Minelab x-terra 50 czy to dobry wybór?
Minelab x-terra 50 czy to dobry wybór?
Witam.Od prawie roku przymierzam sie do kupna nowego wykrywacza.Mój pięcio letni wysłużony geo coś tam,nie widział już za dobrze i po ostatnim wypadzie powiedziałem dosyć! Postanowiłem go zmienić.Na początku miał być to wykrywacz rodzimej produkcji w granicy do 1500zł,ale po niemiłych doświadczeniach ze swoim wykrywaczem,dozbierałem troche funduszy i postanowiłem kupić,coś lepszego.Wybór padł na Minelaba a konkretniej x-terra 50.Czy x-tera 50 nadaje sie wogóle na militarja (typu bagnet lub klamra stalowa) nie nastawiam sie wyłącznie na kolor,ciekawi mnie też II wojna.Czy sonda koncentryczna 3kHz i DD 10,5 cala spełnią w przybliżeniu moje wymagania?Za odpowiedź bardzo dziękuje.Pozdr sdkfz27
Re: Minelab x-terra 50 czy to dobry wybór?
Witam,
Te pytania należy skierować dla użytkowników X50. Jest ich już całkiem sporo i szukają różnych rzeczy.
Na militarke oczywiści także się nadaje, ale nie do tego został stworzony (lepsza byłaby X70)
Obecnie mam na testach X70 z kompeltem sond, to wówczas bedę mógł powiedzieć która najlepsza i na co.
3kHz na żelastwo OK.

proscan
Te pytania należy skierować dla użytkowników X50. Jest ich już całkiem sporo i szukają różnych rzeczy.
Na militarke oczywiści także się nadaje, ale nie do tego został stworzony (lepsza byłaby X70)
Obecnie mam na testach X70 z kompeltem sond, to wówczas bedę mógł powiedzieć która najlepsza i na co.
3kHz na żelastwo OK.
proscan
Witam.Okazało sie że x50 nie obsługuje cewki 3kHz, więc nie wiem już co wybrać.Mam na ten cel powiedzmy 2000 zł i nastawienie 60% militaria 40%kolor.A co myślisz drogi Proscanie o White's 3900 D pro plus z cewką 24,ewentualnie Garrett master hunter cx plus ,tylko przeraża mnie brak tego podłokietnika.Pozdrawiam
To że X30 nie ma 3kHz nie dyskwalifikuje jej. Jak zrobię testy na wszystkich cewkach to będzie można zobaczyć jaki jest zysk dla tej częstotliwości, a jaka strata (i na czym). I czy w ogóle jest czego żałować.
3900 w moim odczuciu jest za drogi jak na swoje osiągi. Typowy i bardzo prosty statyk. Widziałem zdumiewające efekty przy szukaniu meteorytów tym wykrywaczem - tak więc na żelastwo się sprawdza.
Garretta CX-a poleciłbym raczej dla tych którzy noszą się zamiarem kupienia przystawki Depth Multiplier.
Co do podłokietnika - to w CX-ach, przy małej sondzie podłokietnik jest zbędny (w razie czego można go dokupić). Biegałem z takim wykrywaczem kilka lat i zakładałem podłokietnik tylko do cewki 12 cali.
Proponuję wziąć jeszcze pod uwagę muszkietera. Ostatnio biegałem z nim trochę i go osobiście doceniłem. Nawet jego legendarna waga mi nie przeszkadzała (prędzej rozmieszczenie przełączników).

proscan
3900 w moim odczuciu jest za drogi jak na swoje osiągi. Typowy i bardzo prosty statyk. Widziałem zdumiewające efekty przy szukaniu meteorytów tym wykrywaczem - tak więc na żelastwo się sprawdza.
Garretta CX-a poleciłbym raczej dla tych którzy noszą się zamiarem kupienia przystawki Depth Multiplier.
Co do podłokietnika - to w CX-ach, przy małej sondzie podłokietnik jest zbędny (w razie czego można go dokupić). Biegałem z takim wykrywaczem kilka lat i zakładałem podłokietnik tylko do cewki 12 cali.
Proponuję wziąć jeszcze pod uwagę muszkietera. Ostatnio biegałem z nim trochę i go osobiście doceniłem. Nawet jego legendarna waga mi nie przeszkadzała (prędzej rozmieszczenie przełączników).
proscan