jaka następna ergonomiczna wykrywka

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).

jaka następna ergonomiczna wykrywka

Postautor: wiciu_r » pt kwie 05, 2013 5:13 pm

Witam!
Dotychczas odpychałem się w zasadzie Fisherami, ale od jesieni nie mam sprzętu.
Szukam możliwie ergonomicznej (w sensie zmęczenia machaniem) wykrywki.
Jak w stosunku do F70, czy F5 leżą w ręce:
1.Xterra 505
2.At Pro
3.Omega 8000
Biorę pod uwagę te sprzęty bo tylko na takie nowe mnie będzie stać.
Zasięgi są sprawą drugorzędną, ale przyzwyczaiłem się też do fisherowej szybkości przemiatania.
Typowanych sprzętów nie miałem okazji testować.
Przeznaczenie wyłącznie na kolorową drobnicę na lekkie gleby.
Pozdro
wiciu_r

Re: jaka następna ergonomiczna wykrywka

Postautor: KrisssK » pt kwie 05, 2013 6:13 pm

Nie miałem nigdy w ręce Omegi ale jeśli można ją pod względem ergonomii porównać z Deltą ewentualnie z F75 to wg. mnie kolejność byłaby taka (od najbardziej ergonomicznej):
1. Omega
2. X-Terra
3. ....
4. ...
5. At Pro (kiepskie wyważenie)

Pozostaje jeszcze kwestia z jaką cewką byłyby te wykrywki. Dla przykładu Terra z cewką DD mocno traci na ergonomii w porównaniu do koncentryka.
KrisssK

Postautor: wiciu_r » pt kwie 05, 2013 8:49 pm

Co do cewek to optuję za podstawowymi oferowanymi przy zakupie. Miałem Fisherka 1225x i z sondą 8 był całkiem przyjemny, natomiast z 10 to była makabra.
Uściślając pytanie to czy któryś z tych wykrywaczy jest przyjemniejszy w machaniu od F70 bo ten oczywiście też wchodzi w grę.
Może dziwne trochę dla niektórych kryterium, ale wolny czas lubię spędzać na zasadzie, że kochana Towarzyszka Małżonka wywiezie mnie gdzieś z 10km od
punktu spotkania i z 8-9 godzin sobie spokojnie wracam machając maszynerią i poznając nowe tereny.
A tak nawiasem mówiąc co to są za kropki w punktach 3 i 4, jakieś sensowne sugestie?
wiciu_r

Postautor: KrisssK » sob kwie 06, 2013 12:47 am

Kropki oznaczają że AT Pro jest daleko w tyle za pozostałą dwójką jeśli chodzi o ergonomię :)
KrisssK

Wróć do Czy to dobry wybór ?