6000 DI PRO SL coś mu dolega?
6000 DI PRO SL coś mu dolega?
Serdecznie witam ! Mam taki mały problem ze swoim 6000 . Na pracy TR/Disc przy próbie skręcenia dyskryminacji poniżej 4 wykrywacz zaczyna nagle się wzbudzać i wydawać fałszywe sygnały. Całkowicie traci stabilność. Problem kończy się kiedy podwyższę dyskr. do poziomu 4,5- 5 . Problem nie występuje zawsze. Raz wykrywacz pracuje prawidłowo i bez żadnych dziwnych sytuacji mogę obniżyć dyskr do 2. Nigdy wcześniej nie zaobserwowałem takiego dziwnego zachowania, a prawdę mówiąc utrudnia to trochę poszukiwania.
Re: 6000 DI PRO SL coś mu dolega?
Kolejne pytanie do wróżbity.
Jaka czułość!?
Czy tylko na TR DISC???
Jaka sonda? Jaki kabel?
Jaka czułość!?
Czy tylko na TR DISC???
Jaka sonda? Jaki kabel?
Nastawy na P. Sonda standardowa blue max 950, kabel gruby
tylko tr disc.
Re: 6000 DI PRO SL w trybie TR DISC - czy coś mu dolega?
Obstawiam, że sonda jest źle nastrojona, aczkolwiek bardzo dziwne, że w GEB/DISC nie ma tego efektu. Wskazówka nieruchoma? Traci stabilność? - to znaczy że sygnał się wzmaga, czy pulsuje?
Zakładam, że test nie jest wykonywany w pomieszczeniu.

proscan
Zakładam, że test nie jest wykonywany w pomieszczeniu.

proscan
Wskazówka stabilna. Na przykładzie z terenu: Włączam wykrywacz, wykonuje poprawnie procedure dostrojenia w Geb. normal, przełączam na Tr disc i tak sobię chodzę , gdzie od samego początku mam np nastwe dysk na 4. Naglę wpadam na pomysł obnizenia dyskr na 2. Wtedy wykrywacz dostaje jakiegoś obłędu. Nagle narasta sygnał sygnał, wykrywacz zaczyna sygnalizować wszędzie metal, nie da się go zresetować. Dodam, że na sytuacja nie zawsze się pojawia.
Strojenie do gruntu w TR nie działa.
"Stroi" się do gruntu poprzez TUNER (i spust). Zmiana nastawy dyskryminacji przy gruncie spowoduje jego rozstrojenie. Należy postępować zgodnie z instrukcją (strona 6 i 9).

proscan
"Stroi" się do gruntu poprzez TUNER (i spust). Zmiana nastawy dyskryminacji przy gruncie spowoduje jego rozstrojenie. Należy postępować zgodnie z instrukcją (strona 6 i 9).

proscan
Przecież napisałem jasno, że stroiłem w Geb Norm. Na tr disc chodzę juz ładne pare lat i z takim problemem jakoś wczesniej się nie spotkałem.
A ja (może niezbyt) jasno napisałem, że w TR strojenie do gruntu nie działa!
Wyjaśniam zatem: to co się ustawiło w GEB NORM, w trybie TR można sobie w.. buty wsadzić, bo ta nastawa nie jest aktywna!
To że ktoś chodzi ładnych parę lat, nie oznacza, że zna wykrywacz.
Nie przesądzam co z wykrywaczem (może jednak jest coś nie tak - w co wątpię, po tym co przeczytałem).
Wyjaśniam zatem: to co się ustawiło w GEB NORM, w trybie TR można sobie w.. buty wsadzić, bo ta nastawa nie jest aktywna!
To że ktoś chodzi ładnych parę lat, nie oznacza, że zna wykrywacz.
Nie przesądzam co z wykrywaczem (może jednak jest coś nie tak - w co wątpię, po tym co przeczytałem).
Mam rozumieć, że przy włączeniu detektora i ustawieniu wszelkich parametrów w Geb norm i przełączeniu trybu na TR disc wszelkie nastawy szlag trafia?
Ostatnio zmieniony sob sty 17, 2015 12:33 am przez Jagerek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nic nie trafia szlag.
Napisałem tylko i wyłącznie, że nastawy wpływu gruntu ustawione w trybie GEB NORM nie mają znaczenie w trybie TR DISC.
Napisałem tylko i wyłącznie, że nastawy wpływu gruntu ustawione w trybie GEB NORM nie mają znaczenie w trybie TR DISC.
Z tym się zgadzam, chodzi o to,że po jakimś czasie detektor potrafi się sam z siebie rozstroić, ale wtedy wystarczy nacisnąć reset w rękojęści i ponownie obniżyć cewkę nad sama ziemie. Tylko co to ma wspólnego z tym dziwnym zachowaniem po zmianie dyskr?
Wymaga Pan ode mnie domyślania się, co Pan tak naprawdę robi.
To co Pan opisał robi Pan źle (podwójnie).
Po pierwsze bezsensowne strojenie do gruntu w trybie GEB NORM.
Po drugie zmiana dyskryminacja przy ziemi.
Każda regulacja dowolnym pokrętłem wymaga korekty Thresholdu (a w trybie TR DISC jest to szczególnie krytyczne, bo żaden automat nie działa). Należy podnieść sondę i zrobić wszystko od początku - dokładnie tak, jak to podaje instrukcja dla tego trybu - przy ziemi na końcu. Grzebanie, zapamiętywanie sygnałów przy gruncie z małą dyskryminacją może się skończyć różnie - zależnie co wykrywacz akurat widzi.
Jeśli wykona Pan czynności zgodnie z instrukcją i nadal nie będzie chciał działać na DISC "2", to możemy się dalej zastanawiać.
To co Pan opisał robi Pan źle (podwójnie).
Po pierwsze bezsensowne strojenie do gruntu w trybie GEB NORM.
Po drugie zmiana dyskryminacja przy ziemi.
Każda regulacja dowolnym pokrętłem wymaga korekty Thresholdu (a w trybie TR DISC jest to szczególnie krytyczne, bo żaden automat nie działa). Należy podnieść sondę i zrobić wszystko od początku - dokładnie tak, jak to podaje instrukcja dla tego trybu - przy ziemi na końcu. Grzebanie, zapamiętywanie sygnałów przy gruncie z małą dyskryminacją może się skończyć różnie - zależnie co wykrywacz akurat widzi.
Jeśli wykona Pan czynności zgodnie z instrukcją i nadal nie będzie chciał działać na DISC "2", to możemy się dalej zastanawiać.
A mógłby mi Pan napisać krok po kroku proces ustawienia wykrywacza do pracy w trybie TR/DISC ? Instrukcję komuś pożyczyłem i nie mam jej przy sobie. Z góry dziękuje.
Mam 5900. Mój w TR/DISC też dostawał wścieklizny. Pomogła wymiana jednej części. Przy okazji wymieniłem parę innych podejrzanych. Od tej pory detektor pracuje stabilnie w tym trybie.
A mógłby mi Pan napisać krok po kroku proces ustawienia wykrywacza do pracy w trybie TR/DISC ?
A tu odpowiedzi nie ma?
viewtopic.php?f=2&t=1933
Jeśli nie ma, to proszę tam pytać bo ten wątek nie dotyczy obsług wykrywacza (chyba ze się w końcu okaże, że to jednak wina obsługi - to wówczas połączę).