zasięgi x terry 30-50-70

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
SNIPERcom

zasięgi x terry 30-50-70

Post autor: SNIPERcom »

zasięgi x terry 30-50-70 czy są takie same czy im wyższy model tym lepszy zasięg?
DarekD

.

Post autor: DarekD »

x-30 - zasięg dobry
x-50 - zasięg ulepszony
x-70 - zasięg maksymalizowany
Czyli im wyższy model tym większy zasięg.
Darek
ProScan
Właściciel

Re: zasięgi x terry 30-50-70

Post autor: ProScan »

Tak właśnie jest.

:pa

proscan
SNIPERcom

dziękuje za szybkie odpowiedzi miałem właśnie dylemat czy te wykrywacze sie różnią ilością bajerów i kolorem czy tez zasięgami:)

x-30 - dobra cena
x-50 - ulepszona cena
x-70 - maksymalizowana na maxa cena
:D
ProScan
Właściciel

:D

Opócz zasięgu są jeszcze inne parametry, które należy wziąść pod uwagę.

:smt045

proscan
SNIPERcom

wiem wiem Proscanie ze inne parametry są bardzo istotne ale chodziło mi tylko i wyłącznie o zasięgi gdyż one są ????? a o parametrach można już coś niecoś wyczytać
ciekawe do kiedy będzie w vikingu trwała ta zajebista promocja cenowa bo muszę coś kupi na monetki :)
slawekdoman

Post autor: slawekdoman »

Witam!
To ja moze przy okazji zapytam, o ustawienie czulosci w tych wykrywaczach.
Szukanie X70 z nastawa czulosci na 30 jest wlasciwie niemozliwe. Optymalne ustawienie to max 25. Powyzej tej wartosci wykrywacz zaczyna dawac dobre sygnaly na zelazo - pojawia sie klopot z dobra identyfikacja celu itd (zapewne tak dzieje sie w kazdym wykrywaczu). Czy w zwiazku z tym jesli X30 i X50 maja odpowiednio max nastawy na 10 i 20, oznacza to, iz mozna nimi szukac na "gornych" ustawieniach bez obawy o przypadlosci wspomniane wyzej? Innymi slowy mowiac, jak sie ma czulosc w X70 ustawiona na 20 do owych max 20 w X50? Czy myle sie sadzac, iz zasieg bedzie...... identyczny?
Pozdrawiam - Slawek
ProScan
Właściciel

No tak - mała rewolucyjka cenowa. Tani dolar + sezonowa obniżka u producentów. Pewnie do Świąt ?

Co do zasięgów, to można znaleźć w miarę szczegółowe testy na tym forum (chyba bez X30)

proscan
ProScan
Właściciel

Co do pytania Sławka, to moja odpowiedź brzmi: nie wiem - nie mam na czym sprawdzić w tej chwili, a wcześniej mnie to nie interesowało.

Raczej nie porównywałbym poszczególnych nastaw na tych wykrywaczach (20 X50 raczej nie równa się 20 na X70), ale lepiej zadać to pytanie dystrybutorowi (jest raczej obojętne marketingowo, więc można liczyć na konkretną odpowiedź).

Robiąc testy na X70 byłem w stanie ustawić na max (rzecz jasna, sygnał nie był stabilny). Pewnie dużo zależy od miejsca i poziomu zakłóceń. Bardzo niestabilna była sonda L i na niej trudno było cokolwiek zrobić przy maksymalnej czułości. Podejrzewam jednak że w terenie, przy gruncie, właśnie ta sonda będzie działać ciszej niż inne.

To że X70 na max jest niestabilna, to dobry objaw - znaczy że producent nie dał zapasu. Zwykle w tańszych wykrywaczach czułość jest przytępiana by - oprócz względów marketingowych - nie mieć skarg od początkujących poszukiwaczy na niestabilności.

proscan
SiD

Post autor: SiD »

Witam Sławku!
Z materiałów przedstawionych przez producenta można wysunąć następujące wnioski:

- Zasięgi wykrywaczy z serii X-terra różnią się ze względów marketingowych, tak samo różnią się zasięgi tańszych i droższych modeli innych firm. Po prostu trzeba mieć argumenty, żeby zachęcić marudnego klienta, dla którego liczy się tylko zasięg (i zapomina o innych ważnych cechach sprzętu) do zakupu droższego modelu. Żeby nie było niedomówień, nie oceniam i nie krytykuję producenta za takie działania. Po prostu stwierdzam fakt.

