Problem z xlt - zakłócenia

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
saperka

Problem z xlt - zakłócenia

Post autor: saperka »

Witam, mam problem ze swoim xlt, a mianowicie chodzi o zakłócenia, które występują na programie fabrycznym, bo na własnych programach nawet nie chodzę. Zakłócenia pojawiają się różnie czasami bezpośrednio po rozpoczęciu pracy z wykrywaczem a czasem po 30 minutach lub godzinie, ich trwanie czasami też ma różny okres np. parę minut i potem już jest wszystko ok., ale zdarza się ze wykrywacz wariuje cały czas ze praktycznie nie można z nim chodzić. Przy swoim wykrywaczu posiadam cewkę z krzyżakiem i cienkim kablem, baterie są ok., wykrywacz dostrajam do gruntu, kabel od cewki nie lata jest ciasno przy wysięgniku, próbowałem również go resetować, czyli na włączonym wykrywaczu wyciągnąłem baterie i chwile odczekałem następnie ponownie włożyłem baterie i go uruchomiłem bez rezultatu. Więc co to może być??
ProScan
Właściciel

Re: Problem z xlt - zakłócenia

Post autor: ProScan »

Jeśli tak dzieje się na nastawach fabrycznych, przy dobrych bateriach, to powodem może być:

- uszkodzenie sondy;
- zewnętrzne zakłócenia;

Proszę sprawdzić na innej sondzie.

:pa

proscan
saperka

Jeszcze dziś mi się udało pożyczyć i pochodzić z cewka krzyżakowa i grubym kablem, która jest na 100% dobra, no i zakłóceń prawie że nie było jedynie za ok. 2 godz. chodzenia zdarzyło się kilka lewych sygnałów i lekkie zakłócenia które ustąpiły po ponowny dostrojeniu do gruntu. Czy istnieje taka możliwość ze uszkodzony jest tylko kabel??
ProScan
Właściciel

Możliwe.

proscan
saperka

Witam, jeśli wyłączę funkcje transmit boost, wówczas nie mam żadnych zakłóceń, czy to dobitnie wskazuje, że cewka jest uszkodzona?? Czy jeśli chodzę na wyłączonym transmit boost to wykrywacz traci na zasięgu? I czy wówczas trzeba np. szybciej lub wolniej przemiatać cewka?
ProScan
Właściciel

jeśli wyłączę funkcje transmit boost, wówczas nie mam żadnych zakłóceń, czy to dobitnie wskazuje, że cewka jest uszkodzona??
To zwiększa prawdopodobieństwo poprawności takiej diagnozy.
na wyłączonym transmit boost to wykrywacz traci na zasięgu?
Oczywiście.
I czy wówczas trzeba np. szybciej lub wolniej przemiatać cewka?
Ta nastawa nie ma wpływu na szybkość przemiatania.

proscan
saperka

ok dzięki, a czy istnieje w ogóle możliwość naprawy cewki?
ProScan
Właściciel

naprawy cewki?
Tej "bez krzyża" raczej nie.

proscan
saperka

Witam, niedawno otrzymałem cewkę po naprawie, zakłóceń jest jakby mniej, jednak ciągle są, więc prawdopodobnie jest coś nie tak ze „skrzynką”. Zwróciłem również uwagę na to, że jeśli chodzę z wykrywaczem w temp. ok. 0 stopnia Celsjusza lub nawet w temp. ujemnej to wykrywacz w ogóle nie łapie zakłóceń i chodzi bez żadnych zastrzeżeń, nawet przez parę godzin beż żadnego lewego sygnału. Czy może to wskazywać ze w puszce wykrywacza jest jakiś zimny lut, metal pod w danej temp. Się kurczy i zaczyna coś stykać?? I wtedy nie ma zakłóceń?
ProScan
Właściciel

To raczej mało prawdopodobne.

Prędzej zmienia się strojenie sondy, bo to jest najbardziej wrażliwy na temperaturę element w wykrywaczu.

Po drugie zmieniają się własności gleby.

Czy zakłócenia występują także jak sonda leży nieruchomo? Chodzi rzecz jasna o pracę poza pomieszczeniem.

Proszę też podać nastawy AC gain i preamp.

proscan
saperka

Zakłócenia występują także, jeśli sondę uniosę do góry, lub, jeśli położę na ziemi nie ma to znaczenia, w jakiej pozycji się znajduje i czy się porusza. Chodzę na programie fabryczny monety i biżuteria z preamp nastawionym na 4.
saperka

Co to oznacza, że zmienia się strojenie sondy?, sonda jest po naprawie także jest w 100% sprawna. Wykrywacz w mrozie działa lepiej, czy to może ewidentnie wskazywać na jakiś defekt?
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2010 10:13 pm przez saperka, łącznie zmieniany 1 raz.
ProScan
Właściciel

Proszę podrzucić sondę z wykrywaczem - spróbuję przyjrzeć się całości jeszcze raz. Bezpłatnie.

proscan
saperka

Wykrywacz kupiłem używany na allegro zdaje się, że ze Zbąszynia, i jedyna instrukcje, jaką dostałem to tłumaczone ksero. Dołączy tą kserówke do wykrywacz?
ProScan
Właściciel

Kserówek proszę mi nie przysyłać.

No ale cóż - zobowiązałem się - to się wywiążę. Następnym razem w przypadku sond także będę wypytywał czy przypadkiem sprzęt nie pochodzi od złodzieja.

proscan
ODPOWIEDZ