W kilku starszych analogowych wykrywaczach zastosowano wzmacniacz transkonduktancyjny CA3080. Ten typ nie jest już produkowany. W innych wykrywaczach jst wzmacniacz transkonduktancyjny 1700 - podwójny.
Jaką rolę pełni wzmacniacz transkonduktancyjny w wykrywaczach metali ?
Co jest podawane na 5 nogę układu CA3080 odpowiedzialną za wzmocnienie ? Czy podawany jest przebieg prostokątny - kluczujący wzmacniacz ? Za tym wzmacniaczem jest klucz elektroniczny, więc po co przebieg kluczujący ? Może źle to wszystko rozumiem/ nie rozumiem -PROSZE O WYJAŚNIENIE TEJ SPRAWY.
Pozdrawiam
Tomek
CA3080-PO INŻYNIERSKU
Re: CA3080-PO INŻYNIERSKU
Jest chętne stosowany jako układ mnożący pełniący funkcję (łącznie z filtrem) detektora fazoczułego.Jaką rolę pełni wzmacniacz transkonduktancyjny w wykrywaczach metali ?
Zapewne jeden ze składników mnożenia (mnożna, mnożnik).Co jest podawane na 5 nogę układu CA3080 odpowiedzialną za wzmocnienie ?
Może być.Czy podawany jest przebieg prostokątny - kluczujący wzmacniacz ?
W każdym wykrywaczu na świecie na pewno tak nie jest. Jeśli mówimy o Fisher 555 (jedyny schemat - oprócz White's Classic - którzy znają polscy fusherzy) to klucz jest w układzie pamiętającym - ale to zupełnie inna bajka.Za tym wzmacniaczem jest klucz elektroniczny, więc po co przebieg kluczujący ?
Widzę że kolega jest na początku drogi i próbuje mnie wciągnąć do ogólnej dyskusji na temat konkretnego schematu, który tylko jeden z nas ma przed oczami.Może źle to wszystko rozumiem/ nie rozumiem -PROSZE O WYJAŚNIENIE TEJ SPRAWY.
proscan
Dziękuję ProScanowi za odpowiedź. Mój post nie mógł trafić w lepsze ręce !
Faktycznie jestem na początku drogi, ale chciałbym zrozumieć ISTOTĘ stosowania wzmacniaczy transkonduktancyjnych w wykrywaczach metali. Jakie to daje korzyści w porównaniu do zwykłych wzmacniaczy operacyjnych.
Najpopularniejszy w necie jest schemat Salamandrer lub 555. Są też inne np. z układem LM13700.
Poproszę ProScana o wyjaśnienie CA3080 na przykładzie schematu Salamander. Jest tam 5 takich wzmacniaczy transkonduktancyjnych: cztery parami w układzie mostkowym i dodatkowo jeden. Co one tam robią i co jest na ich 5 nogach i po co ?
Myślę, że temat jest interesujący niezależnie od tego czy Salamander jest dobry czy nie. Przypuszczam, że ProScan o Salamandrze wie wszystko. Czy możliwe jest polepszenia tego wykrywacza, ale to później.
Pozdrawiam
Tomek
Faktycznie jestem na początku drogi, ale chciałbym zrozumieć ISTOTĘ stosowania wzmacniaczy transkonduktancyjnych w wykrywaczach metali. Jakie to daje korzyści w porównaniu do zwykłych wzmacniaczy operacyjnych.
Najpopularniejszy w necie jest schemat Salamandrer lub 555. Są też inne np. z układem LM13700.
Poproszę ProScana o wyjaśnienie CA3080 na przykładzie schematu Salamander. Jest tam 5 takich wzmacniaczy transkonduktancyjnych: cztery parami w układzie mostkowym i dodatkowo jeden. Co one tam robią i co jest na ich 5 nogach i po co ?
Myślę, że temat jest interesujący niezależnie od tego czy Salamander jest dobry czy nie. Przypuszczam, że ProScan o Salamandrze wie wszystko. Czy możliwe jest polepszenia tego wykrywacza, ale to później.
Pozdrawiam
Tomek
Pewnie mógł. Gdybym był bardzo złośliwy (bo trochę złośliwy jestem), to odesłał bym do "polskich producentów", którzy klepią te schematy od 20 lat - ale idę o zakład, że nie mają mglistego pojęcia o co chodziMój post nie mógł trafić w lepsze ręce !
Istotę już podałem - to jedna z dróg zbudowania detektora fazy.zrozumieć ISTOTĘ stosowania wzmacniaczy transkonduktancyjnych w wykrywaczach metali.
