Czuję się odpowiedzialny za sytuację chociaż nie wiem czy powinienem,podobno ja byłem ostatnim użytkownikiem wykrywacza.
wariacje muszkietera
wariacje muszkietera
Panie Piotrze ratunku,Pożyczyłem od kolegi muszkietera którego mu sprzedałem dwa lata temu,działał normalnie.Zwróciłem go i dziś mi facet mówi ze próbował go włączyć i coś mu piszczy.Sprawdziłem co jest grane i wygląda to tak: przy ustawieniach czułości ,gruntu ,dyskryminacji na godz.10 nie daje żadnego sygnału na metal,przy zwiększeniu nastaw blisko maks.sygnał jest wysoki przerywany w trybie dyskr. a wtrybie all metal ciągły.Co to może być uszkodzony kabel cewki,zanieczyszczone potencjometry ,przestrojenie czy inna cholera ? Jeżeli odkręcę zakrętkę mocującą wtyczkę sygnał raz jest raz nie ,przy poruszaniu wtyczki sygnał się pojawia, wydaje mi się że całość dolegliwości jest związana z pokrętłem strojenia do gruntu.Może Pan zdiagnozować chorego
Czuję się odpowiedzialny za sytuację chociaż nie wiem czy powinienem,podobno ja byłem ostatnim użytkownikiem wykrywacza.
Re: wariacje muszkietera
Wygląda na uszkodzoną sondę (konkretnie zerwany kabel). Może przy wtyczce (miejmy nadzieję), albo tuż przy sondzie (kiepska sprawa).
Przypominam, że serwis Minelaba prowadzi jedynie Viking.

proscan
Przypominam, że serwis Minelaba prowadzi jedynie Viking.
proscan
wariacje muszkietera
Panie Piotrze sprzęt już po gwarancji,czy dało by się coś u Pana wskórać
.To jest cewka TS-1000 chyba ma wykręcany kabel z sondy ,wydaje mi się że jest naderwany przy wtyczce.Proszę o zmiłowanie
Nie jest wkręcany. Jest wpuszczany do środka i zalany żywicą.chyba ma wykręcany kabel z sondy
To może zatem naprawić każdy, kto potrafi lutować.wydaje mi się że jest naderwany przy wtyczce
To nie ma dla mnie znaczenia. Specjalnie tutaj (http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=1881) ogłosiłem, że nie można na mnie liczyć w temacie serwisu Minelaba. Serwis Minelaba tylko w Vikingu.sprzęt już po gwarancji,czy dało by się coś u Pana wskórać
proscan
wariacje muszkietera
No to może sam spróbuję,ma znaczenie kolejność kabli czy lepiej nic nie ruszać i przylutować tylko to co ewentualnie naderwane? Niestety nie mam pojęcia o elektronice .Pozdrawiam
Oczywiście, że ma. Proponuję jednak znaleźć kogoś, kto potrafi lutować.ma znaczenie kolejność kabli czy lepiej nic nie ruszać i przylutować tylko to co ewentualnie naderwane?
proscan
ŁO MATKO!!!jaksa pisze:No to może sam spróbuję,ma znaczenie kolejność kabli czy lepiej nic nie ruszać
No właśnie. Lepiej niech zajmie się tym ten, kto ma pojęcie co robi. Naprawę wtyczki może zrobić każdy technik RTV.ŁO MATKO!!!
proscan
No dobra może się źle wyraziłem z ta kolejnością kabli.Konkretnie Panie Piotrze urwany jest jeden(czarny) jest znacznie krótszy niż pozostałe i jest w izolacji,reszta bez izolacji,pytałem dlatego o kolejność bo miałem zamiar je rozlutować po kolei i wyrównać.Ten czarny urwał się pewnie dlatego że był krótszy i cały ciężar spoczywał na nim.Połączyłem go przedłużką do bolca na wtyczce i wszystko jest ok.Teraz nie wiem czy dolutowac kawałek przedłużki do tego kabla czy po kolei je wyrównywać i lutować.Pewnie jest jakiś ekran na kablu którego nie powinienem naruszyć?Niestety nie mam teraz elektronika w pobliżu któremu mógłbym to zlecić ,a pracuję dla archeo na nadzorach i czs mnie goni.A serwis w vikingu....do dziś czekam na odpowiedź na mojego maila.
Proszę sobie dokładnie rozrysować co jest, potem uciąć całość i na nowo przyłączyć tak jak było. Przy zdejmowaniu izolacji należy uważać, by nie poprzecinać drucików tworzących ekran.
Dobrym pomysłem będzie zrobić mały naddatek przy tym czarnym kabelku.

proscan
Dobrym pomysłem będzie zrobić mały naddatek przy tym czarnym kabelku.
proscan