Zmiana zasilania w fisherze F2
Zmiana zasilania w fisherze F2
Czy jest możliwość zmiany zasilenia w fisherku z 2 baterii 9V na kilka połączonych szeregowo baterii AA (r6)? Bo czy baterie w wykrywaczu są łączone szeregowo, czy równolegle dając 18V? Myślę nad tym, żeby dać w osobnej obudowie koszyk na 8xAA i dać na końcu kabla od koszyka klips, jak w baterii 9V, który podpiąłbym pod gniazdo od baterii w fisherze. Tylko czy wystarczy zrobić tak dla jednego gniazda, a drugie zostawić wolne, czy w obydwóch gniazdach musiałoby być takie coś podpięte? A może już robił ktoś coś podobnego?
Re: Zmiana zasilania w fisherze F2
A kolega szuka bez słuchawek? Jeśli tak, to jedna z bateryjek szybciej się wyczerpuje, bo zasila głośnik - i tą ewentualnie bateryjkę można próbować zastąpić (ta druga po staremu - pustego miejsca nie może być), licząc się z ryzykiem, że jako coś pójdzie źle, to...

proscan
proscan
Widzę że kolega szuka ... problemów.
http://www.poszukiwanieskarbow.com/foru ... 67&start=0
Zdaje się że następnym pytaniem będzie, gdzie można naprawić F2.
Nie u mnie!

proscan
http://www.poszukiwanieskarbow.com/foru ... 67&start=0
Zdaje się że następnym pytaniem będzie, gdzie można naprawić F2.
Nie u mnie!
proscan
Wiem, że Pan nie naprawia fisherów. A założyłem tutaj wątek, bo na forum PS początkowo nikt nie odpisywał. Wiem też, że Pan ma doświadczenie z działaniem wykrywaczy. Ale jak ten wątek przeszkadza tutaj, to można go usunąć.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mi nie przeszkadza, że ktoś pyta w wielu miejscach. Chodzi o to, że kolega ma kiepskie pojęcie o elektronice i chce się brać za takie rzeczy. Tego dowiedziałem się czytając tamten wątek.
Co prawa informacja, że baterie są połączone szeregowo z odczepem w środku jest mało precyzyjna (bo de facto nie jest to połączenie szeregowe), ale każdy kto widział kiedykolwiek zasilanie symetryczne, wiedziałby o co chodzi.
Kolega jest na najlepszej drodze, żeby zepsuć ten detektor. I kto go wówczas naprawi? Pospolite ruszenie na forum?
Większość uszkodzeń w elektronice wykrywaczy bierze się stąd, że ktoś coś postanowił sobie coś przerobić (zwykle w w zasilaniu). Nie mając podstawowej wiedzy, lepiej dać sobie spokój - to moja rada.

proscan
Co prawa informacja, że baterie są połączone szeregowo z odczepem w środku jest mało precyzyjna (bo de facto nie jest to połączenie szeregowe), ale każdy kto widział kiedykolwiek zasilanie symetryczne, wiedziałby o co chodzi.
Kolega jest na najlepszej drodze, żeby zepsuć ten detektor. I kto go wówczas naprawi? Pospolite ruszenie na forum?
Większość uszkodzeń w elektronice wykrywaczy bierze się stąd, że ktoś coś postanowił sobie coś przerobić (zwykle w w zasilaniu). Nie mając podstawowej wiedzy, lepiej dać sobie spokój - to moja rada.
proscan