Dyskryminacja w statyce

Pisz jeśli masz kłopot w opanowaniu wykrywacza, nie rozumiesz jego zachowania, poszukujesz instrukcji obsługi
ODPOWIEDZ
adahaska

Dyskryminacja w statyce

Post autor: adahaska »

Witam! Nie jestem pewien, czy to ten dział, ale jeżeli nie, to myślę, że będzie mi odpuszczone. :?
Pytanie dotyczy zasady działania dyskryminacji. White’s 5900, 6000 Di Pro SL. Tryb statyczny z dyskryminacją. Jest to rozróznianie metali kolor/żelazo, czy odrzucanie drobnego śmiecia? Jeżeli to drugie, to czy działa to na zasadzie rozstrojenia względem gruntu i skutkuje przeważnie znacznym obniżeniem zasięgu w stosunku do wyników w powietrzu?
Inaczej? Zgrubne przybliżenie.
Pozdrawiam!
ProScan
Właściciel

Re: Dyskryminacja w statyce

Post autor: ProScan »

Tryb statyczny z dyskryminacją. Jest to rozróznianie metali kolor/żelazo, czy odrzucanie drobnego śmiecia?
I jedno i po części drugie. A po części ani to, ani tamto.

Dyskryminacja (statyczna czy nie) polega na innym sygnalizowaniu (albo całkowitym braku sygnalizowania) przedmiotów niepożądanych. W 5900/6000 można ją ustawić w szerokim zakresie (od żelaza po kolor).

Duże przedmioty z żelaza często trudno w ogóle zdyskryminować, więc po części zgodziłem się z tym "drobnym śmieciem".

Wykrywacze metali nie działają na zasadzie rozstrojenia względem gruntu, tylko na zasadzie min. efektu wiroprądowego.

A obniżenie zasięgu wynika z faktu, że w trybie TR DISC nie jest kompensowany wpływ gruntu, wiec metal oraz grunt jest sygnalizowany jednocześnie.

:pa

proscan
adahaska

Post autor: adahaska »

Skąd wzięło się moje pytanie. Mogę ustawić w moim wykrywaczu (Eagle Spectrum) tryb "pseudostatyczny" i coś w rodzaju dyskryminacji, nie sygnalizuje przedmiotów wielkości 3 calowego gwoździa.
Coarse Geb 75 a powinno być 30. Zasięg na saperkę w powietrzu
ok. 110 cm, ale po dotknięciu sondą ziemi już tylko 50cm, a więc mniej
niż w trybie ruchowym np. podkręcony Relic i właściwym dostrojeniu do gruntu. Wiadomo, że w dynamice nie ma problemu z dyskryminacją.
Czy 5900 w trybie TR disc czyli "bez kompensacji wpływu gruntu" w powyższej sytuacji zachowa się podobnie?
Dziękuję
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Tak,

Będzie podobnie, jeśli nie identycznie.

Wbrew pozorom 5900 i XLT to bardzo podobne detektory.

Tej metody raczej nie należy polecać do normalnych poszukiwań. Pewnie są jakieś "niszowe" zastosowania - np. tam gdzie mineralizacja nie jest za duża i gdzie nie można machać sondą, by uzyskać dyskryminację w torze dynamicznym.

:pa

proscan
ODPOWIEDZ