rutus ultra urwanu kabel przy cewce

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.

rutus ultra urwanu kabel przy cewce

Postautor: Dolby » pt cze 24, 2011 3:58 pm

Witam,urwany żółty i pomarańczowy,rozkleiłem cewke i rozdłubałem troche poliuretanowej pianki w wyniku czego dostałem się do "gluta" z kablami, pisząć glut mam na myśli klej na gorąco którym to pokryta jest wiązka.Nie zgadza mi się trochę długość tych dwóch urwanych kabli,nie widzę także po nich żadnych pozostałości.Pytanie brzmi czy one w ogóle było z czymkolwiek połączone?

wydaje się że były,ponieważ od strony wtyku są zalutowane,nawet do tego samego pinu...

kabli jest 8

usterka objawia się znacznym spadkiem zasięgu i problemem z pinpointowaniem,co właściwie wydaje się być logiczne.

może ktoś dłubał w takowej cewce i wie gdzie szukać?? bądź jest w stanie narysować uzwojenia w cewce w rzucie od góry...
Dolby

Re: rutus ultra urwanu kabel przy cewce

Postautor: ProScan » pt cze 24, 2011 4:35 pm

Z tego co mi się gdzieś obiło o uszy, w sondzie Ultra jest jakiś wzmacniacz - to by tłumaczyło ilość przewodów w kablu.

Jeśli jest ich tam 8, to prawie na pewno część z nich nie była nigdy nigdzie podłączona.

Wtyczka ma 8 pinów? Bardzo wątpię.

Co do problemów z sondą i zasięgiem, to pewnie uległa rozstrojeniu.

To tyle tytułem moich domysłów.

:pa

proscan
ProScan
Właściciel

Postautor: Taktyk » pt cze 24, 2011 5:25 pm

Witam,

Podobno są 2 uzwojenia odbiorcze i NE5534...

;)

Pozdrawiam
Taktyk
Taktyk
Producent

Postautor: Dolby » pt cze 24, 2011 7:07 pm

wtyczka ma 5 pinów a kabli jest 8

żółty,pomarańczowy i brązowy nie są używane. rzeczywiście,podczas usuwania pianki trafiłem na 2 elektrolity 100uf i 2 poliestrowe ,nie pamiętam już jakie być może jest tam wzmak, dalej nie dłubałem bo nie mam takiej potrzeby...dodłubałem się w końcu do płytki z lutem i tyle mi wystarczy. Problem tkwił rzeczywiście w zerwanych przewodach,natomiast przerwanych w izolacji 1,5-2cm od miejsca lutu...teraz tylko wrzucić nowy porządny kabel,sprawdzić i uszczelniać.
Dolby

Wróć do Naprawa wykrywacza