- Zabieg zmniejszonej rozpiętość regulacji czułości ma ułatwić obsługę, ale również zmniejszyć możliwość dopasowania sprzętu do warunków. Na jeden punkt skali czułości X30 przypadają 3 punkty skali czułości X70. Co to oznacza? Jeśli X70 na danym polu pracuje niestabilnie na czułości 26, to zmniejszasz czułość do 25, co może ale nie musi załatwić sprawę. W X30 w stosunku do X70 chcąc nie chcąc obniżasz czułość od razu o 1/10 a nie 1/30. Więc jeśli obniżenie czułości 1/30 już załatwiło by sprawę, to po obniżeniu czułości w X30 2/30 regulacji są obniżane chociaż obniżane być nie musiały.
Podsumowując: dokładniejsza regulacja w X70 sprzyja precyzyjnemu dopasowaniu wykrywacza do panujących warunków zapewniając komfortową pracę przy maksymalnym zbliżeniu do maksymalnej czułości możliwej do osiągnięcia w danym miejscu, co może zaowocować lepszymi efektami.

Tak więc można przypuszczać, że różnice pomiędzy X30 - X50 i X70 są zarówno w czułości jak i w skali jej regulowania, choć jedno z drugim nie jest powiązane w sposób bezpośredni.

Po prostu producent najpierw zróżnicował zasięg konstrukcją elektroniki wykrywacza, a następnie podzielił zakres czułości na kroki. Tak więc skale czułości są inne, a nie są to wycinki jednej i tej samej skali jak sugerowałeś.

Mam nadzieję, że zbytnio nie zamotałem.

Dla jasności, ja również nie robiłem testów, wnioskuję z ogólnodostępnych materiałów producenta. Mogę się mylić, aczkolwiek podejrzewam, że jest duża szansa na to, że jest tak jak piszę ;)

Ważne jest też to o czym wspomniał Proscan. Dobrze jest, jeśli możemy wykrywacz doprowadzić do wariowania samym ustawieniem czułości. Co by nam było po tym, że czułość możliwa do ustawienia w wykrywaczu była na tyle mała, że nigdy nie powodowała by zakłóceń w pracy, skoro tracili byśmy wiele na miejscówkach gdzie czułość dała by się jeszcze spokojnie podkręcić. Od tego w wykrywaczu jest użytkownik ;), żeby z szerokiej puli ustawień wybrać te dające najlepsze efekty bazując na swoim doświadczeniu i rozsądku. Automat czy ustawienia "najbardziej uniwersalne" nigdy nie będą dawały równie dobrych efektów.
slawekdoman

Panowie, dziekuje pieknie za odpowiedz.
Janek, chyle czola - jak zwykle skladnie, na temat i wyczerpujaco ;)
Przyznam szczerze, iz pytanie nie bylo przypadkowe. Obecna cena X50 jest bardzo interesujac i....powaznie zastanawiam sie nad zakupem tego wykrywacza. Wprawdzie wczesniejszy mariaz z X70 wypadl raczej slabo, w efekcie czego 70-ke sprzedalem. Zdecydowanie wieksza przyjemnosc, daje mi szukanie z XLT. W tej konfrontacji - dla mnie - wybor jest oczywisty.
Od samego poczatku przygody z Xterra, najbardziej przypadla mi do gustu cewka eliptyczna, ktora bawilem sie najczesciej. Po sprzedazy, rozdzial z Xterra zamknalem definitywnie. Tak mi sie w kazdym razie wydawalo. Z perspektywy czasu, po analizie tamtego okresu, dostrzegam jednak pewien walor tego detektora. Moze nie bylo tak zle jak sadzilem? Nie bede wchodzil w szczegoly, powiem tylko, ze doswiadczenie jakim zaowocowala przygoda z wykrywaczem o wyzszej czestotliwosci - w postaci X70 i cewki 18,5 kHz - pozostawilo trwaly slad w mojej mentalnosci. Postanowilem dokupic taki wlasnie wykrywacz(wyzsza czestotliwosc). Mam swoje wymagania wzgledem tego zakupu ( wazna jest waga i mobilosc ), traktuje go jako uzupelnienie XLT. Dostrzegam tylko jeden detektor spelniajacy moje kryteria ! Wprawdzie jest jeszcze firma, ktora moglbym sie zainteresowac (spelnia te warunki), ale z wiadomych wzgledow nie biore jej pod uwage. Dla 18.5 kHz jestem gotow zaakceptowac wszystkie wady jakie widze w serii Xterra. Mam tylko dylemat: X70 czy X50? Roznica w cenie powoduje, ze sklaniam sie w strone X50.
Raz jeszcze przeanalizowalem materialy na forum pod katem obu wersji i dostrzegam....no wlasnie, pewnie jakies bledy w pomiarach, malo to istotne, ale potwierdza, ze nie powinno byc zasadniczych roznic w zasiegach:

tabelka dla X70
http://www.proscan.gliwice.pl/docs/xterra70test.pdf

oraz dla X50
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=28

1c w przypadku X70 - 25 cm, a dla X50 - 29 cm. Podobnie w przypadku innych menet.

