Kolejne pytanie odnośnie Whites'a: chcę poszukiwać dużych przedmiotów pod drobnymi śmieciami w trybach statycznych. Niestety, TR/DISC jest dla mnie jeszcze kompletnie niezrozumiały i niepraktyczny. Skupiam się więc na trybach GEB/NORM i GEB/SAT. Wczoraj próbowałem na typowym statyku wynajdować mocniejsze sygnały na tyłach zaśmieconego podwórka. Robiłem tak, że kładłem na ziemi małą saperkę, tryb geb/norm, zbliżenie cewki do saperki tak by ją wykrywała, zbliżenie dodatkowo o 1/3 tej wysokości i zresetowanie wykrywacza spustem aby obciął w pewnym stopniu sygnał. I tak "dostrojonym" Whitesem rozpocząłem poszukiwania. W efekcie znalazłem niewielką puszkę na ponad 40cm.
Czy takie postępowanie jest prawidłowe? Czy są jakieś inne sposoby na odrzucenie niewielkich przedmiotów w typowym statyku? Myślałem też o tym, żeby wziąć przedmiot trochę większy od gwoździa, "wyzerować" spustem wykrywacz na taki sygnał i zacząć poszukiwania z przedtem dostrojonym do gruntu wykrywaczem.
Zauważyłem też, że strojenie do gruntu z wysoko prowadzoną cewką jest właściwie niepotrzebne.
White's 5900 Di PRO SL - duże sygnały pod śmieciami
Re: White's 5900 Di PRO SL - duże sygnały pod śmieciami
To jest metoda redukująca czułość detektora. Podobny efekt można uzyskać zmniejszając SIGNAL BALANCE, tyle tylko że znieczulenie poprzez Threshod uniemożliwia dalsze naciskanie na spust (bo czułość znów się zmieni) i kontrolę nad sygnałem wiodącym.
Jedyną chyba sensowna metodą jest unoszenie sondy wysoko i szerokie przemiatanie. A potem to wystarczy tylko rok-dwa praktyki i będzie bajecznie prosto!

proscan
Jedyną chyba sensowna metodą jest unoszenie sondy wysoko i szerokie przemiatanie. A potem to wystarczy tylko rok-dwa praktyki i będzie bajecznie prosto!

proscan
W takim razie jak najlepsza czułość, wysokie uniesienie sondy i do roboty? Kwestia jest też taka, jak wysoko prowadzić sondę...spróbuję zrobić test - położę gwóźdź na ziemi i słuchać w jakiej odległości wykrywacz go nie widzi.
spróbuję zrobić test
I to jest najbardziej właściwe podejście do tematu.

proscan
witam .
a czy nie lepiej nauczyć się trybu TR/DISC?
nauczenie się go da dużo satysfakcji. nie jest to idealne rozwiązanie ale komfort pracy zdecydowanie lepszy ( dotyczy drobnych smieci żelaznych)

a czy nie lepiej nauczyć się trybu TR/DISC?
nauczenie się go da dużo satysfakcji. nie jest to idealne rozwiązanie ale komfort pracy zdecydowanie lepszy ( dotyczy drobnych smieci żelaznych)
Próbowałem kiedyś trybu TR/DISC: zerowanie wysoko nad ziemią, zbliżenie do gruntu, znów zerowanie i poszukiwanie na takiej wysokości. Gdy nie trzyma się tego samego poziomu, wykrywacz daje fałszywy sygnał. Po kilku zmianach poziomu prowadzenia cewki znów wykrywacz trzeba "dostrajać" w pierwotny sposób - nie wiem czy wykrywacz jest uszkodzony, czy taki jego urok.
to taki urok.
ten tryb zostal dokladnie opisany na tym forum przez Proscana bodajże,proszę poszukać
ten tryb zostal dokladnie opisany na tym forum przez Proscana bodajże,proszę poszukać