Dziękuje za odpowiedź. Dodam że nigdy nie miałem doczynienia z wykrywaczami - planuje swój pierwszy zakup i musi być idealny do moich potrzeb gdyż będzie to jednorazowy wydatek ( nie mam ochoty zmieniać wykrywki co sezon - raz a dobrze)
Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. Co rozumieć przez kolorową drobnicę?
Rozumiem że srebrny półtorak - średnica 20mm to drobnica / ale czy srebrny talar - średnica 45mm / 50mm też będzie "drobnicą"? Spotkałem się z tezą że na większe srebro lepsza będzie częstotliwość 3kHz. Czy w/w talar będzie większym srebrem i 18kHz będzie miało z tym problem ?
Częstotliwość???
Re: Częstotliwość???
Monety to drobnica.
Proszę sobie poszukać na tym forum testów Xterry 70 - tam będzie widać (znikome) różnice (w powietrzu).
3kHz to chyba tylko na czołgi.

proscan
PS
1. Przed rozpoczęciem zabawy, proponuję też zapoznać się z ustawodawstwem - aby nie narobić szkód z jednej strony i biedy sobie nie napytać, z drugiej. Ale to już na innym forum.
2. Podejście "raz a dobrze" nie jest zbyt mądre. A jeśli już, to proponuję kupienie sprawdzonego wieloczęstotliwościowa w tym samym zakresie cenowym - czyli Deusa Light. Minelab ze swoim odejściem "kup se inną sondę by zmienić częstotliwość" został już dawno wyd... przez konkurencję. Klasyczna ręka w nocniku.
Proszę sobie poszukać na tym forum testów Xterry 70 - tam będzie widać (znikome) różnice (w powietrzu).
3kHz to chyba tylko na czołgi.
proscan
PS
1. Przed rozpoczęciem zabawy, proponuję też zapoznać się z ustawodawstwem - aby nie narobić szkód z jednej strony i biedy sobie nie napytać, z drugiej. Ale to już na innym forum.
2. Podejście "raz a dobrze" nie jest zbyt mądre. A jeśli już, to proponuję kupienie sprawdzonego wieloczęstotliwościowa w tym samym zakresie cenowym - czyli Deusa Light. Minelab ze swoim odejściem "kup se inną sondę by zmienić częstotliwość" został już dawno wyd... przez konkurencję. Klasyczna ręka w nocniku.
witam
nie wiedział gdzie napisac, wiec pytam tutaj
nie wiedział gdzie napisac, wiec pytam tutaj
Pytanie które modele?Niektóre starsze modele White's pracowały na częstotliwości 3 kHz i są nadal szanowane
ze względu na swoje dobre osiągi w terenach o silnej mineralizacji magnetycznej.
Ten cytat jest własnie z instrukcji DFXa
Jaka częstotliwość i jaka średnica cewki zapewni- przynajmniej w teorii- największy zasięg na grube srebro, konkretnie talary?
/pytanie zainspirowane doświadczeniami z questa pro, który na 14 khz jest niebo lepszy niż na 20 khz/
/pytanie zainspirowane doświadczeniami z questa pro, który na 14 khz jest niebo lepszy niż na 20 khz/
Na to pytanie powinien odpowiedzieć ktoś, kto ma wykrywacz przestrajany - najlepiej Rutusa ALTER 71. Na pewno jakieś optimum istnieje. Ale będzie ono zależne od grubości monety.

proscan
proscan