white's & fisher 75

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
topor1

white's & fisher 75

Post autor: topor1 »

hyyyy :?: głowi mnie czy warto zmieniać Whites Xl PRO na Fishera 75 odczuje różnicę nie licząc wagi, #-o
topor1

wybór

Witam wszyskich mam pytanie co byście mi polecili po Whites XL PRO a mianowicie jestem na rozstaju dróg czym więcej czytam to klapa w grę na razie wchodzą uniwersalne wykrywacze.
1 Fisher 75 (niedostępny na razie w 5 lub której tam z kolei RP)
2 Garrett GTI 2500 (ciężki 2,16kg)
2 Wite’s XLT E (raczej trudny w obsłudze)
Raczej szukam prostego i skutecznego sprzętu na militaria i monetki
Decyzję mam podjąć do piątku bo w tedy jadę do Warszawy po sprzęt
ProScan
Właściciel

Re: white's & fisher 75

Post autor: ProScan »

Proponuję wziąć zimny prusznic i zostać przy XL PRO. Kiedyś go naprawię.

:P

proscan
topor1

kokosów na nim nie zrobiłem :lol: choć co nieco wpadło. #-o
Głębokość słaba ale to może wina zdechłej cewki :?: zobaczymy po naprawie której nie mogę się doczekać :cry: a wiosna trwa. :shock:
topor1

a white's xlt -e czy lepiej zostać przy xl pro :?: :?:
Ostatnio zmieniony ndz mar 09, 2008 11:39 pm przez topor1, łącznie zmieniany 1 raz.
ProScan
Właściciel

XLT daje więcej możliwości - wada: trzeba umieć je wykorzystać. No i ten wolny wyświetlacz ...

:pa

proscan
topor1

słyszałem że te nowe wersje xlt mają już rozwiązany problem z wyświetlaczem po zastosowaniu szybszego układu, czy to prawda :?: #-o
ProScan
Właściciel

Nie, nie prawda. Jeden z dealerów Whitesa (a szczęście były) rozpuszczał taką plotkę, że nowe to niby szybsze. Kłamał.

proscan
topor1

Hyy nigdy nie miałem w rękach XLT :( czy ten wolny wyświetlacz to chyba nie jest aż taka wielka wada bo przecież producent by to skorygował .
ProScan
Właściciel

Dla mnie jest to wada, ale dla mnie jednego nie będą tego korygować, bo jakoś tysiącom to nie przeszkadza. Chociaż mogliby to zrobić w jeden dzień - a że potrafią, to widać w DFX. Softu nie wymieniali od 94 roku.

proscan
SiD

Post autor: SiD »

Mimo, że jestem bardzo mało doświadczonym użytkownikiem XLT, potwierdzam, że wolny wyświetlacz daje się we znaki. Po doświadczeniach z innymi wykrywaczami z wyświetlaczami (np. X70) jest to dość zaskakujące jak długo trzeba czekać na informację wyświetloną na ekranie.

Np. korzystając z pin-pointu i patrząc na wskazania słupków na ekranie albo trzeba poruszać sondą bardzo, bardzo powoli, albo będziemy już 10 cm za centrum przedmiotu zanim słupek siły sygnału skoczy na maxa, żeby znowu zmaleć.
Podobnie jest podczas szukania, sygnał, kilka przemieceń, chwila czekania i odświeżenie wskazań, podczas gdy w innych wykrywaczach takie wskazania odświeżają się kilkakrotnie podczas pojedynczego przemiecenia.

Nie jest to wada uniemożliwiająca szukanie, kanał audio działa bez opóźnień i na słuch można wszystko zrobić szybko i precyzyjnie, ale to przecież ze swoich wskazań na wyświetlaczu XLT jest słynny. Po prostu niezmiernie denerwuje fakt, że producent nie chciał tego poprawić przez wiele lat, chociaż nie wiązało by się to z żadnymi dużymi kosztami, czy innymi problemami. Po prostu nie zrobił tego i już.

