X terra 70 czy Explorer II

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
Piotr Niwiński

X terra 70 czy Explorer II

Post autor: Piotr Niwiński »

Witam,
prosił bym o opinie w sprawie zakupu tych wykrywaczy. Szukam często dorbnicy, monet ale także pozostałości po bitwach z XVII i XIX w. Do tej pory miałem C scoopa R1 teraz mam zamiar kupić coś nowego. Chodzi mi przede wszystkim o zasięgi i dokładność poszukiwań, po r 1 jestem przyzwyczajony do ciężkich wykrywaczy, także waga nie stanowi dla mnie problemu.
Ponadto, dodam że szukam też I wojny, a i od czasu do czasu na IIwojne także się wybiore. Do tego rodzaju poszukiwań ma smentka :D choć jak się dowiedziałem X terra przy zmianie cewek jest b. dobra.
Reasumując potrzebuje wykrywacza przede wszystkim na drobny i średnio - duży kolor (srebrne monety, guziki, klamry, odznaki), to podstawa. Jeżeli przy tym wykrywacz byłby dobry na żelazo to nie zaszkodzi ale przede wszystkim jednak kolory i to średniej wielkości.
Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Re: X terra 70 czy Explorer II

Post autor: ProScan »

Powiem tak - X70 znam tylko z prób w pomieszczeniu. Robi na prawdę dobre wrażenie (czy mój test X50 Pan oglądał?).

Znam juz kilka opinni od osób które mają zarówno Ex II jak i X70. Bardzo sobie chwalą tego drugiego za lekkość. Niektórzy także za nowe znaleziska na przeszukanych polach.

Ja znam w miarę dobrze Explorera i za niego mogę reczyć, że na drobnicę to świetny sprzęt.

Po przesiadce z R1 to chyba X70 będzie bardziej bezproblemowa.

:pa

proscan
Piotr Niwiński

Post autor: Piotr Niwiński »

Dzięki proscan za tą opinie ale że mam jeszcze troche czasu na zakup to prosze ewentualnie o kolejne informacje na temat tych wykrywaczy, szcz. Terry 70. I ewentualnie odniesienie się do profilu przedmiotów jakie szukam, który z nich jest lepszy.
Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

O X70 wiem mało - tyle co się nim trochę pobawiełm i przetłumaczyłem instrukcję. Jak tylko coś więcej dowiem, będę starał się podzielić ta wiedzą.

Myślę jednak że do tych Pana celów będzie się świetnie nadawał.

:pa

proscan
ODPOWIEDZ