Co sądzicie na temat tych testów?

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).

Co sądzicie na temat tych testów?

Postautor: SZZ » śr lis 07, 2007 11:42 am

SZZ

Re: Co sądzicie na temat tych testów?

Postautor: ProScan » śr lis 07, 2007 3:11 pm

To jest test dealera CSCOPE, wobec czego wysoka pozycja Minelaba świadczy na korzyść wiarygodności.

Jak sam autor pisze, nie wysilał się zbytnio przy optymalizowaniu nastaw.

Ot zrobił taki test przy nastawach, przy których nie wykrywany jest jakiś gwóźdź.

Ja mu wierzę, że nie manipulował wynikami. Inną sprawą jest czy zrobił test dobrze. Mało pisze o metodyce.

Test można wsiąść pod uwagę jako jeden z bardzo wielu (i to mniej istotny) czynników przy podejmowaniu decyzji o zakupie.

:pa

proscan
ProScan
Właściciel

Postautor: SZZ » śr lis 07, 2007 4:02 pm

Dzięki za opinię. Z własnych obserwacji mogę potwierdzić, że Explorer II jest znacząco głębszy od Sovereigna GT, a Tesoro Cortes wypada całkiem blado. Zastanawiają mnie kiepskie wyniki White'sa XLT jeśli chodzi o zasięg i fatalne jeśli chodzi o maskowanie.
Pozdrawiam :pa
SZZ

Postautor: Arek » śr lis 07, 2007 7:31 pm

Dla mnie testy te sa zdecydowanie malo wiarygodne. Dla przykladu przy monecie 5 pensowej zasiegi tesoro tejona zaleza od koloru obudowy. Czarny tejon wystepuje zreszta w tescie dwukrotnie. Raz wykrywa wspomniana monete na 7'' a raz na 5''. Wykrywacze takie jak Whites XLT, Garrett GTI 2500, Garrett GTI 1500, Fisher CZ 70. Whites 6000 XL, Tesoro Cortes, Vaqero maja wedlug autora testu taki sam zasieg (5'' na monete 5 pensowa) jak Bounty Hounter Junior, BH Fast Tracker, Whites Prizm II, Whites Classic Id Pro, Minelab X30 czy Laser Scout. Podobnych "ciekawostek" mozna pewnie znalezdz sporo wiecej.

pozdrawiam
Arek

Postautor: wicja1 » śr lis 07, 2007 9:31 pm

Już kiedyś wspominałem,że powalił mnie wynik Whitesa 6000 w tym teście.Mój ulubiony wykrywacz na samym dnie ??? :(
Ale pomijając wyniki to różnice w Tejonach nie kończą się podobno tylko na kolorze obudowy.
Na rynek niemiecki jest produkowany Vaquero i Cibola z dodatkiem "germany" w nazwie.Też ponoć ciut innaczej skalibrowane.
Pozdrawiam,
wicja1.
wicja1

Postautor: ProScan » śr lis 07, 2007 9:41 pm

Pytanie czym jest wiarygodność.

Jeśli ktoś uparcie twierdzi że nie potrafi znaleźć monety, to jest niewiarygodny, czy po prostu się nie zna?

Dalej stoję na stanowisku, że test nie był manipulowany i w tym sensie jest wiarygodny. Po prostu facet brał wykrywacz gdy mu wpadł w ręce i sprawdzał co mu wyszło. Wyciąganie daleko idących wniosków z daleko niedoskonałych testów jest nie mądre. Zwłaszcza tam gdzie zasięgi różnią się o kilka cm. Tu nawet przy pomiarze można się pomylić.

Mogę się domyślać, że test był wykonywany na przestrzeni wielu tygodni, w różnych warunkach (facet handluje używanymi wykrywaczami, może nie są w pełni sprawne).

Co do XLT to jest niemal pewne, że wykrywacz miał włączony któryś z programów fabrycznych.

Dla mnie test niewiarogodny to taki, w którym widać że ktoś cos komuś próbuje wcisnąć. Gdyby to był dealer Minelaba a nie CSCOPA, to można by z góry, nie patrząc szczegółowo na wyniki dać sobie spokój z analizowaniem tych tabelek widząc co jest na szczycie.

Ten test należy czytać po prostu w ten sposób: w dalekim kraju, ktoś zrobił sobie testy, tak mu wyszło. Ciekawe jak wychodzi innym.

Jedyny "wiarygodny" test to taki w którym mamy coś zakopane i w odstępie krótkiego czasu sprawdzamy czy jest to wykrywane różnymi wykrywaczami. Sprawdzają ludzie, którzy znają dobrze swoje wykrywacze. I tylko wówczas można powiedzieć, który wykrywacz w danym przypadku jest "lepszy".

Idiotyzmem byłoby, gdyby ktoś podejmował decyzję o zakupie, bo wyczytał, że wykrywacz A jest wyżej w tabelce od wykrywacza B.

Jesli komuś przyszło to do głowy, to niech się wstydzi. Takim osobom mówię: TE TESTY SĄ ABSOLUTNIE NIEWIARYGODNE.

proscan
ProScan
Właściciel

Postautor: Arek » czw lis 08, 2007 6:58 pm

Piszac, ze testy te sa niewiarygodne nie chcialem sugerowac, ze autor celowo chce kogos wprowadzic w blad na przyklad w celu zakupu tego a nie innego wykrywacza czy z jakiegos innego powodu. Po prostu ja osobiscie nie wierze, ze na ich podstawie mozna wyciagac wnioski, ze wykrywacz X sygnalizuje konkretna monete glebiej niz wykrywacz Y. Jezeli testujacemu wychodzi, ze sprzety z gornej polki uznanych firm maja taki sam lub mniejszy zasieg niz najprostsze modele, to zachodzi powazne podejrzenie, ze cos zostalo zrobione nie tak jak trzeba.

pozdrawiam
Arek

Postautor: ProScan » czw lis 08, 2007 7:42 pm

Panie Arku; 100% zgody.

proscan
ProScan
Właściciel

Wróć do Czy to dobry wybór ?