po długiej lekturze stałem się wreszcie posiadaczem Whitesa 5900, dodam że to moja pierwsza wykrywka - teraz długa droga ćwiczeń itd. Ale mam pytanie jak w temacie, czy są jakieś "metody", które umożliwią identyfikację niewypałów, chciałbym uniknąć kopania niebezpiecznych rzeczy - czy po prostu rzeczą normalną jest natrafienie na materiał wysokoenergetyczny?
Czy można rozpoznać i omijać niewypały?
Czy można rozpoznać i omijać niewypały?
Witam,
po długiej lekturze stałem się wreszcie posiadaczem Whitesa 5900, dodam że to moja pierwsza wykrywka - teraz długa droga ćwiczeń itd. Ale mam pytanie jak w temacie, czy są jakieś "metody", które umożliwią identyfikację niewypałów, chciałbym uniknąć kopania niebezpiecznych rzeczy - czy po prostu rzeczą normalną jest natrafienie na materiał wysokoenergetyczny?
Re: Czy można rozpoznać i omijać niewypały?
Nie ma takiej szansy. W terenie gdzie jest ryzyko występowania takich rzeczy po postu należy zachować ostrożność.
Nie słyszałem by komukolwiek w dzisiejszych czasach coś się stało przy natknięciu na niewypał. Zwykle tragedia następuje gdy ktoś zaczyna rozrywkę rozbrajać.
proscan
Nie słyszałem by komukolwiek w dzisiejszych czasach coś się stało przy natknięciu na niewypał. Zwykle tragedia następuje gdy ktoś zaczyna rozrywkę rozbrajać.
proscan
czyli teorie że przy kopaniu itd. zaraz urywa ręce można traktować z przymrużeniem oka:) rzecz jasna, że wszelkie próby dobierania się do takich rzeczy są niewskazane, nawet o tym nie myślę:)ale jest jakiś strach że podczas kopania można wzbudzić niechcący, zanim zorientuje się z czym mam do czynienia.
Duże sygnały kopać nieco obok, a nie walić centralnie. Jedyna rada.