garrett infinium od środka

Osobny dział poświęcony konkretnym podzespołom, które wymagają wymiany.
ODPOWIEDZ
tomasz#

garrett infinium od środka

Post autor: tomasz# »

jak w temacie
http://translate.google.pl/translate?hl ... 073&anno=2
podaję jako ciekawostkę.
ProScan
Właściciel

Re: garrett infinium od środka

Post autor: ProScan »

Przenoszę do działu "części", bo widać głównie bebechy.

:pa

proscan
Taktyk
Producent
Kontakt:

Post autor: Taktyk »

Witam,

Bardzo ładne fotki - z foto nie wiele można jednak odczytać.

Szukam pdfa, który był kiedyś na stronie Garrett na temat Infinium i spektrum 96 częstotliwości.

Pozdrawiam

Taktyk
waclawm

Post autor: waclawm »

Ciekawy wykrywacz, z pozoru bardzo prosty ale ma takie wypolerowane zakrety elektroniczne co to mozna zaliczyc do artystycznego projektowania - ja analizuje ta konstrukcje od ponad roku. Na uwage zasluguje sprytny uklad pompy do wypracownia 60V z 12V bateri.
Dodatkowym rodzynkiem jest elektronika zdolna do zaakceptowania mono i DD cewki. Zrysowalem schemat ale ciagle mam klopot ze zrozumieniem zasady - dochodze do wniosku ze musi byc jakas elektronika w Mono cewce.
Z dyskryminacja jest klopot bo owszem dyskryminuje ale nawet jak zasygnalizuje ze jest roznica to okazuje sie ze tej roznicy nie ma a obiekt ma tylko inna wielkosc. Jedyna dyskryminacja ktora dziala jednoznacznie to przebieg sygnalu na tej fotce z RX 5uV/dev. Ksztalt tego przebiegu ogladany na oscyloskopie powtarzalnie reaguje na kolory. Wyglada na to ze nie jest ta informacja wykorzystywana a szkoda bo ten przebieg dal by mozliwosc do pracy statycznej.
Niestety Audio wypracowane jest bez wspomagania softwerem na zasadzie konwersji z sygnalu "DC" z dyskryminatora na PWM/Amplituda do sluchawek.
Moim zdaniem bylby to doskonaly wykrywacz gdyby surowy sygnal z pierwszego impulsu za wstepnym wzmacniaczem byl samplowany 10Ms/sek i analizowny cyfrowo w softwerze.
Praktycznie to dyskryminacja dziala tylko w trakcie przemiatania i polega na tym ze dla jednego typu metalu sygnal z dyskryminatora unosi sie nieznacznie w gore a potem opada gleboko w dol, a dla metali z drugiego kranca zachowanie sygnalu jest odwrotne. Wachania te steruja tonem wiec niestety wszystko jest na ucho a szkoda bo wystarczyly by dwie diodki i troche softweru do zasygnalizowania zmiany.
Moze zrobie maly filmik bo ciezko to opisac.
jarek81

Post autor: jarek81 »

Witam, kolego waclawm jeśli masz problem ze zrozumieniem działania dyskryminacji lub oczytania schematu mogę Ci wytłumaczyć.

Pozdrawiam.
ProScan
Właściciel

jeśli masz problem ze zrozumieniem działania dyskryminacji lub oczytania schematu mogę Ci wytłumaczyć

Czy to było złośliwe?

Myślę że kolega Wacław nie ma tego rodzaju problemów.

:)

proscan
waclawm

Ciekawostka jest mistyczny statyczny przebieg z pierwszego impulsu.

http://www.geotech1.com/forums/attachme ... 1290499407

nie wiem czy dobrze ten obrazek wstawilem ale intrygujacy jest przebieg tego sygnalu z cewki RX DD. Nie wyglada to jak typowy opadajacy przebieg z PI a i sygnal sterujacy na TX to prostokat. Moim zdaniem jest to efekt poczatkowego rozladowania energi z powielacza napiecia. Z moich obserwacji to wlasnie bylby sygnal do analizowania w pracy statycznej.
Ja nazywam go "mistycznym" bo jest to chyba rezultatem jakichs dynamicznych nieliniowosci aczkolwiek bardzo stabilny i powtarzalny.
Przebieg ten nie istnieje w pozostalych dwoch impulsach. Byc moze jest to praktyczny dowod ze mozna zrobic PI pracujacy statycznie. Czesc nadawcz to prosty uklad - jeden sygnal z uP do sterowania powielacza i jeden prostokat do tranzystorow na pobudzenie cewki TX (nie jest to jeden tranzystor ale grupa tranzystorow polaczonych w dosc zawily sposob - nic typowego z podstaw elektroniki ale jakis praktyczna konfiguracja). Uklad odbiorczy dla powyzszego zjawiska to tylko jeden niskoszumowy wzmacniacz za ktorym pojawia sie nieistotna dla w/w zjawiska elektronika do obsugi balansu i dyskryminacji i adio.
Ciekaw jestem opini i czy ktos moze gdzies widzial wiecej info o tym zjawisku.
ProScan
Właściciel

Nie wiem o co pytasz Wacław.

Przebieg sterujący jest dosyć nietypowy (dwa impulsy o różnych długościach), więc przebieg odbiorczy jest także nietypowy.

Ja tam bardziej widzę lekkie niedokompensowanie cewki odbiorczej - stąd tendencja do oscylacji. Nieliniowości nie stwierdzam.

Byc moze jest to praktyczny dowod ze mozna zrobic PI pracujacy statycznie

W Polsce 95% PI pracuje statycznie. O sssoo chozzzi?

:pa

proscan
waclawm

Dzieki za rade. Nie mam doswiadzcenia z kompensowaniem cewek. Czy to jest tak ze jezeli cewka jest dobrze skompenowana to ten falujacy sygnal nie powinien sie pojawic?
W instrukcji Garretta wyczytalem ze Infinium jest tylko dynamicznym detektorem wiec troche mnie to ponioslo jak zobaczylem ze mozna zrobic detekcje statyczna.
Jak dostane nowe CRO to troche pochodze ogladajac ten sygnal, byc moze nie skompensowanie cewki bedzie nie na "zmarnowanie".
Co do konstrukcji Infinium to mam przeniesiona skrzynke na koniec kija.
Planuje tez dorobic guzik do uchwytu by przez przycisniecie na moment przejsc na dyskryminacje "metal tylko" - tak ze nie musze przekrecac potencjometru od dyskryminacji.Powinno byc dobrze bo potencjometry na panelu ida tylko do kontrolowania uP wiec nie oczekuje problemu z dodatkowym kablem i analogowka.
Dodatkowo chce wsadzic na uchwyt wskaznik wychylowy do pokazywania wachania napiecia modulujacego audio no i mozna byc pewnym ze balans jest dobrze ustawiony bo wtedy napiecie na wskazniku powinno stac sztywno na 2.5V. Moze tez dodam na uchwycie przycisk do ustawiania balansu. Po przeniesieniu skrzynki na koniec kija wszystko jest
nie ergonomiczne ale chyba nie ma innego wyjscia bo cewka DD jest bardzo ciezka i nie dalo sie z tym chodzic.
ODPOWIEDZ