różnica między explorerem a e-track

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
SiD

Re: różnica między explorerem a e-track

Post autor: SiD »

Przede wszystkim Explorer i E-Track to wykrywacze, które się specjalizują w drobiazgach z metali kolorowych i są w ścisłej czołówce sprzętów poszukiwawczych o takim zastosowaniu. Dodatkowo, jak wspomniałem wcześniej, pod względem zasięgu i stabilności działania na plaży są bezkonkurencyjne.

GTI 2500 to wykrywacz uniwersalny, który często wykorzystywany jest do poszukiwań grubszego żelastwa w trybie statycznym a raczej rzadko kiedy jest stosowany do poszukiwań samych drobiazgów. Dodatkowo na plaży nie ma specjalnej przewagi nad każdym innym wykrywaczem jedno częstotliwościowym.

Biorąc pod uwagę Twoje zastosowania, oraz dodatkowo fakt, że GTI jest bardzo ciężkim wykrywaczem i nie niesie ze sobą zalet z drugiego podejścia, jakie opisałem wyżej, moim zdaniem ten wykrywacz wypadłby na plaży znacznie gorzej nie tylko od Explorera, ale bardzo możliwe, że również gorzej niż obecny ACE 250, głównie ze względu na gorszą ergonomię i brak znaczącej poprawy parametrów poszukiwań na plaży.

Wykrywacze wieloczęstotliwościowe świetnie spisują się na plaży, ale tylko w podejściu powolnego szukania. Kupując taki wykrywacz rozważyłbym zostawienie sobie ACE, jako wykrywacz dodatkowy. ACE jest lżejszy, namierzanie fantów jest dużo szybsze i precyzyjniejsze niż w wykrywaczach z większą cewką DD.

Co do porównania Explorera i E-Tracka. Trzeba pamiętać, że jest to najwyższa półka wykrywaczy hobbystycznych, to jak porównanie Porsche do Ferrari, różnice to głównie niuanse, szczegóły, które trzeba umieć i chcieć wykorzystać. Te różnice jedynie pod kątem plaży są w zasadzie nieistotne. Plaża to stosunkowo przyjazny teren poszukiwawczy. Sygnały rzadko leżą blisko siebie, nie maskują się nawzajem. Po wyjściu z Explorerem na plaże, opanowałem go w 5 minut, po wyjściu na zwykłe pole doznałem szoku i nigdy go tak naprawdę nie opanowałem na terenie innym niż plaża.

Na samą plażę to Quattro czy Safari będą super sprzętami, jeśli mówimy o poszukiwaniach szerzej zakrojonych, to już głównie zależy od Twojego samozaparcia. To są sprzęty naprawdę bardzo skomplikowane, nieporównywalne do ACE 250, to jak przesiadka z malucha, do bolidu F1, nie każdy będzie zadowolony ze sprzętu bardzo skomplikowanego.

A sprzęt skomplikowany potrafi przysporzyć więcej problemów niż porzyktu. Od samej ilości funkcji, nie znajduje się więcej fantu, trzeba umieć z nich korzystać, a nieumiejętne korzystanie czy niekorzystanie w ogóle z dodatkowych funkcji może mieć odwrotny skutek.
kokosek79

Post autor: kokosek79 »

Przepraszam SiD,skasowałem moje pytanie bo myślałem że jest nie w tej rubryce co powinno,jeszcze raz przepraszam :oops:

a pytanie brzmiało :jaka jest różnica między explorerem a e-track poza bajerem z usb i czy z tą prarą wykrywaczy może konkurować gti 2500 ?
Ja śmigam po plaży z ace250... :)
Ostatnio zmieniony śr gru 02, 2009 4:24 pm przez kokosek79, łącznie zmieniany 2 razy.
kokosek79

Po przeczytaniu wielu postów jestem już prawie zdecydowany że moim nowym wykrywaczem będzie explorer albo e-track.wiem że przesiadam się na bardziej skomplikowany sprzęt, ale spróbuje ,do odważnych świat należy :)
gawron

Post autor: gawron »

za jakiś czas będę mógł napisać jaka jest różnice między explorerem II a e-trackiem ( w piątek będzie już u mnie :eager )
marcinch1979

Post autor: marcinch1979 »

gawron pisze:za jakiś czas będę mógł napisać jaka jest różnice między explorerem II a e-trackiem ( w piątek będzie już u mnie :eager )
roznice:
EXII jest bialy
ET czarny
:lol:
EXII standardowa cewka jest do (4 litery)
ET pro cewka jest super
po zalozeniu Pro do EXII mamy znacznie lepszy wykrywacz niz ET

(dla jasnosci: wszystkie moje wnioski wynikaja z doswiadczenia mojego i kilku najlepszych poszukiwaczy (testerow dla minelaba - jeden z lepszych Gordon H. w chwili obecnej uzywa swojego T2 i cos niezbyt czesto siega po swojego ET), ET jest doskonalym wykrywaczem, ale jesli go otworzymy na max - troszke szybszy ale za cene dokladnosci odczytu, na specjalnie pzygotowanym polu testowym male sreberko na dosc sporej glebokosci ET pokazuje jako zelazo, EXII nie ma watpliwosci, kilka dni temu porownywalismy sygnal, znajomy z ET wmawial mi, ze ma pod cewka znakomity sygnal - fakt sygnal byl niski (conduct) i nawet wskazania na wyswietlaczu takie jakie potrzebujemy, EXII wskazywal na zelazo no i faktycznie po wykopaniu fantem okazal sie maly kawalek skorodowanej blachy.
gawron

Post autor: gawron »

pierwsze spostrzeżenia ET rzeczywiście jest jak marcin 1979 napisał CZARNY :D cewka hm w porównaniu ze starą jakaś taka delikatna na osłonkę poskąpili plastiku bo nie zakrywa całego spodu ( trzeba będzie uważać ) ale za to wykrywacza prawie nie czuć w rękach. co do identyfikacji i czułości przekonam się w najbliższy łykend bo będzie okazja porównać z EXII :D
kokosek79

napisz co i jak z tym e-track bo też się przymierzam do tej zabawki,ale jeszcze nie zdecydowałem.
dużej różnicy nie ma między explorerem a e-track za to w cenie jakieś tysiąc złotych różnicy także nie wiem ???
pozdrawiam
ODPOWIEDZ