warunki zimowe

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
Mic112

warunki zimowe

Post autor: Mic112 »

witam serdecznie od kilku dni jestem posiadaczem własnego XLT i w zwiazku z tym chcę zapytać czy prowadzenie poszukiwań tym sprzętem przy obecnej aurze (mróz temp ok -3C lub okolice zera) jest bezpieczne dla sprzętu? czy może lepiej w trosce o wykrywacz poczekać na cieplejsze dni?
pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Re: warunki zimowe

Post autor: ProScan »

Witam,

Ogólne zdanie o poszukiwaniach na mrozie wyrażam tutaj:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=173

Wykrywaczowi może zaszkodzić:

- wykroplenie się pary na zimnych cześciach metalowych ((np. po wyjściu z ciepłego samochodu)
- kruszenie kable na mrozie (nie zauważyłem dla kabli nowego typu);
- spowolnienie wyświetlacza, kłopoty z kontrastem;
- znaczny spadek pojemności aku/baterii.

:pa

proscan
k.nowak

Post autor: k.nowak »

E-series whitesa
w instrukcji (angielska) jest napisane że może bezpiecznie pracować w temp między -20c a +70c
ProScan
Właściciel

w instrukcji (angielska) jest napisane że może bezpiecznie pracować w temp między -20c a +70c

Nie widzę. W którym miejscu ?

Bardzo wątpię w ten zakres. Jeśli już, to bedzie to zakres przechowywania, a nie używania.

proscan

[/quote]
k.nowak

Post autor: k.nowak »

moja pomyłka
tak mam napisane na ulotce reklamowej którą dostałem od dealera whitesa w uk
w wolnej chwili zrobie skan i wstawie foty
pozdrawiam
ProScan
Właściciel

aha -dzięki.

Idąc tym tropem znalazłem na ich stronie:

http://www.whites.co.uk/TSxlt.htm

zakres temparatur pracy od -10 do 60 stopni, co jest w bardzo prawdopodobne, chociaż i tak więcej niż myślałem.

proscan
Mic112

Post autor: Mic112 »

witam bardzo serdecznie dziękuje za szybką odpowiedz jednak muszę przyznać iż do poszukiwań w warunkach zimowych zniechęca mnie zamarznięta ziemia :? i brak odpowiedniego sprzętu do kopania (kilof) no ale informacji nigdy wiele pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku
babaribek

Ace250 - zimą

Post autor: babaribek »

Zima da sie chodzic z wykrywka na terenie oslonietym , trawy , w lesie. Ale co sie ostatnio dzialo z moim garrecikiem to szok i kupa poszarpanych nerwow. Chodzilem w lesie (bo miekko bylo) przy temp. - 4'C detektorek brzeczal pojedynczym sygnalem przy przemiataniu. Czy to normalne, o co to chodzi ?
ProScan
Właściciel

Patrząc na dane innych cyfrowych wykrywaczy Garretta, to minimalna temperatura pracy sięga -18 stopni. Sądzę więc, że to nie wpływ na elektronikę czy sondę a jakieś inne czynniki spowodowały te zakłócenia (patrz też moja odpowiedź wyżej).

Kiedyś rozmawiałem z ludźmi z Minelaba i oni bardzo się dziwili, że ktoś w Polsce próbuje pracować w ujemnych temperaturach. Oni gwarantują poprawną pracę od zera stopni. Taki też zakres jest dla mnie najsensowniejszy i realny - reszta to pobożne życzenia.

proscan
newmc

Post autor: newmc »

Mialem przyjemnosc chodzic z moim Minelabem XS w minusowych temperaturach.Ogolnie w nadmorskim klimacie,sniegu po kolana i temperaturze -5 a nawet bylo kilka razy -10 wykrywacz dzialal b.dobrze.Nie zaobserwowalem niczego co moglo by mnie zanipokoic w jego dzialaniu,wyswietlacz byl osloniety pokrowcem .Obecnie nie potrafie stwierdzic czy wykrywacz lepiej dzialal/snieg od 20-30 cm i jeszcze wykopac trzeba bylo czyli zasiegi bardzo ladne/ czy miejsce do szukania bylo dobre,ale efekty poszukiwan byly zadowalajace.
ODPOWIEDZ