomstować, że testy nierzetelne i takie tam.... A kogo to obchodzi? Niech lamentują. Patronat Proscana nad inicjatywą gwarantuje 100% obiektywizmu. Słusznie SiD zauważył,że nie da się uniknąć różnego rodzaju zarzutów, zawsze znajdzie się jakiś sprzedawca, albo producent któremu test będzie bardziej lub mniej nie na rękę. Ale to już ich problem. Jak w teście XLT – DFX ten pierwszy wypadnie niewiele gorzej będą zarzuty że test jest po to by poprawić samopoczucie posiadaczy tychże wykrywaczy. Jeżeli drugi wypadnie o niebo lepiej, będą zarzuty o tworzenie parcia na sprzedasz najnowszego modelu. Konfiguracje porównawcze i zarzuty z tego wynikające w zależności jak dany test wypadnie można by jeszcze długo wymieniać. A co gdy zacznie się porównywać rodzime produkcje z zachodnimi? To dopiero będzie się działo. Lamentom i zgrzytaniu zębów nie będzie końca. Tak czy inaczej testy jakie by niebyły wniosą na pewno sporo wiedzy o poszczególnych modelach wykrywaczy. Z tym że jedni przyjmą je do wiadomości, drudzy będą krytykować, a trzeci będą starali się wykorzystać w marketingu. [usunąłem przypuszczenia odnośnie intencji Armanda ProScan] Z pewnością zyskają wielu cichych przyjaciół, ale też i głośno szczekających wrogów. Doceńmy to.[/color]
Pikador

Tylko w kwestii wyjaśnienia powiem, że ProScan ma swój całkowicie niezależny od mojego projekt, który jak wiadomo jest mocno zaawansowany i o jakieś cenne uwagi sam prosił.

Pozdrawiam
Kumulus

Post autor: Kumulus »

Róbcie swoje , trzymam kciuki bo robicie naprawdę kawał solidnej roboty - piszę to bez "podlizywania" się , bo nie muszę :!:
A staram się zabierać głos tylko wtedy kiedy mam coś do powiedzenia :!:
Po raż pierwszy od bardzo długiego czasu kupiłem "Odkrywcę" i nie zawiodłem się =D> Czekam na więcej :D

Czytam te wszystkie wypowiedzi (na różnych Forach)aby wyrobić sobie jakiś pogląd i widzę że można oszaleć !!!
Utworzyły się różne grupy ,różnych interesów ,każdy próbuje coś "ugrać" i zgnoić myslących inaczej , do tego kilku niedowartościowanych i jeden mitoman który wszystko wie najlepiej , nie daje o sobie zapomnieć !
No i mamy "piekiełko" :evil:

Choćby się wściekł to wszystkich i tak nie zadowoli :!:

....... jeszcze raz :!: RÓBCIE SWOJE :!:

:pa

Kumulus
Witcher

Post autor: Witcher »

Normalnie aż kupię jutro Odkrywcę :D
Zgłaszam chęć udostępnienia swojego wykrywacza w przyszłych testach.
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Panowie - byłem na wyjeździe i nie śledziełem na bieżąco co piszecie. Jutro spróbuję oddzielić wątek Pikadora od "testów" Odkrywcy. Wszystkie uwagi są cenne (te z poparciem i te krytyczno-powątpiewające) - proszę tylko bez wycieczek osobistych.

Co do Kolegi z Poznania - bardzo wielu poszukiwaczy zawdzięcza mu więcej niż przypuszczacie. Wy pewnie też. Czapki z głów!

To tak a propos podlizywania się :D

proscan

PS
Trochę pokasowałem - mam nadzieję, że zintersowani zdążyli przeczytać wątki osobiste.
Ostatnio zmieniony pt mar 13, 2009 12:00 am przez ProScan, łącznie zmieniany 1 raz.
golabpoznan
Kontakt:

Ja swoje oczywiście też bardzo chętnie udostępnię. Dysponuje DFX'em XLT'ekiem i Eagle'm Wprawdzie Orzełka miałem sprzedać, bo mi już zawadza, ale jakby była potrzeba użyczenia do testów sprzedam później, nie spieszy mi się :D
Pikador

XXI wiek, to tak z zapowiedzi, upadek autorytetów itp, więc nie ma się czym przejmować ;)

Widać, że nie wszyscy śledzą jak i co.

Krótko:
- Mój projekt, nie ma na celu być w opozycji do projektu ProScana.
- Nie ma żadnej "wojny" na wykrywacze.
- W tym całym poważnym hobby, ja osobiscie widzę jeszcze miejsce na zabawę. Stąd ten pomysł o zawodach na detektory. Na Świecie takie zawody istnieją od bardzo dawna. Kto nie chce, nic nie musi.

Pozdrawiam
Armand
Producent
Kontakt:

Post autor: Armand »

Dlaczego moderator nie zareagował na [...]

Dlaczego moderator nie reaguje na [...]

Informuję, że już dawno wyłączyłem się z wątku pozornie prowadzonego o testach, tu testy mało kogo interesują.

[...]

Wymoderowałem, bo zareagowałem - proscan
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

OK - spokojnie przeczytam to co zostało napisane i usunę osobiste wycieczki.

proscan
buskeros

Post autor: buskeros »

Witam
Świetna sprawa z testami wykrywaczy. Sam mam zamiar zmienić wykrywacz z BH SS 2 na.....No właśnie i myślę że artykuły w Odkrywcy mi w tym pomogą. Pozdrawiam wszystkich ''kopaczy''
pastuszek

Post autor: pastuszek »

Skoro proscan na nowo pisze w 'Odkrywcy', to może pora by się przestał fochać na odkrywcowe forum? Trochę kuriozalna sytuacja...

W artykule zwróciło moją uwagę sformułowanie 'tryb statyczny w jakiejś formie'.Wartałoby kiedyś rozwinąć myśl, czy do militarki musi być pałny statyk czy może też być jakaś wariacja typu prospecting.Ot, taka uwaga.
ODPOWIEDZ