Czy do minelaba Explorera I można założyć cewkę 11"FBS
-
Zapytanie_email
Czy do minelaba Explorera I można założyć cewkę 11"FBS
i czy to się opłaca?
Re: Czy do minelaba Explorera I można założyć cewkę 11"FBS
Witam,
Explorer I czyli XS?
Tak, oczywiście.
Czy się opłaca - nie wiem. Czy zyskujemy coś w zasięgach - raczej nie! (tą odpowiedź proszę traktować jako wstępną, bo muszę jeszcze się upewnić, ale kiedyś robiłem porównania i nie było żadnej różnicy?!)
Może koś coś wie na ten temat?
Na pewno sonda jest lżejsza, zgrabniejsza. A mocowanie w jej środku sprawia że wykrywacz staje się lepiej wyważony.
proscan
Explorer I czyli XS?
Tak, oczywiście.
Czy się opłaca - nie wiem. Czy zyskujemy coś w zasięgach - raczej nie! (tą odpowiedź proszę traktować jako wstępną, bo muszę jeszcze się upewnić, ale kiedyś robiłem porównania i nie było żadnej różnicy?!)
Może koś coś wie na ten temat?
Na pewno sonda jest lżejsza, zgrabniejsza. A mocowanie w jej środku sprawia że wykrywacz staje się lepiej wyważony.
proscan
-
marcinch1979
Ta rzymska I mnie troche zastanawia, czy chodzi o XS - tak jak napisal Proscan, czy moze jednak zabraklo drugiegiej "I" i masz na mysli II? Jesli chodzi o II - zmiana cewki wiele zmienia, o XS i S sie nie wypowiadam bo nie mialem i nie wiem.
pomiędzy explorerem xs a a explorerem II nie ma żadnej różnicy w zasięgach
Jesli chodzi o II - zmiana cewki wiele zmienia
Zmiana cewki na jaką? I co konkretnie zmienia?
proscan
-
marcinch1979
Poczekajcie jak bedzie tylko mniej sniegu mamy zamiar zrobic filmik gdzie w rolach glownych wystapia m.in. SE EXII Goldmax ACE250 TroyX5 Etrac (Minelaby beda z roznymi cewkami) moze jeszcze inne sprzety, mamy zamiar zrobic prawdziwy test w naturalnych warunkach tj. zadnego zakopywania fantow. Poczekajcie filmik pewnie wrzucimy na Utube jak bedzie dostepny dam znac.

Właśnie skończyłem pisać artykuł dla Odkrywcy nt Safari i Quattro - no i podpisałem się pod tym, że nowa sonda 11 cali nie zmienia NIC poza wyważeniem (i szerokością przemiatania). Zawsze istnieje ryzyko pomyłki, mając tylko jedną sondę tego typu w rękach...
Ciekawe czy to się potwierdzi u innych. Ciekawi mnie Marcin szczególnie Twoja opinia (a ściślej Twoje pomiary), bo jesteś entuzjastą tej nowej sondy, jak zdążyłem zauważyć. A opinia w jednym miejscu propaguje się na inne fora. Sami wiecie, że są takie kanapowe autorytety, co to wszystkie wykrywacze mieli w rękach i chętnie się wypowiadają tu i ówdzie, a tak naprawdę to tylko papugują to co gdzieś wyczytali.
proscan
Ciekawe czy to się potwierdzi u innych. Ciekawi mnie Marcin szczególnie Twoja opinia (a ściślej Twoje pomiary), bo jesteś entuzjastą tej nowej sondy, jak zdążyłem zauważyć. A opinia w jednym miejscu propaguje się na inne fora. Sami wiecie, że są takie kanapowe autorytety, co to wszystkie wykrywacze mieli w rękach i chętnie się wypowiadają tu i ówdzie, a tak naprawdę to tylko papugują to co gdzieś wyczytali.
proscan
Wyważenie w moim odczuciu i spokojniejsza praca (spokojniejsza= mniej "popiskiwań")odróżnia nową 11. Inna sprawa że starą sondę mam już 5 lat i może działać gorzej niż na początku...
Ta spokojniejsza praca może wynikać z lepszego zestrojenia danego egzemplarza, bo teoretycznie większa sonda powinna zbierać więcej zakłóceń.
Być może jest odpowiedzialna za to ciut (kilka procent) mniejsza indukcyjność części odbiorczej, tłumaczyłoby to taki sam zasięg (na monety i duże rzeczy), przy zwiększonej średnicy.
proscan
Być może jest odpowiedzialna za to ciut (kilka procent) mniejsza indukcyjność części odbiorczej, tłumaczyłoby to taki sam zasięg (na monety i duże rzeczy), przy zwiększonej średnicy.
proscan
-
marcinch1979
Na temat pro i quattro moge powiedziec tylko tyle, ze kiedys z ciekawosci sprwadzalem ten wykrywacz przeciwko Etracowi (quattro nalezalo do kolegi Dariousha - tez zarejestrowany na tym forum) powiem tylko tyle, ze zmiana cewki przy quattro nic nie poprawila (choc szczerze powiem ze nie jestem doswiadczonym uzytkownikiem tego wykrywacza) ustawienia z tego co pamietam zostawilismy takie same. Testowalismy na niewykopanym (naturalnym fancie) Etrac obojetnie z ktora cewka tzn oryginalna Pro jak i ta przelozona z quattro dawal sygnal czego nie mozna bylo powiedziec o quattro - nic cisza zwyczajnie. Juz nie pamietam co wykopalismy i jescze raz zaznaczam nie znam na tyle quattro zeby go "wysrubowac".
PS
Pogoda sie w UK poprawila wiec moze zrobie filmik na szybko, zeby pokazac o co mi chodzi z EXem i cewka Pro.
Pozdrawiam
MC
PS
Pogoda sie w UK poprawila wiec moze zrobie filmik na szybko, zeby pokazac o co mi chodzi z EXem i cewka Pro.
Pozdrawiam
MC