Aku żelowy do 6000Di Pro Sl

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
duff

Aku żelowy do 6000Di Pro Sl

Post autor: duff »

Witam,
chciałbym zamienić moje aku 4x 1,1V (na krótko starczają) na pożądny akumulator żelowy. Gdzie można kupić taki? Jakoś nie moge znaleść ( bo szukać to trza umić :D ) , no i ładowarka by sie przydała do tego. Ile to może kosztować?
pozdro
ProScan
Właściciel

Re: Aku żelowy do 6000Di Pro Sl

Post autor: ProScan »

No, to kiepsko szukałeś. Takie akumualtory to można kupić w każdym sklepie elektornicznym.

Na alledrogo też:

http://www.allegro.pl/item105416577_now ... at_ak.html

Jako ładowarki można użyć zwykłego zasiacza z rezystorem ograniczjącym prąd.

:pa

proscan
duff

Heh,
czy ten właśnie z tej aukcji (link) będzie odpowiedni do mojego Whites'a?
Nie znam sie na tych rzeczach. Moge śmiało licytować? O ile może sie wydłużyć czas pracy na tym aku w porównaniu do tych 4x 1,1V?
pozdro
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Nie chcę brać odpowiedzialności za to co ktoś sprzedaje, więc nie odpowiem czy będzie odpowiedni czynie.

Pytałeś gdzie takie akumualotry mozna kupić - opdowiedziałem.

Moge tylko powiedzieć, że na pierwszy rzut oka wydaje się że jest OK.

Czas pracy zależy od pojemności. Jeśli ten ma rzeczywiście 3,4 Ah to na słuchawkach jakies 30 godzin bez przerwy powinien działać.

:pa

proscan
Mrand
Producent
Kontakt:

Post autor: Mrand »

Zastosuj raczej ten numer [usunięto link do forum, do którego trzeba się logować - ProScan] Ocalisz sobie rękę. Po zastosowaniu akumulatora Pb żelowego, Whites bije wagowo nawet Minelaba. To przestaje być detektor a zaczyna być kloc. Odradzam żelówkę mimo pozornej prostoty rozwiązania.
duff

No właśnie waga bardzo wzrośnie :cry: Raczej to rozwiązanie odpada, nawet wymiary sie nie zgadzają.
Mrand, możesz jeszcze raz wysłać tego linka, bo coś mi nie gra.
pozdro
Mrand
Producent
Kontakt:

Post autor: Mrand »

Popularny żelak f-my SSB typu SB3-6 (6V, 3Ah) pasuje jak ulał tylko, że jest okropnie ciężki. Jeśli link nie działa (nie wiem dlaczego) to wklejam Ci tekst mojego postu z forum XLT:

"Wystarczy pięć paluszków NiMH o rozmiarze AA czyli R6 o pojemności rzeczywistej powyżej 2000mAh. Mogą to być markowe akumulatory np. GP 2300 lub 2600. Najlepiej gdy stanowią zgrzany pakiet. Można je także umieścić w typowym pojemniku na sześć baterii R6 z jednym zwartym gniazdem. Zwróć szczególną uwagę na dobrą jakość styków w koszyczku. Taki komplet akumulatorów wystarczy na jeden długi lub dwa krótsze wypady. Do przyjemniejszych stron tego rozwiązania należy wyczuwalne zmniejszenie wagi sprzętu. Jest to całkowicie bezpieczne ponieważ napięcie pakietu akumulatorów wynosi 5 x 1.2V = 6V. Podobne rozwiązanie stosowałem przez b.długi czas w modelu W5900, który ma identycznie rozwiązany zasilacz. Stosowałem 6 akumulatorów (7.2V) co dodatkowo zmniejszało pobierany prąd. W Eaglu tego nie próbowałem. Jeśli kupisz koszyczek na baterie z klipsami połączeniowymi podobnymi do tych jakie ma typowa bateria 9V oraz odpowiadającą im łączówkę, zachowasz możliwość dalszego zamiennego używania standardowego pojemnika na 4 baterie R14 jako zasilania awaryjnego.