Quattro czy F75

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
krzychu1410

Quattro czy F75

Post autor: krzychu1410 »

Witam
Zamierzam kupic nowy wykrywacz. I tu właśnie mam mały dylemacik.
Chciałbym wybrać jeden z nich : Minelab MP Quattro lub Fisher F75.
Który z nich jest lepszy?
Pozdrawiam!
ProScan
Właściciel

Re: Quattro czy F75

Post autor: ProScan »

Jakie zastosowanie ?

Bardziej uniwersalny, w tym na głęboką militarkę, jest F75.

Na monety, zwłaszcza dla mniej doświadczonych, polecam jednak Quattro. Na militarkę też daje radę, ale tryb statyczny w F75 będzie do głębokich zakopków lepszy.

:pa

proscan
krzychu1410

Głównie to na monety i inną tam drobnicę, ale militarką też nie gardzę.
Prawdę mówiąc wizualnie bardziej podoba mi się F75,tylko,że na różnych forach czytałem,że F75 ''bardzo lubi monopole'' a najbardziej to kapsle po piwie,a ja już się tego trochę nakopałem ...
Co do QUATTRO to słyszałem,że ma słabą energonomie i,że jest słaby konstrukcyjnie. No ale coś trzeba wybrać .
Może jeszcze jakieś porady?
Pozdrawiam!
ProScan
Właściciel

Witam

''bardzo lubi monopole'' a najbardziej to kapsle po piwie.

Alkoholik jaki czy co ?

Przez monopole rozumiem "polmosy" czyli nakrętki od półlitrówek. Kapse są stalowe. Oba te przedmioty są zupełnie różne. Prawda jest natomiast, że w zasadzie każdy wykrywacz dynamiczny ma problem z zardzewiałymi kapslami.

Co do "monopoli" to tutaj sprawa jest przegrana dla w zasadzie wszystkich wykrywaczy - jeśli ktoś twierdzi, że nie ma z tym problemu (bo je np. wycina), to znaczy, że ma problem z samym sobą (i powinien zmienić hobby).

Widziałem w akcji GTI 2000 gdzie kolega z dosyć dużym prawdopodobieństwem był w stanie odróżnić polmosa od monety (poprzez Target Imaging). Ale na nietypowych kolorkach nie było już najmniejszych szans.

proscan
krzychu1410

A czy F75 jest również skuteczny na monety jak QUATTRO?
ProScan
Właściciel

A czy F75 jest również skuteczny na monety jak QUATTRO?

Zdaje się że swoją opinię w tym temacie wyraziłem powyżej.

proscan
egon3110

Post autor: egon3110 »

Quattro posiadam prawie trzy lata,teraz na brytyjskim ebay zakupilem f75.Sam jestem bardzo ciekawy jak fisher bedzie sie sprawowal w terenie.Szczerze mowiac do minelaba nie mam wiekszych zastrzezen,procz ergonomi. Poszukuje glownie militarki i uwazam ze swietnie sie do tego nadaje(mam porownanie np. z fisherem 1270),o monetkach nie wspomne.Z racji tego ze oba wykrywacze sa klasyfikowane jako uniwesalne mam nadzieje ze nowy produkt fishera bedzie rownie dobry jak minelab quattro.Pozdrawiam egon.
krzychu1410

Wreszcie jakaś konkretna wypowiedź,a nie tylko cytaty
Dzięki!
reglass

Post autor: reglass »

Witam!

W moim przekonaniu będzie lepszy F75 jest zaprojektowany przez słynnego projektanta wykrywaczy David E. Johnson on stworzył taką bestie jak Whites MXT 8) jest specjalistą od złota i częstotliwości.
F75 jest uniwersalny prosty w obsłudze ma podświetlany ekran za to duży plus:) (będzie czuły na złoto :D
i ten wykrywacz bym ci Polecał

pozdrawiam reglass

p.s. nie myślałeś o MXT??
Witcher

Post autor: Witcher »

Co wy z tym zlotem?...Polska to nie Australia :P.
No chyba ze mowa o plazy, albo (czego sie bardziej obawiam) jednym takim polu.
Juz bardziej bralbym pod uwage "podatnosc" na srebro.

Ale ja sie nie znam... Nie slysze roznicy w sluchawkach o rozniej impedancji ;)

Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Racja.

Na TYM polu najwięcej i to najdrobniejszych kawałków znaleziono akurat Explorerami, więc mitów co do złota nie ma tutaj co powielać.

proscan
krzychu1410

Czy w F75 są wymienne sondy?
Obecnie mam ACE 250 i wydaje mi się , że zasięgi na monety nie ma rewelacyjnych , a wyczytałem , że QUATTRO to mistrz od znajdywania monet. Ciekawy jestem czy to prawda.
reglass

Post autor: reglass »

Witam!

Explorer to głęboki sprzęt ale jak dla mnie ma za dużo sygnałów nie wiadomo czy kopać czy tańczyć :lol: i ma jeszcze dużo minusów.

A co do tego pola to jak by tam szukali np. XLT/DFX to te złote monetki by też znaleźli.. te poszukiwania sponsorowała firma Minelab więc przez to te EX SE tam się wzięły:) jeśli chodzi o te pole z celtyckimi monetami:)

pozdrawiam reglass
Witcher

reglass pisze:Witam!

Explorer to głęboki sprzęt ale jak dla mnie ma za dużo sygnałów nie wiadomo czy kopać czy tańczyć :lol: i ma jeszcze dużo minusów.

Wybacz,ale stwierdzenia z cyklu "dla tych co lubia techno" sa po prostu glupie.
Bo idac tym sladem moge stwierdzic ze Garrett brzmi jak "ruskie gierki", Tesoro jak "Polskie GeoScany" a Whitesy jak "nie wiadomo co, ale nie za taka kase".

Wszystko kwestia gustu i przyzwyczajenia.Jak dla mnie zadne z wykrywaczy nie maja tak milych i zroznicowanych dzwiekow jak Minelaby.

pozdrawiam
Witcher

Dodam jeszcze ze to bardzo dobrze ze Minelab dofinansowal w jakims stopniu te badania. Pokazal klase (jako jedyna zagraniczna firma w Polsce) i to kolejny raz.

A White's jakis tam byl :P
ODPOWIEDZ