Wykrywacz, poznaj zasadę działania-teoria dla początkujących
Re: Czy ja wiem...?
Witam
Pewnie trzeba było słuchać mądrzejszych twierdzących że zbudowanie wykrywacza w oparci o bezpośredni pomiar sygnału z cewki przez uC (12 bit) i wyłącznie analizę cyfrową nie ma sensu.
Zbudowałem coś takiego ale zasięg ma połowę zasięgu prostego wykrywacza analogowego All1 choć nieźle radził sobie z rozpoznawaniem przedmiotów.
Zachęcony konstrukcją wykrywacza opartego o procesor z graficznym wyświetlaczem chcę brnąć dalej
.
Chcę zbudować układ fazo-czuły, następnie zastosować przetwornik AC 16 bitowy a dopiero potem uC.
Mam teraz pytanie czy synchroniczne detektory fazo-czułe zbudowane w oparciu o klucze prostują sygnał dwukołówko czy wystarczające w takim detektorze jest prostowanie jendopołówkowe.
Pozdrawiam
Pewnie trzeba było słuchać mądrzejszych twierdzących że zbudowanie wykrywacza w oparci o bezpośredni pomiar sygnału z cewki przez uC (12 bit) i wyłącznie analizę cyfrową nie ma sensu.
Zbudowałem coś takiego ale zasięg ma połowę zasięgu prostego wykrywacza analogowego All1 choć nieźle radził sobie z rozpoznawaniem przedmiotów.
Zachęcony konstrukcją wykrywacza opartego o procesor z graficznym wyświetlaczem chcę brnąć dalej
Chcę zbudować układ fazo-czuły, następnie zastosować przetwornik AC 16 bitowy a dopiero potem uC.
Taktyk pisze:(...)Zwykły detektor synchroniczny zbudowany w oparciu o klucze, o układy: 4016, 4066, 4051, 4053, etc... jest wystarczająco szybki jak na to zastosowanie(...)
Mam teraz pytanie czy synchroniczne detektory fazo-czułe zbudowane w oparciu o klucze prostują sygnał dwukołówko czy wystarczające w takim detektorze jest prostowanie jendopołówkowe.
Pozdrawiam
Re: Wykrywacz, poznaj zasadę działania-teoria dla początkujących
Jednopołówkowe wystarczy.
proscan
proscan
Re: Wykrywacz, poznaj zasadę działania-teoria dla początkują
Witam
Detektory synchroniczne w oparciu o klucze, kanał X i Y mają zarówno fazę i amplitudę. ( nie jest to czysta faza lub amplituda )
Czy nie lepiej by było mieć sygnały kanałów X tylko amplitudę i dla Y tylko faze?
Czy w nowoczesnych wykrywaczach cyfrowych stosuje się taką obróbkę sygnałów?
Chociaż patrząc na schemat Spectry V3 dostrzegam tam detektory synchroniczne. Jak to jest w innych wykrywaczach?
Pozdrawiam
Detektory synchroniczne w oparciu o klucze, kanał X i Y mają zarówno fazę i amplitudę. ( nie jest to czysta faza lub amplituda )
Czy nie lepiej by było mieć sygnały kanałów X tylko amplitudę i dla Y tylko faze?
Czy w nowoczesnych wykrywaczach cyfrowych stosuje się taką obróbkę sygnałów?
Chociaż patrząc na schemat Spectry V3 dostrzegam tam detektory synchroniczne. Jak to jest w innych wykrywaczach?
Pozdrawiam
X, Y określa położenie wektora wg współrzędnych kartezjańskich. A faza i amplituda definiuje ten sam wektor za pomocą współrzędnych planarnych.
Miesza kolega jedno z drugim.

proscan
Miesza kolega jedno z drugim.
proscan
Chodzi mi o uzyskanie wartości fazowej między TX a RX po przez przepuszczenie sygnału TX i RX przez komparator i porownanie uzyskanych prostokatow np. na bramce ex-or w układzie 4046. A dalej przez filt dolnoprzepustowy. Lub podobną realizację na procesorze. Czy ktoś tak robi jeśli nie to dlaczego?
Czyli o identyfikację poprzez pomiar fazy?
Nie kojarzę, żeby ktoś to robił w profesjonalnym sprzęcie. Gdzieś mi się majaczą jakieś prymitywne konstrukcje, ale w profesjonalnym sprzęcie raczej nie...

proscan
Nie kojarzę, żeby ktoś to robił w profesjonalnym sprzęcie. Gdzieś mi się majaczą jakieś prymitywne konstrukcje, ale w profesjonalnym sprzęcie raczej nie...
proscan
Tak pomiar fazy , oraz osobno pomiar czystej amplitudy Vpp. a następnie "skumplowanie" tego.
Dziękuje za odpowiedzi, co do wartości wektorowych to się do uczę.
Dziękuje za odpowiedzi, co do wartości wektorowych to się do uczę.