Tesoro Vaquero czy Fisher f5 ?

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
tomek64

Tesoro Vaquero czy Fisher f5 ?

Post autor: tomek64 »

Witam kolegów kopaczy,

Po dwóch latach biegania z F2 zdecydowałem sie na zmianę wykrywacza. W grę wchodzą dwa modele ; Tesoro Vaquero lub F 5. Ponieważ od dłuższego czasu identyfikuję znaleziska po dźwięku ( z bardzo dużym prawdopodobieństwem - praktyka :D ), zastanawiam sie czy wyświetlacz w F 5 będzie pomocny... Jakie jest Wasze zdanie ? Sprzęt zamierzam kupić w przeciągu kilku tygodni. Kopię rzecz jasna kolory.
pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Re: Tesoro Vaquero czy Fisher f5 ?

Post autor: ProScan »

Trochę dziwne zestawienie, zważywszy że tak wiele te wykrywacze różni.

Łączy je chyba tylko ręczne strojenie do gruntu.

Nie potrafię porównać zasięgowo, bo nie znam F5 (sądzę że będzie zasięg miał mniejszy ze względu na mniejszą sondę).

Vaquero starannie testowałem (opis w Odkrywcy 2010/01) i muszę przyznać, że całkiem nieźle o ile da się pracować na wysokich nastawach czułości. Ale jest trochę trudny w obsłudze (wbrew pozorom), no i nie ma wyświetlacza.

Ja Vaquero kupiłem do testów od poszukiwacza, który go wymienił na XLT (ze względu na brak identyfikacji na LCD). Jakby co, to polecam się - mam używkę do sprzedaży.

:pa

proscan
beaviso

Post autor: beaviso »

Zestawienie może i dziwne, ale ja sam się nad tym zastanawiałem... Póki co nie zmieniłem wykrywacza z prozaicznych przyczyn, a kwestia wyboru jest nadal otwarta, czytam gdzie się da o F5 i... O moim aktualnym typie na końcu postu ;)

Kolego Tomek64, zajrzyj proszę do tego wątku:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... ghlight=f5
I do tego:
http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=652985
Zadaję w nich pytania na temat Vaquero vs. F5

Po pół roku takiego zastanawiania się, gdybym miał wybierać teraz, to wybór wyglądałby inaczej: F5 albo Vaquero albo Tejon. Niestety wciąż nic nie słychać o nowości od Tesoro. I z tej trójki postawiłbym na Vaquero, mimo paskudnego koloru ;) Plus sonda 12x10" widescan (DD) jako opcja na mało zaśmiecone leśne tereny do skuteczniejszego poszukiwania militariów (ale to już kwestia indywidualnego profilu). Inwestycja warta ok. 2400 zł, ale bardzo kusząca i - z wielu opinii - skuteczna. Tam gdzie chadzam trzeba zdaje się sięgać głębiej (po te klamry...) A zarazem nie chcę pozbawiać się możliwości precyzyjnego szukania drobiazgów wśród śmieci (tu powinna starczyć standardowa sonda, choć na potwornie zaśmiecone obozowiska wojskowe trzeba by kiedyś zajrzeć ze snajperką).

M.
ProScan
Właściciel

Co do sondy 12x10 mam poważne wątpliwości. Wg testu, który robiłem ma wyraźnie mniejsze zasięgi na monety niż sonda standard. Może na militarkę większe - tego nie wiem, ale zalecam daleko idąca wstrzemięźliwość przed nabywaniem tej sondy.

proscan
tomek64

tesoro czy Fisher f 5

Dla mnie to zestawienie nie jest dziwne / piszę juz po zapoznaniu sie z testami obu modeli w Odkrywcy /oraz po przeczytaniu podanych linków - (dzięki :) ), ponieważ oba modele traktuję jako sprzęt do szukania kolorów... Zdaję sobie sprawę, że użytkowników F 5 jest na razie zbyt mało, aby mozna było wysnuć jakies wiążące opinie na temat tego modelu Fishera.
Wobec tego zadam inne pytanie : co kupić na kolory po F 2 ? Chodzi mi o znaczące poprawienie osiągów.Oprócz Tesoro myślałem jeszcze o Minelabie 705 i Sovereign GT.
ProScan
Właściciel

Moim zdaniem po F2 bardziej naturalne będzie przejście na Xterrę niż na Sovereigna.

Ale widzę, że wchodzimy w inny zakres cenowy.

W tym niższym są jeszcze te nowe "greckie" Tekneticsy, które też nie leżą daleko od F2 (w końcu ten sam producent).

proscan
tomek64

Apetyt rośnie w miarę jedzenia i podwyżki w pracy :D
beaviso

Post autor: beaviso »

tomek64 pisze:piszę juz po zapoznaniu sie z testami obu modeli w Odkrywcy
Hmmm, czy test F5 był już w Odkrywcy? Nie kojarzę... :roll:

M.
ProScan
Właściciel

Z Fisherów był tylko CZ oraz 1266/1270.

proscan
tomek64

W ostatnim Odkrywcy jest test Tesoro Ciboli i Vaquero.
ProScan
Właściciel

F5 jest dopiero planowany do przetestowania - chciałbym go skonfrontować z odpowiednikiem Teknetics.

Koledze, który rozważa Sovereigna GT mogę zaproponować używanego Sovereigna XS 2a Pro (dostępny jak zejdą śniegi, po zrobieniu testów) albo Explorera XS (dostępny od zaraz).

proscan
sten123
Ponadnormatywny entuzjasta Tekneticsów

Post autor: sten123 »

Powietrzny test fishera f5

http://www.youtube.com/watch?v=pj9D-ofi4nA

Rosyjski test

http://translate.google.pl/translate?hl ... p%3Fid%3D9

Cewka 11''DD poprawi znacząco zasięg na monetki ok 3 cm
tomek64

Rozpocząłem wątek, więc go skończę. Zdecydowałem, że następcą F 2 będzie Minelab Sovereign Gt :D
ProScan
Właściciel

Rozpocząłem wątek, więc go skończę. Zdecydowałem, że następcą F 2 będzie Minelab Sovereign Gt
Gdzie Fisher i Tesoro się biją, tam Minelab korzysta.

:D

proscan
ODPOWIEDZ