co wybrać po Fisherku 1225x

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
wiciu_r

co wybrać po Fisherku 1225x

Post autor: wiciu_r »

Witam!
Zastanawiam się nad następcą mojego moneciaka. Szukam sprzętu według tych kryteriów:
1. w okolicach 2000zł
2. równie cichy w lesie jak mój stary fisherek (porykiwania DFX-a męczą)
3. dobrze wyważony (fisher z sondą 10 i osłoną to tragedia)
4. waga do 1.6 kg
5. nie chiński, tak aby ewentualnie Piotr Wielki przyjął go do naprawy :-)
Na oko podoba mi się Xterra 70 albo Prizm 6T, ale nie miałem ich w rękach.
Pierdolca na punkcie zasięgów nie mam, jak czegoś nie pokaże to tego tam dla mnie nie ma :-).
Pozdrawiam i Wesołego Nowego Roku
ProScan
Właściciel

Re: co wybrać po Fisherku 1225x

Post autor: ProScan »

Witam,

Ja też 6T nie znam. X70 jak najbardziej mogę polecić, ale na serwis nie będzie można u mnie liczyć (brak części - moim byłym klientom pomogę w takim zakresie, jakim będę mógł).

Proponuję wziąć pod uwagę MXT Tracker. Ma to samo co te powyższe (i więcej). Ustawiany gałkami, więc nie będzie się trzeba mentalnie przestawiać po 1226.

Jest stabilny (w każdym razie taki miałem egzemplarz do testów - nawet na maksymalnej czułości, na piaszczystej glebie był spokojny).

W okolicach 2000zł myślę, że uda się dostać.

W podobnej okolicy (i taniej) chodzą CZ-ty. Jeśli nie trafi się na trefny egzemplarz, to zadowolenie będzie duże.

Chętnie skomentuję inne sugestie.

:pa

proscan
wiciu_r

Mam jeszcze pytanko odnośnie Minelab X-TERRA 705.
Kolega poradził mi zakup tej wykrywki z sondą 18,75 kHz (na monetki).
Na stronie vikinga jest dostępnych kilka spełniających to kryterium. Którą wybrać, bo zakładam, że można przy zakupie wybrać sobie dowolną (wszystkie w dostępnych akcesoriach są zdaje się w tych samych cenach).

P.S. MXT Tracker jak mi się zdaje nie nadaje się do chodzenia bez słuchawek więc go odpuściłem.
SiD

Post autor: SiD »

Pytanie nie było kierowane do mnie, więc tylko z doskoku dołożę swoje 3 grosze.

Nie decydował bym się na zakup jedynie cewki o wysokiej częstotliwości, chyba, że jesteś ukierunkowany nie ogólnie na monetki, ale naprawdę niewielkie drobiazgi o niewielkiej przewodności.
Przy nastawieniu na monetki ogólnie, brałby raczej standardową cewkę i o cewce H pomyślał z czasem, albo brał od razu dwie M i H, ale nie samą H.
Oczywiście wybór samej cewki H może byś słuszny, ale jak jest dokonany świadomie, z uwzględnieniem zalet i wad takiego rozwiązania.

Druga sprawa - w mojej ocenie nie ma wykrywaczy, które nadają się do chodzenia bez słuchawek, ja się z takimi nie spotkałem w każdym razie. Chodząc bez słuchawek trzeba się świadomie pogodzić z faktem, że pomijamy tyle, co w wykrywaczy z mocno obniżoną czułością w stosunku do optymalnej, być może tyle, albo i więcej, jak dobranie niewłaściwej cewki do X70 względem zalegających w ziemi fantów.
wiciu_r

Generalnie masz rację, ale tak naprawdę z fisherkiem 1225x można chodzić bez słuchawek. Jak kolega obok chodził z dfx-em to myślałem, że odfrunę, cięgle coś tam piszczało, a ja lubię sobie posłuchać w lesie ptaków. Fisherek czasem potrafił 5 minut milczeć, a na koniec efekty były bardzo podobne.
Ponadto szukam naprawdę ergonomicznej wykrywki "towarzyszącej".
Jak się szwendam z Nowakiem V5 z metrową sondą, to przed ewentualnym kopaniem metrowej dziury wolę sprawdzić, czy ciekawy sygnał nie jest przypadkiem zupełnie powierzchniowy. Jak monetówka nie da sygnału to znaczy że warto powęszyć. Fisherka wysępił ode mnie kolega i szukam czegoś podobnego, ale lżejszego.
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

MXT można używać bez słuchawek (odradzam) w trybach COIN i RELIC.
W prospecting już nie.

Podobne tryby ma X-705 (tyle że tam jest regulacja głośności).

Częstotliwość wysoka jest na cienkie sreberka, a nie na monety w ogóle.

:pa

proscan
ODPOWIEDZ