Witam ,
chciałbym zapytać , czy możliwa jest adaptacja cewek z serii BM do Prizma 6 T ? Jeśli tam , to czy oprócz
wymiany wtyka cewki , potrzebne są jakieś skomplikowane ( czyt . kosztowne ) zabiegi dostrojeniowe ?
Pozdrawiam
Gopherus
Adaptacja cewki BM do Prizma ( ? )
Re: Adaptacja cewki BM do Prizma ( ? )
W zasadzie wiedziałem , że o cewkach " alternatywnych " do Prizma już było , ale zadałem pytanie o adaptację , " zainspirowany " wymiennością cewek w garrettowskich modelach AT PRO i AT GILD . W czym rzecz ? Może nieco a może bardzo , naiwnie , zakładam , że wyznacznikiem " kompatybilności detektora i cewki , które chce się połączyć jest częstotliwość , na jakiej pracują . Otóż cewki BM pracują na częstotliwości 6,5 kHz .PRIZM 6 T ma częstotliwość 7,8 kHz . Różnica - 1,3 kHz .Różnica częstotliwości w Garrettach AT PRO a AT GOLD wynosi 3 kHz i istnieje między nimi wymienność cewek .... Panie Administratorze ,
gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu ?
Gopherus
gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu ?
Gopherus
Zasadniczo cewki można podzielić na rezonansowe i nierezonansowe. Te pierwsze mogą działać na różnych częstotliwościach,a te drugie tylko na jednej.
Zapewne stad wynika różnica.
Co do Prizma, to nie sprawdzalnym czy są rezonansowe, więc nie udzielałem się.

proscan
Zapewne stad wynika różnica.
Co do Prizma, to nie sprawdzalnym czy są rezonansowe, więc nie udzielałem się.

proscan
Bardzo dziękuję za odpowiedź .
A czy BM - ki są rezonansowe ? Bo gdyby były , to mogłyby być adaptowane do PRIZMA ( ? ) Czy może są jeszcze
inne uwarunkowania ?
Pozdrawiam
Goipherus
A czy BM - ki są rezonansowe ? Bo gdyby były , to mogłyby być adaptowane do PRIZMA ( ? ) Czy może są jeszcze
inne uwarunkowania ?
Pozdrawiam
Goipherus
ProScan pisze:Zasadniczo cewki można podzielić na rezonansowe i nierezonansowe. Te pierwsze mogą działać na różnych częstotliwościach,a te drugie tylko na jednej.
A nie jest odwrotnie, czyli rezonansowe jak w XLT działają najefektywniej dla tej jednej częstotliwości rezonansowej a przy niewielkim już odstrajaniu osiągi zauważalnie maleją? A te nierezonansowe jak np od DFX-a czy Spectry V3i mogą pracować w szerokim zakresie częstotliwości?
Prawda. Jest na odwrót. Rezonansowe tylko na jednej. Odwrócił mi się szyk w zdaniu.
Mam nadzieję, że dla większości jest jasne co oznacza "rezonowac" czy wpaść w rezonans.
Cewki BM są rezonansowe. Te od PRIZMA - nie wiem. Czasami da się te rezonansowe przystosować do niższej częstotliwości. Do wyższej - nie bardzo.

proscan
Mam nadzieję, że dla większości jest jasne co oznacza "rezonowac" czy wpaść w rezonans.
Cewki BM są rezonansowe. Te od PRIZMA - nie wiem. Czasami da się te rezonansowe przystosować do niższej częstotliwości. Do wyższej - nie bardzo.

proscan
Ponieważ chodziło mi o możliwość adaptacji cewek BM , pracujących na częstotliwości 6,5 kHz , do PRIZMA 6 T , czyli
urządzenia pracującego na częstotliwości wyższej , przeróbka taka jest niemożliwa . Szkoda , bo marzyło mi się połączenie
PRIZMA z BM 1500
...
Pozdrawiam
Gopherus
urządzenia pracującego na częstotliwości wyższej , przeróbka taka jest niemożliwa . Szkoda , bo marzyło mi się połączenie
PRIZMA z BM 1500
Pozdrawiam
Gopherus