Tryb statyczny w DFX
-
jarek-pol1
Tryb statyczny w DFX
Może to pytanie łapie się na kategorię "bez przesady"
ale nurtuje mnie od dłuższego czasu. Jak DFX rozpoznaje ruch sondą? Czyli skąd wie czy pracować na statyku lub dynamiku? Wątpię w istnienie mechanicznego czujnika, więc pozostaje elektronika. Tylko co sprawia że "to" działa?
Re: Tryb statyczny w DFX
wykrywacz nie wie ty mu to mówisz wybierając w menu tryb pracy dynamiczny statyczny lub mieszany( oba tryby działają jednocześnie)
-
jarek-pol1
Tak, tylko w "MIXED MODE" przy przemiataniu sondą DFX pracuje w trybie dynamicznym, a gdy nie przemiatamy w statyku. O taką sytuację mi chodziło. Oczywiście mogę się mylić.
-
jarek-pol1
Z calą pewnością oba tryby nie pracują jednocześnie.
Oba tryby pracują jednocześnie, ale detektor przełącza się kanału statycznego na dynamiczny w momencie gdy w tym drugim kanale sygnał się pojawi. Teraz co to jest dynamik i kiedy wystąpi sygnał?? Dynamik jak sama nazwa wskazuje działa tylko przy ruchu sondą (odpowiednio szybkim). Chodzi o to, że w dynamiku detektor bardzo szybko dostraja się do zmian właściwości występujących w badanym ośrodku, czyli w ziemi naszpikowanej przedmiotami metalowymi. Gdy zatrzymasz sondę detektor dostroi się nawet do metalu i sygnał ustąpi. Gdy bardzo wolno przemiatasz sygnał też nie wystąpi. Konieczne są szybkie zmiany aby pojawił się sygnał od metalu. W pełnym statyku takich zmian nie potrzeba. Detektor reaguje jak zbliżasz do sondy metal, milknie jak oddalasz. dlatego przy powolnym machaniu masz sygnał tylko z statyka i na tej właśnie zasadzie detektor wie, kiedy ma przełączyć się na sygnał z dynamika.
Tryb mieszany w white'sach to bardzo dobry pomysł na maksymalne zwiększenie zasięgu detekcji. Machasz powoli cewką i detektor w statyku informuje Cię tylko o obecności metalu. Sam statyk zapewnia głęboki zasięg, nie pominiesz niczego, nawet jeśli kolor leży koło żelaza. Po wykryciu obecności metalu zaczynasz szybko machać (wystarczająco). Pojawia się wtedy sygnał różnicowy w kanale dynamicznym, ale detektor wykrywa także obiekt w kanale statycznym. Aby nie wyszedł z tego bełkot, detektor automatycznie odłącza sygnał z statyka i słyszysz tylko to co z dynamika. Dynamik jest zawsze płytszy, ale dostarcza więcej informacji, m.in o przewodności wykrytego metalu. Statyk za to pozwala lepiej ocenić rozmiar celu, ale to już inna bajka.
Automatyczny tryb mieszany jest jednym z najlepszych pomysłów White'sa. Namiastkę tego trybu mam w tejonie, gdzie między dynamikiem i niepełnym statykiem mogę błyskawicznie przełączyć się za pomocą cyngielka. Bardzo sobie chwalę tę możliwość.
Zastrzegam, że nie znam dokładnej zasady działania dfx'a i w powyższym opisie mogą być nieścisłości, jednak nie powinny mieć one większego wpływu na zrozumienie zagadnienia
Tryb mieszany w white'sach to bardzo dobry pomysł na maksymalne zwiększenie zasięgu detekcji. Machasz powoli cewką i detektor w statyku informuje Cię tylko o obecności metalu. Sam statyk zapewnia głęboki zasięg, nie pominiesz niczego, nawet jeśli kolor leży koło żelaza. Po wykryciu obecności metalu zaczynasz szybko machać (wystarczająco). Pojawia się wtedy sygnał różnicowy w kanale dynamicznym, ale detektor wykrywa także obiekt w kanale statycznym. Aby nie wyszedł z tego bełkot, detektor automatycznie odłącza sygnał z statyka i słyszysz tylko to co z dynamika. Dynamik jest zawsze płytszy, ale dostarcza więcej informacji, m.in o przewodności wykrytego metalu. Statyk za to pozwala lepiej ocenić rozmiar celu, ale to już inna bajka.
Automatyczny tryb mieszany jest jednym z najlepszych pomysłów White'sa. Namiastkę tego trybu mam w tejonie, gdzie między dynamikiem i niepełnym statykiem mogę błyskawicznie przełączyć się za pomocą cyngielka. Bardzo sobie chwalę tę możliwość.
Zastrzegam, że nie znam dokładnej zasady działania dfx'a i w powyższym opisie mogą być nieścisłości, jednak nie powinny mieć one większego wpływu na zrozumienie zagadnienia
Ostatnio zmieniony wt lis 10, 2009 11:00 pm przez lechowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jarek-pol1
Bardzo dziękuję! Muszę przyznać, wyczeroująca i jasna odpowiedź!!!!!