Być może dlatego, że nigdy nie słyszałem, żeby miłośnik XLT się na to skarżył, co również jest dla mnie zagadką. Pewnie jak by takiego miłośnika zapytać odpowie „to nie ma najmniejszego znaczenia, zerkam na ekran kiedy muszę mieć informacje i do takich celów mi wystarcza, resztę robię na słuch i nawet nie zauważyłem tego problemu”. Mnie to jednak nie przekonuje, czemu wyświetlacz ma nie działać szybko skoro mógłby? Jak się przyzwyczaiłem do innych sprzętów to mi teraz tej szybkości brakuje…

Co nie zmienia faktu, że nie planuje pozbycia się mojego XLT, tylko pogoda się poprawi i dostanę nową cewkę w swoje ręce (dzięki Proscan :-) ) i ruszam w teren.
SiD
norbi

Post autor: norbi »

zostan przy pro xl!!! ja sie przesiadalem i przesiadalem. teraz wiem, ogromnym bledem byla sprzedaz tego sprzetu. chyba, ze lubisz muzyke ;)
tryton

Post autor: tryton »

Witam
Jestem uzytkownikiem XLT trochę krócej jak SID i wolny wyświetlacz wyraźnie mi nie podchodzi.Do sygnalizacji dźwiękowej również ciężko mi się przyzwyczajić.W poprzednim wykrywaczu (Fischer ID Excel) wskazania graficzne i dźwiękowe były bardzo szybkie i po krótkiej praktyce przewidywalne co do rodzaju przedmiotu i wielkości.W terenie monetkowym gdzie wcześniej chodziłem z Fischerem XLT wcale nie okazał się DUUŻO lepszy ale wiadomo......ustawienia.
Mimo to zamierzam dalej poznawać możliwości XLT ale nie wykluczam jednak zmiany na wykrywacz nowej generacji.
SZZ

Post autor: SZZ »

Witam,
szukałem jakiś czas temu z gościem, który chodził 9 lat z XLT, a od 2 lat użytkuje Explorera II. Stwierdził, że z Explorerem po 2 latach ma dużo lepsze wyniki niż z XLT po 9. Ja też po kilku miesiącach użytkowania XLT uważam, że jest to sprzęt przereklamowany, dlatego go sprzedałem. Uważam, że są sprzęty mniej skomplikowane w obsłudze i równie albo bardziej skuteczne.
Pozdrawiam
SiD

Post autor: SiD »

SZZ – myślę, że Twoja wypowiedź jest zgodna z prawdą pod warunkiem, że sprecyzuje się czego chce się szukać. Jeśli ktoś szuka tylko i wyłącznie monetek, guzików i innych kolorowych drobiazgów to wybór dobrych sprzętów jest szeroki i zależnie od preferencji każdy może znaleźć coś dla siebie.

Tym nie mniej mało jest sprzętów równie uniwersalnych co XLT, lub równie dobrych w poszukiwaniu grubszych rzeczy. Innymi słowy, jeśli owy „gość” o którym wspominasz szukał głównie drobnicy to scenariusz jest bardzo prawdopodobny, jednak gdyby czasem szukał również niekolorowej militarni czy innych fantów to już znacznie trudniej było by mu znaleźć konkurenta dla XLT (co nie znaczy, że go nie ma).

Moim zdaniem ilu jest poszukiwaczy tyle jest sposobów na poszukiwania i każdy musi znaleźć to co mu najlepiej odpowiada, dla mnie na przykład skuteczność jest bardzo ważna, ale w zasadzie na równi z osiągami jest przyjemność z poszukiwań i polubiłem tylko wybrane sprzęty z całej gamy wykrywaczy z górnej półki.

Jeśli komuś wydaje się, że wykrywacz ma przede wszystkim szukać głęboko i cała reszta jest absolutnie nieważna, podam przykład z innej beczki. W ramach specjalizacji na studiach analizowaliśmy jak można inaczej zaprojektować interfejs sytemu operacyjnego, zwłaszcza tzw. Pulpit czy inaczej mówiąc desktop. Okazało się, że każdy biorący udział w dyskusji inaczej korzysta z systemu i możliwości organizacji plików na dysku, to co dla jednego wydawało się genialne, dla drugiego wydawało się absolutnie nie do przyjęcia. A mogło by się wydawać, że Windows jest jeden i myszka jest jedna więc nad czym, się tu zastanawiać…
ODPOWIEDZ