Poeksperymentowałem trochę z rdzą i innymi obiektami i chciałbym pokazać rezultaty.
Wykrywacz rysuje wykres XY ( z prawej strony ekranu) za ostatnią sekundę pomiaru. Prosty odcinek na ekranie w kształcie '\' to linia odpowiadająca zmianom sygnału XY przy zbliżaniu / oddalaniu od gruntu - taki balans gruntu.
Oto obiekty testowe:
Wykres dla 50 gr zbliżany na płasko:
Wykres dla 50 gr zbliżany na sztorc:
Widać wyraźnie że wektor zmian ma identyczny kierunek ale przeciwny zwrot. ID=-82 to nachylenie prostej "wyaproksymowanej" z punktów XY.
Wykres dla 5 centów zbliżany na płasko:
Wykres dla 5 centów zbliżany na sztorc:
5 centów jest stalowe miedziowane i sygnały są dość dziwne. Myślę, że wykrywacze, które potrafią trafnie zidentyfikować tego typu monety to muszą mieć wbudowaną sztuczną inteligencje. Być może analiza wieloczęstotliwościowa tutaj pomaga no ale mój wykrywacz na razie pracuje na jednej.
Wreszcie kawałek rdzy z płotu sąsiada zbliżany na płasko:
Kawałek rdzy z płotu sąsiada zbliżany na sztorc:
Rdza zachowuje się dokładnie jak ferryt (którego tutaj nie umieściłem ale uwierzcie na słowo). Tak więc przy różnych stosunkach rdzy do żelaza można dostać szeroką gamę sygnałów.
Na ostatnich zdjęciach stalowa nakrętka na płasko:
i na sztorc:
Nakrętka ma bardziej "kulisty" niż płaski kształt więc nie ma tutaj dużego znaczenia sposób ułożenia.
Podsumowując:
Obiekty stalowe i inne ferromagnetyczne są trudne w identyfikacji.
Korozja potęguje tą trudność
W przypadku obiektów z metali kolorowych identyfikacja jest znacznie łatwiejsza.
Pozdrawiam