Wykrywacz metali - podstawy i teoria
Wykrywacz metali - podstawy i teoria
Witam
Znalazłem artykuł na http://www.ncmd.co.uk. Nie wiele w sieci tego typu informacji więc dzielę się linkiem. Porusza np. temat wpływu wyładowań atmosferycznych na pracę wykrywacza.
link z minelab.com: METAL DETECTOR BASICS AND THEORY
Pozdrawiam
Edit: po tym co napisał Proscan zmieniłem link artykułu do strony Minelaba
Znalazłem artykuł na http://www.ncmd.co.uk. Nie wiele w sieci tego typu informacji więc dzielę się linkiem. Porusza np. temat wpływu wyładowań atmosferycznych na pracę wykrywacza.
link z minelab.com: METAL DETECTOR BASICS AND THEORY
Pozdrawiam
Edit: po tym co napisał Proscan zmieniłem link artykułu do strony Minelaba
Ostatnio zmieniony pn lut 27, 2012 9:36 am przez pepe, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Wykrywacz metali - podsatwy i teoria
To jest materiał Minelaba.
Tutaj jest tego więcej:
http://www.minelab.com/emea/consumer/kn ... ical-notes

proscan
Tutaj jest tego więcej:
http://www.minelab.com/emea/consumer/kn ... ical-notes
proscan
Witam
czy wykrycza vlf pracujacy na 1kHz statycznie, bedzie mial podobne wlasnosci co wykrywacz Pi czyli niewielki wplyw gruntu i duzo nizsze tlumienie gruntu w porównaiu z czestotliwoscia 7khz?
juz którys raz mi powraca temat wykrywacza statycznego z dyskryminacja wielkosciowa wlasnie na 1-2 khz
jaki jest zysk przy niskich czestotliwosciach?
glebszy ?, bardziej wrazliwy na wieksze przedmioty a mniej na drobne.?
czy wykrycza vlf pracujacy na 1kHz statycznie, bedzie mial podobne wlasnosci co wykrywacz Pi czyli niewielki wplyw gruntu i duzo nizsze tlumienie gruntu w porównaiu z czestotliwoscia 7khz?
juz którys raz mi powraca temat wykrywacza statycznego z dyskryminacja wielkosciowa wlasnie na 1-2 khz
jaki jest zysk przy niskich czestotliwosciach?
glebszy ?, bardziej wrazliwy na wieksze przedmioty a mniej na drobne.?
Umówmy się że jedno pytanie dziennie.
ok.
a dni leca hehe. szybciej niz nam sie zdaje.
Pozdrawiam
a dni leca hehe. szybciej niz nam sie zdaje.
Pozdrawiam
Tylko takie oszalałe firmy jak proscan działają w soboty i w niedziele.
Dostosowuje się do klientów. Uups. Chciałem powiedzieć, że do ich potrzeb.
Odpowiadam zatem w niedziele, by zaspokoić nieposkromiony głód wiedzy: nie, wykrywacz z falą ciągłą o niskiej częstotliwości nie będzie miał takich samych własności, co wykrywacz PI. W widmie sygnału PI jest znacznie więcej częstotliwości i to wysokich. Wszystko zależy od opóźnienia próbkowania. Jeśli będzie bardzo małe, to wykrywacz PI będzie wrażliwy na wszystko - także na glebę.
Z popularnych wykrywaczy, to Aquanaut 1280 pracuje na 2,4kHz.

proscan
PS
O następne pytanie proszę w Wielkanoc żebym nie zgnuśniał, a jak nie odpowiem, to proszę się przypomnieć na śmingus dyngus.
Dostosowuje się do klientów. Uups. Chciałem powiedzieć, że do ich potrzeb.
Odpowiadam zatem w niedziele, by zaspokoić nieposkromiony głód wiedzy: nie, wykrywacz z falą ciągłą o niskiej częstotliwości nie będzie miał takich samych własności, co wykrywacz PI. W widmie sygnału PI jest znacznie więcej częstotliwości i to wysokich. Wszystko zależy od opóźnienia próbkowania. Jeśli będzie bardzo małe, to wykrywacz PI będzie wrażliwy na wszystko - także na glebę.
Z popularnych wykrywaczy, to Aquanaut 1280 pracuje na 2,4kHz.
proscan
PS
O następne pytanie proszę w Wielkanoc żebym nie zgnuśniał, a jak nie odpowiem, to proszę się przypomnieć na śmingus dyngus.
Witam
Pracuje nad systemem PI a raczej nad dyskryminacja wielkosciową w nim. Chodzi mi o dyskryminacje wielkosciową cos na wzór whites'a 6000di pro sl.
Samo deley- opuznienie prowkowania nie wystarcza a rdukcja czułosci lub progowa detekcja bardzo ogranicza zasieg.
Moze jakies sugestie chetnie przyjme.
Czy wykonanie dwuch torów odbiorczych w raz z sondą skladającą sie z głownej cewki jak w klasycznym pi pełniaca role nadawcza i odbiorczą oraz z drugiej cewki mniejszej ustawionej koncentrycznie rozwiazało by zagadnienie dyskryminacji wielkosciowej? Cewka piersza powiedzmy 38cm druga 20cm.
(pomysłów tak wiele czasu coraz mniej.)
((trudno jest używac cos gorszego gdy sie wie o lepszym)
pozdrawiam
Pracuje nad systemem PI a raczej nad dyskryminacja wielkosciową w nim. Chodzi mi o dyskryminacje wielkosciową cos na wzór whites'a 6000di pro sl.
Samo deley- opuznienie prowkowania nie wystarcza a rdukcja czułosci lub progowa detekcja bardzo ogranicza zasieg.
Moze jakies sugestie chetnie przyjme.
Czy wykonanie dwuch torów odbiorczych w raz z sondą skladającą sie z głownej cewki jak w klasycznym pi pełniaca role nadawcza i odbiorczą oraz z drugiej cewki mniejszej ustawionej koncentrycznie rozwiazało by zagadnienie dyskryminacji wielkosciowej? Cewka piersza powiedzmy 38cm druga 20cm.
(pomysłów tak wiele czasu coraz mniej.)
((trudno jest używac cos gorszego gdy sie wie o lepszym)
pozdrawiam
Piszac o dwuch kanałach z cewki durzej i małej mam na mysli oczywiscie interpretacje sygnałow napieciowych z których dało bys ie takowa dyskryminacje wukonac.
Re: Wykrywacz metali - podstawy i teoria
Przypominam, że wg regulaminu (i szacunku dla naszego Ojczystego Języka) staramy się pisać po polsku! Czy Kolega jest Polakiem?
Pomysł wg tego co udało mi się zrozumieć jest analogiczny z tym co robi Garrett w wykrywaczach serii GTI. Oni umieli to zrobić. A czy kolega to będzie potrafił? Nie wiem.

