Na stronie firmy Viking sa cewki do Minelaba Explorera firmy DeTech:
-6"
-4,5 x 7"
-5"
Dwie pierwsze sa w tej samej cenie i najtansze.Czym poza ksztaltem te cewki sie roznia?.Jaka z podanych cewek najlepsza bedzie na teren zasmiecony ,do szukania monet.Przyznam iz kieruje sie obecnie cena, nic nie wiedzac o tych cewkach i chialbym cos wybrac w miare taniego ale skutecznego w terenia.Nie intereyje mnie cewka firmy Minelab,jest zbyt droga a ja nie bede uzywal malej ceki zbyt czesto/chyba iz nabyl bym uzywana w przyzwoitej cenie ale ofert w necie brak/.
Mala cewka do Minelab Explorer XS
Re: Mala cewka do Minelab Explorer XS
Nie używałem żadnej z nich, ale są sądzę, że należy się kierować ogólnymi informacjami nt sond eliptycznych.
Po wyglądzie, to odrzuciłbym sondę 5"
proscan
Po wyglądzie, to odrzuciłbym sondę 5"
proscan
Przeszukalem forum odnosnie cewek elipycznych i natrafilem na dosc jasne objasninie
"Jeśli weźmiemy sondę typu DD (w kształcie okrągłym) i zgnieciemy ją do elipsy, to nastąpi spadek maksymalnego zasięgu. O ile ? Nie wiem, to zależy jak bardzo zgnieciemy. Gdybyśmy zgnietli całkowicie, to zasięg spadłby praktycznie do zera"
Przeczytalem wypowiedzi na temat tych cewek na innych forach i zdecydowale sie na eliptyczna.
Jestem wlasnie ciekaw tego zasiegu.czy w cewkach o podobnych wymiarach jak podalem wyzej ,eliptycznej i DD/dowolnej firmy/sa zauwazalne jakies spadki zasiegu na glebokosci 20-30cm?
"Jeśli weźmiemy sondę typu DD (w kształcie okrągłym) i zgnieciemy ją do elipsy, to nastąpi spadek maksymalnego zasięgu. O ile ? Nie wiem, to zależy jak bardzo zgnieciemy. Gdybyśmy zgnietli całkowicie, to zasięg spadłby praktycznie do zera"
Przeczytalem wypowiedzi na temat tych cewek na innych forach i zdecydowale sie na eliptyczna.
Jestem wlasnie ciekaw tego zasiegu.czy w cewkach o podobnych wymiarach jak podalem wyzej ,eliptycznej i DD/dowolnej firmy/sa zauwazalne jakies spadki zasiegu na glebokosci 20-30cm?
To zdanie wydaje mi się dziwnie znajome
Co do pytania, to go niestety nie rozumiem, ale mam taka informację; sprawdzałem niedawno zasięgi na Garrecie dla sondy ACE 6x9 i okrągłej 8 cali. I wyszło taka samo. Więc zasięg maksymalny okazał się circa taki sam. Inny może być rozkład pola zasięgu (bo ja sprawdzałem tylko w centrum).
Porównywać jednak należy sondy o takich samych parametrach np. co do ilości uzwojeń. Zbyt daleko idące wnioski mogą prowadzić do fałszywych uogólnień.
Proszę pamiętać też, że istnieje coś takiego jak marketing. Interes musi się kręcić, sprzedawać coś trzeba. Skoro wyprodukowało się sondy okrągłe i wszyscy już je mają, to należy wypuścić eliptyczne, bo by sprzedaż zamarła. Minie moda na eliptyczne, będą trójkątne, albo jeszcze inne.
Wymyśla się różne sposoby, żeby coś się działo.

proscan
PS
Nie mam nic przeciwko sondom eliptycznym.
Co do pytania, to go niestety nie rozumiem, ale mam taka informację; sprawdzałem niedawno zasięgi na Garrecie dla sondy ACE 6x9 i okrągłej 8 cali. I wyszło taka samo. Więc zasięg maksymalny okazał się circa taki sam. Inny może być rozkład pola zasięgu (bo ja sprawdzałem tylko w centrum).
Porównywać jednak należy sondy o takich samych parametrach np. co do ilości uzwojeń. Zbyt daleko idące wnioski mogą prowadzić do fałszywych uogólnień.
Proszę pamiętać też, że istnieje coś takiego jak marketing. Interes musi się kręcić, sprzedawać coś trzeba. Skoro wyprodukowało się sondy okrągłe i wszyscy już je mają, to należy wypuścić eliptyczne, bo by sprzedaż zamarła. Minie moda na eliptyczne, będą trójkątne, albo jeszcze inne.
Wymyśla się różne sposoby, żeby coś się działo.
proscan
PS
Nie mam nic przeciwko sondom eliptycznym.
Wszystko rozumiem,cena taka sama tak ze pojde za moda.Bardzo dziekuje za porade.