O korzyściach nie ma za bardzo co mówić, bo w zasadzie już zrezygnowano z nich we współczesnych konstrukcjach na rzecz detektorów fazoczułych z kluczem. Jedynie w specjalistycznych detektorach pracujących na wysokich częstotliwościach stosuje się podobne układy (ale nie serii LM). Ja też się kiedyś bawiłem z układem UL1042 w detektorze BFOJakie to daje korzyści w porównaniu do zwykłych wzmacniaczy operacyjnych.
Chodzi o Salamandrę? To dosyć bezczelny klon Fishera VLF 55, tak więc rolę z grubsza opisałem powyżej. Na dłuższy wywód nie mam za bardzo czasu. Należałoby narysować schemat blokowy i wyprowadzić kilka wzorów. Może innym razem. Jeśli kolega czyta po angielsku, to polecę pewną lekturę...Poproszę ProScana o wyjaśnienie CA3080 na przykładzie schematu Salamander.
proscan
Bardzo dziękuję. Trochę czytam po angielsku i bardzo proszę o tę lekturę.
Katrtę katalogową CA3080 z przykładami mam, ale nie wszystko rozumiem do końca i nie umiem tego powiązać z wykrywaczem.
Układ 1042 znam robiłem kiedyś mieszacz radiowy. Jak duże (małe) są przesunięcia fazowe wykrywalne w najlepszych układach wykrywaczy metali. Jakie metody i na jakich kostkach są stosowane ?
W wolnym czasie poproszę ProScana o poświęcenie kilku chwil i o dalsze obiecane wyjaśnienia odnośnie tych pięciu CA3080 w 555. Może lepiej na priva.
Czy jest jakaś literatura na temat analogowych wykrywaczy metali - chodzi mi o zasady działania i konstrukcje oraz omówienie schematów ?
Szukałem w necie, ale bez powodzenia.
Polecam się na przyszłość.
Pozdrawiam
Tomek
Katrtę katalogową CA3080 z przykładami mam, ale nie wszystko rozumiem do końca i nie umiem tego powiązać z wykrywaczem.
Układ 1042 znam robiłem kiedyś mieszacz radiowy. Jak duże (małe) są przesunięcia fazowe wykrywalne w najlepszych układach wykrywaczy metali. Jakie metody i na jakich kostkach są stosowane ?
W wolnym czasie poproszę ProScana o poświęcenie kilku chwil i o dalsze obiecane wyjaśnienia odnośnie tych pięciu CA3080 w 555. Może lepiej na priva.
Czy jest jakaś literatura na temat analogowych wykrywaczy metali - chodzi mi o zasady działania i konstrukcje oraz omówienie schematów ?
Szukałem w necie, ale bez powodzenia.
Polecam się na przyszłość.
Pozdrawiam
Tomek
Lekturę podrzucę na priva - co do innych kwestii i wyjaśmnień, to wykracza poza zakres mojej darmowej działalności.
Może kiedyś rozrysuję tego 555, żeby zapalić kaganek oświaty.
Literatury jest całkiem sporo, ale bardzo rozproszona.

proscan
Może kiedyś rozrysuję tego 555, żeby zapalić kaganek oświaty.
Literatury jest całkiem sporo, ale bardzo rozproszona.
proscan
Bardzo dziękuje.
Ten kaganek oświaty jest bardzo potrzebny !!!
Wykrywacze są niby proste. Nie ma żadnych gigaherców, sygnały są duże, zasada działania niby zrozumiała, a w realizacji same problemy.
W necie jest mnóstwo postów typu zrobiłem układ, ale nie działa. Gdy pytam inżyniera elektronika, to mówi no wiesz... i na tym się kończy.
Myślę, że moje pytania nie ingerują w wiedzę chronioną. Starałem się zadać je ogólnie. Odpowiedź wyznacza granice co można podać do wiadomości ogólnej.
Dlatego uprasza się ProScana o zapalenie kaganka oświaty, który rozświetli ciemności w granicach określonych przez ProScana - oby jak najszerszych.
Życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Tomek
Ten kaganek oświaty jest bardzo potrzebny !!!
Wykrywacze są niby proste. Nie ma żadnych gigaherców, sygnały są duże, zasada działania niby zrozumiała, a w realizacji same problemy.
W necie jest mnóstwo postów typu zrobiłem układ, ale nie działa. Gdy pytam inżyniera elektronika, to mówi no wiesz... i na tym się kończy.
Myślę, że moje pytania nie ingerują w wiedzę chronioną. Starałem się zadać je ogólnie. Odpowiedź wyznacza granice co można podać do wiadomości ogólnej.
Dlatego uprasza się ProScana o zapalenie kaganka oświaty, który rozświetli ciemności w granicach określonych przez ProScana - oby jak najszerszych.
Życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Tomek