proscan
Pomysł wg tego co udało mi się zrozumieć jest analogiczny z tym co robi Garrett w wykrywaczach serii GTI. Oni umieli to zrobić. A czy kolega to będzie potrafił? Nie wiem.
proscan
A wiec było by to mozliwe?
Może jesze jakies inne sugestie ktos podesle?
filozofie lubie tak samo jak wykrywacze.

Może jesze jakies inne sugestie ktos podesle?
no i tu mozemy troche pofilozofowac, sadzac po tym jak piszę pewnie nie jestem Polakiem.Czy Kolega jest Polakiem?
filozofie lubie tak samo jak wykrywacze.
Witam !
Kilka lat temu bawiłem się w próbkowanie sygnału z detektora Pi i wyliczanie DFT z takiego ciągu próbek. Wyniki były ciekawe ponieważ spokojnie można było odróżnić folię aluminiową od np. dużej monety.
Niestety nie było możliwości odróżnienia obiektów stalowych od "kolorowych" . W związku z tym wszystko poszło do kosza. W tej chwili dostępne są i szybsze przetworniki ( w rozsądnej cenie ) i szybsze procesory ( również w dobrej cenie ) - proponuję myśleć o tej drodze. ( to było dawno - odpowiedzialności za to co piszę nie biorę
Szczególnie, że nie interesuję się wykrywaczami PI )
pozdrawiam.
Kilka lat temu bawiłem się w próbkowanie sygnału z detektora Pi i wyliczanie DFT z takiego ciągu próbek. Wyniki były ciekawe ponieważ spokojnie można było odróżnić folię aluminiową od np. dużej monety.
Niestety nie było możliwości odróżnienia obiektów stalowych od "kolorowych" . W związku z tym wszystko poszło do kosza. W tej chwili dostępne są i szybsze przetworniki ( w rozsądnej cenie ) i szybsze procesory ( również w dobrej cenie ) - proponuję myśleć o tej drodze. ( to było dawno - odpowiedzialności za to co piszę nie biorę
pozdrawiam.
Testy były robione w powietrzu. Zgadza się? A w glebie będzie zupełnie coś innego.
Kolega z resztą nie o to pyta - on chce dyskryminować wielkościowo.

proscan
Kolega z resztą nie o to pyta - on chce dyskryminować wielkościowo.
proscan
Urządzenie nigdy w teren nie zawędrowało. Mogę tylko się domyślać, że będzie identyfikować lepiej lub gorzej w zależności od stopnia przewodności gleby ( wilgotności ) i czasu rozpoczęcia próbkowania .
Już się nie wcinam.
pozdrawiam.
Już się nie wcinam.
pozdrawiam.
Witam
Jaki jest powód zastosowania częstotliwości 2,4kHz w Fischer 1280 ?
Sądząc po jego zastosowaniu z powodu niskiej wrażliwości tej częstotliwości na grunt? Czy dobrze myślę?
Czy zależność częstotliwość a efekt gruntowy jest liniowa? Czy robił ktoś takie badania?
Dobrym narzędziem do takiego badania był by Rutus Alter 71, tylko jak mierzyć kompensacje gruntu? bo tam automat, w whitesie 5900 di pro sl było by to łatwe bo jest pokrętło.
Jaki jest powód zastosowania częstotliwości 2,4kHz w Fischer 1280 ?
Sądząc po jego zastosowaniu z powodu niskiej wrażliwości tej częstotliwości na grunt? Czy dobrze myślę?
Czy zależność częstotliwość a efekt gruntowy jest liniowa? Czy robił ktoś takie badania?
Dobrym narzędziem do takiego badania był by Rutus Alter 71, tylko jak mierzyć kompensacje gruntu? bo tam automat, w whitesie 5900 di pro sl było by to łatwe bo jest pokrętło.
Ad. 1 Poszukiwania w morskiej wodzie - i to bardziej słonej niż woda w Bałtyku.
Ad. 2 - Zależność oczywiście nie jest liniowa. Oczywiście były robione takie badania - wystarczy przejrzeć literaturę geofizyczną.

proscan
Ad. 2 - Zależność oczywiście nie jest liniowa. Oczywiście były robione takie badania - wystarczy przejrzeć literaturę geofizyczną.
proscan