Posiadam Explorera2 oraz Xterre70 wiec sprzecior na kolorowa drobnice mam i jestem szczesliwy,chcialbym dokupic jakias maszynke do poszukiwan wiekszych przedmiotow,glebiej polozonych.Mieszkam na produktywnym terenie jesli chodzi o zasoby w tzw. schowki czy tez jak inni to nazywaja depozyty,byly to zakopane przewaznie na glebokosci od pol metra do 1 metra naczynia wypelnione jakimis dobrami,porcelanka etc,naczynia przewaznie chyba stalowe czy cos w tym stylu.Zalezy mi na wykrywaczu ktorym bede mogl okreslic wielkosc przedmiotu ,zarys ksztaltu (to chyba kazdy statyk potrafi?),no i najwazniejsze zeby po dzwieku lub czyms innym poznac mozna bylo czy mam do czynienia z kawalkiem blachy lezacym kilka cm pod powierzchnia czy tez z glebszym celem powiedzmy na 60 cm..Probowalem chodzic z X terra 70 na trybie prospecting w all metalu ale mimo ze zasieg miala ladny,mozna bylo okreslic na podstawie dzwieku czy ma sie do czynienia z malym przedmiotem czy z duzym,niestety nakopalem sie podpowierzchniowych smieci,znalazlem miedzy innymi 2 polamane siekiery,kilka pokrywek od weckow,widly jakies,wszystko to lezalo tuz pod sciolka...
Czy taki wykrywacz istnieje?Jesli tak to ktory bylby najlepszy?Da sie dobrac jakiegos statyka ktory dla glebszych celow po prostu cichnie sygnal etc czy pozostaje mi zakupic cos w stylu TM Whitesa?
Ograniczen finansowych co do zakupu nie mam ale chetnie kupie cos taniego a co mnie zadowoli.Dziekuje z gory za porade.
Jaki wykrywacz na "grubszego zwierza"?
Re: Jaki wykrywacz na "grubszego zwierza"?
Witam,
Wykrywacz typu TM będzie dobry, jak sądzę, do tego celu bo:
- jest statyczny (w trybie NO AUTO)
- nie reaguje na powierzchniowe śmieci;
- przy pewnej wprawie można pokusić się o określenie głębokości/wielkości po rozległości sygnału;
Można próbować z PI z dużą sondą i przemiatać nią 30-40cm nad ziemią.
To samo można próbować z innymi detektorami, także VLF.
Tego nie rozumiem.
Uwaga ogólna: proponuję znaleźć kogoś kto ma taki wykrywacz (byle był sprawny) i samemu spróbować. Na takich poszukiwaniach należy chodzić we dwóch (drugi ze "zwykłym" wykrywaczem) i przygotować się na kopanie (także niechcianych śmieci).
proscan
Wykrywacz typu TM będzie dobry, jak sądzę, do tego celu bo:
- jest statyczny (w trybie NO AUTO)
- nie reaguje na powierzchniowe śmieci;
- przy pewnej wprawie można pokusić się o określenie głębokości/wielkości po rozległości sygnału;
Można próbować z PI z dużą sondą i przemiatać nią 30-40cm nad ziemią.
To samo można próbować z innymi detektorami, także VLF.
Da sie dobrac jakiegos statyka ktory dla glebszych celow po prostu cichnie sygnal etc czy
Tego nie rozumiem.
Uwaga ogólna: proponuję znaleźć kogoś kto ma taki wykrywacz (byle był sprawny) i samemu spróbować. Na takich poszukiwaniach należy chodzić we dwóch (drugi ze "zwykłym" wykrywaczem) i przygotować się na kopanie (także niechcianych śmieci).
proscan
Oj rzeczywiscie przejezyczenie klawiaturowe..
Mialem na mysli jakis wykrywacz statyczny ktory na przedmioty pod sama powierzchnia daje sygnal glosny a na te glebokie sygnaly sygnal jest cichszy,cos kiedys czytalem gdzies ze jakas wykrywka ma takie wlasnosci ze po dzwieku mozna poznac czy cos siedzi gleboko czy blisko powierzchni,nie moge tego znalezc,TM -a chcialbym uniknac,slyszalem ze sporo problemow jest zwiazanych z jego uzytkowaniem
Mialem na mysli jakis wykrywacz statyczny ktory na przedmioty pod sama powierzchnia daje sygnal glosny a na te glebokie sygnaly sygnal jest cichszy,cos kiedys czytalem gdzies ze jakas wykrywka ma takie wlasnosci ze po dzwieku mozna poznac czy cos siedzi gleboko czy blisko powierzchni,nie moge tego znalezc,TM -a chcialbym uniknac,slyszalem ze sporo problemow jest zwiazanych z jego uzytkowaniem
kiedys czytalem gdzies ze jakas wykrywka ma takie wlasnosci ze po dzwieku mozna poznac czy cos siedzi gleboko czy blisko powierzchni,
Tak. Jeśli coś leży płytko to sygnał jest silny i punktowy. Przedmioty duże i głębokie dają sygnał słabszy i rozległy. Kwestia ćwiczeń i wprawy.
Warunkiem jest "pełna statyka". Xterra w trybie prospecting jest pseudostatyczna, tzn sygnał bardzo szybko wraca do zera. Podobnie dzieje się w trybie AUTO dla TM 808.
slyszalem ze sporo problemow jest zwiazanych z jego uzytkowaniem
Są łatwiejsze wykrywacze w obsłudze, ale bez przesady. Nie wiem co „ktoś" miał na myśli. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że ich TM jest zepsuty (zwłaszcza Ci, którzy kupili z drugiej ręki i nie widzieli jak działał gdy był nowy).
proscan