Witam
Miałem zamiar kupić c.scope 1220r, ale mnie odrzuciło po przeczytaniu Pańskiej opinii na jego temat (na forum poszukiwanieskarbów.com Wto Lis 15, 2005 18:07).
Czemuż to aż taka krytyczna opinia?
Używam starszego modelu 1220 i bardzo go sobie chwalę, chciałem coś jeszcze lepszego i sądziłem (i zapewniano mnie), że 1220r jest lepszy, ma lepszy o ok. 8 cm zasięg...
Nieudanym modelem był wg mnie 1220xdp, a o 1220r nie mam informacji od obiektywnie patrzącej na sprawę osoby (tylko od dealera c.scopów).
Jeśli okaże się, że 1220r to szajs, po prostu przerzucę się na whitesa lub minelaba, ponieważ choć 1220 jest piękny w użyciu, ma za słaby zasięg.
Bardzo proszę o wszelkie informacje praktyczne nt c.scope 1220R
Pozdrawiam
Opinia o CSCOPE 1220 R
Re: Opinia o CSCOPE 1220 R
Witam,
Kilka uwag:
Cena wg mojej wiedzy to ok. 3200zł. Przepraszam, ale za technologię z lat 70-tych w nowym opakowaniu nie warto tyle płacić.
Zasięgi. Nie jest tak źle jak na tak malutką sondę. Ma ona średnicę 20cm, ale w rzeczywistości jej uzwojenia to ok. 15cm. Maleństwo. Nadaje się do poszukiwań w bardzo zaśmieconym terenie. Tym bardziej że nie trzeba machać, bo pracuje tylko w trybie statycznym. Tyle że chcąc mieć lepsze zasięgi trzeba wyłączyć dyskryminację. Oczywiście na tle innych wykrywaczy - wysiadka. Poza tym dzisiaj na monety mało kto używa trybu statycznego.
Wygoda obsługi. Moim zdaniem dno. Miałem już wiele wykrywaczy w rękach, ale za cholerę nie dałem sobie rady bez uważnego przestudiowania instrukcji obsługi. Zero intuicyjności. Bardzo zawiła obsługa. Niezrozumiałe znaki graficzne (np. znak przypominający papieros oznaczał tryb dyskryminacji).
Właśnie z tego ostatniego względu uważam ten model za zupełne nieporozumienie. Nowe opakowanie do starej koncepcji. Przerost formy nad treścią.
W te "8 cm więcej" oczywiście nie wierzę.
proscan
PS
wątek chyba dotyczy tego co napisałem tutaj TUTAJ
Kilka uwag:
Cena wg mojej wiedzy to ok. 3200zł. Przepraszam, ale za technologię z lat 70-tych w nowym opakowaniu nie warto tyle płacić.
Zasięgi. Nie jest tak źle jak na tak malutką sondę. Ma ona średnicę 20cm, ale w rzeczywistości jej uzwojenia to ok. 15cm. Maleństwo. Nadaje się do poszukiwań w bardzo zaśmieconym terenie. Tym bardziej że nie trzeba machać, bo pracuje tylko w trybie statycznym. Tyle że chcąc mieć lepsze zasięgi trzeba wyłączyć dyskryminację. Oczywiście na tle innych wykrywaczy - wysiadka. Poza tym dzisiaj na monety mało kto używa trybu statycznego.
Wygoda obsługi. Moim zdaniem dno. Miałem już wiele wykrywaczy w rękach, ale za cholerę nie dałem sobie rady bez uważnego przestudiowania instrukcji obsługi. Zero intuicyjności. Bardzo zawiła obsługa. Niezrozumiałe znaki graficzne (np. znak przypominający papieros oznaczał tryb dyskryminacji).
Właśnie z tego ostatniego względu uważam ten model za zupełne nieporozumienie. Nowe opakowanie do starej koncepcji. Przerost formy nad treścią.
W te "8 cm więcej" oczywiście nie wierzę.
proscan
PS
wątek chyba dotyczy tego co napisałem tutaj TUTAJ
-
Zapytanie_email
Dzięki za opinię, no tak to wszystko może wyglądać, ale szkoda, że nie ma lepszych wykrywaczy z tą genialną dyskryminacją dzwiękiem, jaką ma 1220, nic się nie da z nią porównać, poznając reakcje dźwiękowe tego wykrywacza można słyszeć co jest pod ziemią, a nie jest wygodne gapienie się ciągle na lcd, jaki tam numerek mam aktualnie pod ziemią, szczególnie w nocy i szczególnie w krzakach itp.
Mam słuchawki i wiem wszystko (niestety i oczywiście w ramach zasięgu, choć jak na cewkę 8 nienajgorszego).
Zgadzam się, że technologia i zasięg są słabe, ale dla tej dyskryminacji dźwiękiem do niedawna chciałem pozostać przy 1220 i kupić 1220R. Cóż przemyślę sprawę.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc
Mam słuchawki i wiem wszystko (niestety i oczywiście w ramach zasięgu, choć jak na cewkę 8 nienajgorszego).
Zgadzam się, że technologia i zasięg są słabe, ale dla tej dyskryminacji dźwiękiem do niedawna chciałem pozostać przy 1220 i kupić 1220R. Cóż przemyślę sprawę.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc
Za tą cenę można kupić Quattro i zapewniam, że po dźwięku można również wszystkiego się dowiedzieć. A zasięgi bez porównania.
A po ciemku modelu 1220R nie ma szans obsłużyć....
proscan
PS
Obecnie w tej cenie (a nawet taniej), można dostać Xterrę 70, która także bije na głowę 1220R i ma pewne cechy wykrywacza statycznego, jakim jest 1220.
A po ciemku modelu 1220R nie ma szans obsłużyć....
proscan
PS
Obecnie w tej cenie (a nawet taniej), można dostać Xterrę 70, która także bije na głowę 1220R i ma pewne cechy wykrywacza statycznego, jakim jest 1220.