Tak czy inaczej, roznica w zasiagach bedzie chyba do zaakceptowania, a 750PLN piechota nie chodzi :lol:
Myslicie, ze bylaby mozliwosc kupienia z X50 zamiast cewki 9" 7.5 kHz, 9" 18.5kHz :?: #-o
Pozdrawiam - Slawek
SiD

Post autor: SiD »

Wybór między X50 a X70 jako drugiego wykrywacza nie jest już taki oczywisty, jak w przypadku wyboru wykrywacza w ogóle. Być może X50 wystarczy, trudno mi jednoznacznie osądzić. Z pewnością przyda Ci się mała cewka DD dołączana obecnie w promocji.

Mnie natomiast coś jeszcze chodzi po głowie. Nie chcę utrudniać wyboru i pogarszać sytuacji #-o ... chodzi o Tekentics T2.

Co prawda cena obecnie na równi z X70, jednak jest sporo tańszy w stosunku do poprzedniej ceny. Jeśli chodzi o cechy użytkowe:
- jeszcze lepiej wyważony niż seria Xterra. Machanie nim to poezja.
- jeszcze dłuższa praca na 4 paluszkach
- równie prosta obsługa
- strojenie do gruntu w skali 300 stopniowej!
- szersza skala identyfikacji
- cyngiel jak w XLT (z pinpointem i strojeniem do gruntu)
To były fakty a teraz wrażenia zasłyszane z różnych źródeł:
- ponoć fenomenalnie wybiera kolorki w zaśmieconym terenie. Niesamowicie mały efekt maskowania, błyskawiczna reakcja na metal.
- dobrze skonstruowana cewka eliptyczna DD (taka jak Twoja ulubiona w X70 choć trochę większa).
- w sumie wysoka częstotliwość pracy (choć mniejsza niż w X70 i x50 w cewce H) daje ponoć fenomenalną czułość.

Wszystko to brzmi pięknie jak w reklamie. Problem polega na tym, że nigdy tego wykrywacza nie miałem okazji przetestować. A przyznam się, że chodzi mi po głowie pomysł zakupu tego wykrywacza. Gdyby nie to, że zamienić X70 na nieznane trochę się boję (lepsze wrogiem dobrego) i nie fakt, że wszystkie fundusze idą na właśnie urządzane mieszkanie, pewnie już bym pędził do sklepu. A tak muszę ostudzić swoje emocje.

Miej więc świadomość, że nie chce Ci doradzać sprzętu w ciemno, ale być może warto mu się przyjrzeć bliżej. Być może spełni wszystkie Twoje oczekiwania znane z X70 i jeszcze zaskoczy Cię czymś nowym. Dla mnie to sprzęt wysoce interesujący, choć wciąż tylko teoretycznie.
ProScan
Właściciel

Jeszcze w kwestii testów:

Testy X 50 oraz X70 były przeprowadzone w diametralnie innych warunkach (X 50 w górach, bez zakłóceń, dwusobowo).

Testy X70 robione były z większym naciskiem na porównanie możliwości poszczególnych sond i były wykonywane w tej samej 1-2 godzinej sesji.

proscan
slawekdoman

Co do testow to oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze roznica musi wynikac z jakis tam powodow. Trudno, zeby tanszy wykrywacz byl glebszy od drozszego. Ja juz jestem na etapie w ktorym zasiegi odgrywaja role drugorzedna. Chodzilo mi tylko o fakt, iz roznica w glebokosci jest do przelkniecia.

Jesli chodzi o Teknetics'a T2 to troche myslalem o nim. Boje sie jednak pozniejszych ewentualnych napraw (brak czesci), klopotu ze sprzedaza itd. Druga sprawa, Xterre zapakuje w mala torbe, wrzuce do kufra i......zawsze bedzie pod reka. Mala, zgrabna, poreczna. Z saperka stanowi dobry duet :lol:, a i z ewentualna sprzedaza nie powinno byc klopotu :D
Wprawdzie nie widzialem na oczy T2, ale sprawia wrazenie wiekszego.
Pozdrawiam - Slawek
ODPOWIEDZ