Tesoro cibola-zmiana zasilania
Tesoro cibola-zmiana zasilania
Zastanawiam sie nad przerobieniem mojej ciboli na zasilanie bateriami AA i interesuje mnie jakie napiecie zasilajace powinna miec cibola-czy 8 akumulatorkow AA nie uszkodzi mi elektroniki?Podlaczylem eksperymentalnie taki pakiecik i wykrywacz dziala(napiecie jest troche wieksze niz na akku 9v i poprostu zastanawiam sie czy dlugotrwala praca na troche wyzszym napieciu nie spowoduje jakis uszkodzen?
Re: Tesoro cibola-zmiana zasilania
Witam,
Nie znam szczegółów budowy Ciboli.
Zasilanie 8x1,5V=12V uważam za ryzykowne, natomiast 8x1,2V=9,6V za zupełnie bezpieczne.
proscan
Nie znam szczegółów budowy Ciboli.
Zasilanie 8x1,5V=12V uważam za ryzykowne, natomiast 8x1,2V=9,6V za zupełnie bezpieczne.
proscan
Mam wlozone aktualnie 8x1,2 V akku i razem daja 10,84 V i wykrywacz to trawi-Pytanie tylko czy jak sie nie zepsul po podlaczeniu takiego pradu to czy nie zepsuje sie np po kilkunastu godzinach w terenie?
Takie napięcie może wykazać pomiar tuz po naładowaniu, bez obciążenia. W trakcie pracy napięcie spadnie i będzie utrzymywać się na poziomie 9,6V.
Tesoro Tejon także jest zasilany 8 x R6, co jeszcze bardzie uprawdopodabnia bezpieczeństwo takiej przeróbki.
Ale po raz kolejny podkreślam, że nie wiem jak w szczegółach jest zbudowana Cibola i tego typu przeróbki proszę robić na własne ryzyko. To że moim zdaniem nic się nie stanie, nie oznacza, że biorę jakąkolwiek odpowiedzialność za to się może wydarzyć.
proscan
Tesoro Tejon także jest zasilany 8 x R6, co jeszcze bardzie uprawdopodabnia bezpieczeństwo takiej przeróbki.
Ale po raz kolejny podkreślam, że nie wiem jak w szczegółach jest zbudowana Cibola i tego typu przeróbki proszę robić na własne ryzyko. To że moim zdaniem nic się nie stanie, nie oznacza, że biorę jakąkolwiek odpowiedzialność za to się może wydarzyć.
proscan
Alez nikt nie bedzie obarczal Pana odpowiedzialnoscia-poprostu chcialem zapytac i posluchac roznych opini.Teraz musze pomyslec o jakims zasobniku na paluszki zeby to mialo rece i nogi.Jeszcze myslalem zbey zamontowac podlokietnik z tejona ale nie wiem jaka bedzie jego cena.
Wlasnie wrocilem z terenu i wrazenia jak najbardziej ok-sprzet smiga az milo a zuzycia pradu wogole nie znac.Ciekawe ile godzin wytrzyma na takim pakiecie.
-
Artur_T_Saper
jak kolego statecznie rozwiązałeś sposób przymocowania tego zasobnika ??
właśnie kombinuję nad przejściem z 9Voltówki na pakiecik paluszków w mojej cebuli:)
pozdrawiam
właśnie kombinuję nad przejściem z 9Voltówki na pakiecik paluszków w mojej cebuli:)
pozdrawiam
-
solidny113
Ja kiedys zrobilem sobie taki układ ktory nie schodził ponizej 8,4V poniewaz wiadomo jak w tesoro spada zasieg.
Uklad jest bardzo prosty i tani:
-L7810CV
Koszt cos kolo 7 pln + radiatorek+adapter 9V
Uklad jest bardzo prosty i tani:
-L7810CV
Koszt cos kolo 7 pln + radiatorek+adapter 9V
Od kilku miesięcy użytkuję Vaquero i zdecydowanie nie zaobserwowałem w praktyce żadnych spadków zasięgu w funkcji wyczerpywania się baterii alkalicznej 9V.
