Sugestie odnośnie nastaw Quattro

Pisz jeśli masz kłopot w opanowaniu wykrywacza, nie rozumiesz jego zachowania, poszukujesz instrukcji obsługi
ODPOWIEDZ
Zapytanie_email

Sugestie odnośnie nastaw Quattro

Post autor: Zapytanie_email »

Witam Pana
Mam do Pana prośbę. Czy mógłby Pan zasegurować mi jakieś ustawienia do Minelaba Quatro. Pamiętam, że w którymś poście bodajrze na Odkrywcy pisał Pan o testach które robił na tym sprzęcie. Byłbym wdzięczny za każdą sugestię.
ProScan
Właściciel

Re: Sugestie odnośnie nastaw Quattro

Post autor: ProScan »

Witam,

Quattro to na tyle prosty detektor, że nie ma chyba potrzeby filozofować zbytnio przy jego nastawach.

Większość uwag można powtórzyć dla każdego innego detektora:

1. Czułość na maksymalnie dużym poziomie, który nie powoduje zbyt dużej ilości fałszywych sygnałów. Jeśli ilość fałszywych sygnałów= zero to albo teren jest idealnie cichy, albo czułoś zbyt niska.

2. Dyskryminacja możliwie mała. Wyciąć tylko żelazo (może włączyć nawet jakiś mały minus). Nie wycinać nic w zakresie dla koloru.

3. Sygnał wiodący - ledwie słyszalny. Stosować słuchawki.

Reszta w zależności od własnych potrzeb (np. głośność, rodzaj identyfikacji tonalnej).

Nie mam nic do powiedzenia nt. opcji TRASH DENSITY - nie mam osobistych doświadczeń jak się sprawuje.

Koniecznie używać Noice Cancel, przynajmniej na początku poszukiwań w nowym terenie (i zawsze gdy zwiększy się ilość fałszywych sygnałów).

Prosz e jeszcze przeszukać to (i inne) forum.

:pa

proscan
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Dziękuje ale mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego sygnał wiodący ma być ledwo słyszalny?
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Witcher

Post autor: Witcher »

Wydziel sobie kawalek pola.
Zrob tak jak pisal ProScan.
Pozniej daj czulosc na auto, high trash, all metal i treshold na 1.Wlacz noise cancel.
Ignorujesz wskazania "minusowe", chyba ze nie wskazuje jednoznacznie na -10.Takie sygnaly sprawdzasz zmieniajac(chwilowo) czulosc na maksa.
Kiedy po machnieciu sada uslyszysz blizej nie okreslony sygnal (nie zelastwo, nie kolor)pomachaj chwile nad tym miejscem...Quattro sobie cos policzy i bedzie wskazywac na "+".
Sprawdz te same fragmety pola tymi metodami.
Podziel sie swoimi spostrzezeniami co do glebokosci znjadowanych fantow, komfortu pracy i szybkosci przemiatania :)
ODPOWIEDZ