Minelab x-terra 50 czy to dobry wybór?

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
sdkfz27

Minelab x-terra 50 czy to dobry wybór?

Post autor: sdkfz27 »

Witam.Od prawie roku przymierzam sie do kupna nowego wykrywacza.Mój pięcio letni wysłużony geo coś tam,nie widział już za dobrze i po ostatnim wypadzie powiedziałem dosyć! Postanowiłem go zmienić.Na początku miał być to wykrywacz rodzimej produkcji w granicy do 1500zł,ale po niemiłych doświadczeniach ze swoim wykrywaczem,dozbierałem troche funduszy i postanowiłem kupić,coś lepszego.Wybór padł na Minelaba a konkretniej x-terra 50.Czy x-tera 50 nadaje sie wogóle na militarja (typu bagnet lub klamra stalowa) nie nastawiam sie wyłącznie na kolor,ciekawi mnie też II wojna.Czy sonda koncentryczna 3kHz i DD 10,5 cala spełnią w przybliżeniu moje wymagania?Za odpowiedź bardzo dziękuje.Pozdr sdkfz27
ProScan
Właściciel

Re: Minelab x-terra 50 czy to dobry wybór?

Post autor: ProScan »

Witam,

Te pytania należy skierować dla użytkowników X50. Jest ich już całkiem sporo i szukają różnych rzeczy.

Na militarke oczywiści także się nadaje, ale nie do tego został stworzony (lepsza byłaby X70)

Obecnie mam na testach X70 z kompeltem sond, to wówczas bedę mógł powiedzieć która najlepsza i na co.

3kHz na żelastwo OK.

:pa

proscan
sdkfz27

Post autor: sdkfz27 »

Witam.Okazało sie że x50 nie obsługuje cewki 3kHz, więc nie wiem już co wybrać.Mam na ten cel powiedzmy 2000 zł i nastawienie 60% militaria 40%kolor.A co myślisz drogi Proscanie o White's 3900 D pro plus z cewką 24,ewentualnie Garrett master hunter cx plus ,tylko przeraża mnie brak tego podłokietnika.Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

To że X30 nie ma 3kHz nie dyskwalifikuje jej. Jak zrobię testy na wszystkich cewkach to będzie można zobaczyć jaki jest zysk dla tej częstotliwości, a jaka strata (i na czym). I czy w ogóle jest czego żałować.

3900 w moim odczuciu jest za drogi jak na swoje osiągi. Typowy i bardzo prosty statyk. Widziałem zdumiewające efekty przy szukaniu meteorytów tym wykrywaczem - tak więc na żelastwo się sprawdza.

Garretta CX-a poleciłbym raczej dla tych którzy noszą się zamiarem kupienia przystawki Depth Multiplier.

Co do podłokietnika - to w CX-ach, przy małej sondzie podłokietnik jest zbędny (w razie czego można go dokupić). Biegałem z takim wykrywaczem kilka lat i zakładałem podłokietnik tylko do cewki 12 cali.

Proponuję wziąć jeszcze pod uwagę muszkietera. Ostatnio biegałem z nim trochę i go osobiście doceniłem. Nawet jego legendarna waga mi nie przeszkadzała (prędzej rozmieszczenie przełączników).

:pa

proscan
ODPOWIEDZ