Inną sprawą jest to, że bateria wymaga stosunkowo częstej wymiany (co ok. 10 godzin, praca na słuchawkach). Wykrywacz pracuje na "wysokich" nastawach - może to ma wpływ na konsumpcję baterii? Nie wiem.
Faktem jest, że bateria domaga się zmiany już przy stanie naładowania sygnalizowanym przez wykrywacz jednym niskim i trzema wysokimi tonami (po włączeniu). Objawy to nagłe pogorszenie się stabilności pracy i samoistne wzbudzanie. Zanim jednak taki stan nastąpi, wykrywacz ukazuje pełnię swoich osiągów niezmiennie od początku baterii do pierwszych, gwałtownych objawów jej niedostatecznego naładowania.
M.
Inną sprawą jest to, że bateria wymaga stosunkowo częstej wymiany (co ok. 10 godzin, praca na słuchawkach). Wykrywacz pracuje na "wysokich" nastawach - może to ma wpływ na konsumpcję baterii? Nie wiem.
Faktem jest, że bateria domaga się zmiany już przy stanie naładowania sygnalizowanym przez wykrywacz jednym niskim i trzema wysokimi tonami (po włączeniu). Objawy to nagłe pogorszenie się stabilności pracy i samoistne wzbudzanie. Zanim jednak taki stan nastąpi, wykrywacz ukazuje pełnię swoich osiągów niezmiennie od początku baterii do pierwszych, gwałtownych objawów jej niedostatecznego naładowania.
M.
-
solidny113
Zobacz jak zachowuje sie przy 7,8V jai ma zasieg.
solidny113 pisze:Zobacz jak zachowuje sie przy 7,8V jai ma zasieg.
Niebawem to sprawdzę na bieżącej baterii. Wydaje mi się jednak, że nie ma takiej potrzeby, bowiem baterię wymieniam w momencie, gdy ta ma ok. 8.0V. Poniżej tej wartości wykrywacz staje się niestabilny. Moment ten jest jednoznaczny i wyraźny. Bateria poniżej 8.0V nie nadaje się do wykorzystywania.
Pomierzyłem napięcie na nowej baterii Energizer Industrial alkaline 6F22 - oferowała 9.4V. Stopniowo się zużywa, po wczorajszym wyjściu ma 8.2V, wykrywacz do końca działał stabilnie i oferował normalne osiągi. Czułość sprawdzam bardzo często - mam nawyk machnięcia co kilka minut łopatą nad sondą, aby upewnić się, że wykrywacz działa, a zasięg na łopatę jest zgodny z oczekiwaniami. Spadek z 9.4V do 8.2V odbył się bez zauważalnych strat dla efektywności wykrywacza. Przy 8.2V włączenie jest sygnalizowane jednym niskim i czterema wysokimi sygnałami. Znalazłem u siebie baterię, którą schowałem zamiast wyrzucić i ta pokazuje 8.0V. Dlatego tą wartość przyjmuję jako graniczną, przy której baterię należy wymienić i jest to natychmiast wyczuwalne. Napięcie 7.8V to wartość poniżej granicznej. Nie możemy więc mówić o parametrach wykrywacza dla tej wartości. Idąc tym tokiem, można by stwierdzić, że dla kompletnie rozładowanej baterii wykrywacz ma zasięg zerowy.
M.
W uzupełnieniu dodam, że pomiar napięcia baterii która nie jest obciążona jest bardzo mało wiarygodny.
Przykładowo bateria wyjęta z wykrywacza, która wykazuje 8V na woltomierzu, pod obciążeniem nawet kilkudziesięciu mA może mieć np. 7V, albo mniej.
proscan
Przykładowo bateria wyjęta z wykrywacza, która wykazuje 8V na woltomierzu, pod obciążeniem nawet kilkudziesięciu mA może mieć np. 7V, albo mniej.
proscan