Witam,
Jestem początkujący i w związku z tym proszę o wyrozumiałość mojej niewiedzy. Mieszkam na dolnym śląsku-okolice jeleniej góry. Często w trakcie wycieczek, głównie rowerowych przejeżdzam w okolicy starych zabudowań głównie fundamentów niemieckich gospodarstw. Któregoś dnia chodząc po zarysie fundamentu znalazłem (pod resztką podłogi) starą lampę naftową i trzy niemieckie monety. Od tamtej pory zgłębiając temat przeczytałem kilka wątków z forum i jestem zdecydowany na zakup niedrogiego wykrywacza a konkretniej Musketeer'a Advantage.
Nie jestem pewien czy mój wybór jest do końca trafny, w tym przedziale cenowym. Sprzęt chce wykorzystać do poszukiwań tak różnych przedmiotów jak np, rzeczy uz.domowego(elementów zastawy stoł., części garderoby), jak również i monet. Proszę o poradę jaki inny wykrywacz mogę nabyć w cenie do 1,5 tys.zl który odpowiadałby na takie potrzeby.
-Czy po właściwym ustawieniu dyskryminacji Musketeer'a będe mógł odróżnic srebrne sztućce od innego złomu? i czy jest wogóle taka możliwość.
-Czy w pracy statycznej "all metal" Musketeer będzie mógł namierzyć duży zardzewiały przedmiot za granitowym murem (grubości ok.0,5m).
Dodam ze wykr.chciałbym również używać (sporadycznie) do poszukiwań małych fantów w śniegu w okolicach wyciągów narciarskich.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź,
Wykrywacz do poszukiwań na ter.fundamentów.
-
trochillus
- Kontakt:
Re: Wykrywacz do poszukiwań na ter.fundamentów.
Witam,
Na pocieszenie dodam, że sztućce mogły być ukryte w stalowej puszcze, kance od mleka itp. I kopie się wszystko. A głownie to co daje słaby rozległy sygnał (czyli leży raczej głębiej, a nie tuż pod powierzchnią)
- w muszkieterze tryb all metal jest pseudo statyczny (zestraja się po czasie do pierwotnego poziomu). Trudno ciągle machać sondą po murze
- konieczne będzie dostrajanie wykrywacza do muru, bo cegły maja własności magnetyczne (najczęściej)
Mimo wszystko Muszkieter powinien "dać radę".
Dobrym wykrywaczem mógłby być np. sprzedawany przez TRBN-a w Kramiku Garrett CX II. Coś może być statyczne. Nawet White's 3900. Albo Shrap Shooter.

proscan
Jeśli tym złomem będzie np. obręcz metalowa, albo fajerka z pieca, to może być problem. I żaden wykrywacz nie da rady. Srebro od żelastwa można rozróżnić bez większego problemu, jeśli to żelastwo nie będzie miało dużej powierzchni.Czy po właściwym ustawieniu dyskryminacji Musketeer'a będe mógł odróżnic srebrne sztućce od innego złomu? i czy jest wogóle taka możliwość.
Na pocieszenie dodam, że sztućce mogły być ukryte w stalowej puszcze, kance od mleka itp. I kopie się wszystko. A głownie to co daje słaby rozległy sygnał (czyli leży raczej głębiej, a nie tuż pod powierzchnią)
To zależy jak duży. Ale szansa jest. Problemy są dwa:Czy w pracy statycznej "all metal" Musketeer będzie mógł namierzyć duży zardzewiały przedmiot za granitowym murem (grubości ok.0,5m).
- w muszkieterze tryb all metal jest pseudo statyczny (zestraja się po czasie do pierwotnego poziomu). Trudno ciągle machać sondą po murze
- konieczne będzie dostrajanie wykrywacza do muru, bo cegły maja własności magnetyczne (najczęściej)
Mimo wszystko Muszkieter powinien "dać radę".
Dobrym wykrywaczem mógłby być np. sprzedawany przez TRBN-a w Kramiku Garrett CX II. Coś może być statyczne. Nawet White's 3900. Albo Shrap Shooter.
proscan
-
trochillus
- Kontakt:
Witam i b.dziękuję za szybką odpowiedź.
Zgodnie z Pana zaleceniami "przyglądam" się bliżej Garrett'owi CX II. Na którymś z tematów czytałem że używał Pan powyższy wykr.
Proszę o więcej informacji o tym sprzęcie odnośnie poszukiwań mniejszych przedmiotów, takich jak wspomniane przezemnie sztućce.
Jak często przy pomocy funkcji "coin allert" wykr.sygnalizował faktycznie monetę a jak często był to inny przedmiot o podobnym kształcie i właściwościach, czy funkcja ta była przydatna?
Czy opłaca się inwestować w nienajmłodszy juz technologicznie wykrywacz kiedy producenci oferują inne modele które dzięki nowym funkcją według nich mogą więcej?
Zgodnie z Pana zaleceniami "przyglądam" się bliżej Garrett'owi CX II. Na którymś z tematów czytałem że używał Pan powyższy wykr.
Proszę o więcej informacji o tym sprzęcie odnośnie poszukiwań mniejszych przedmiotów, takich jak wspomniane przezemnie sztućce.
Jak często przy pomocy funkcji "coin allert" wykr.sygnalizował faktycznie monetę a jak często był to inny przedmiot o podobnym kształcie i właściwościach, czy funkcja ta była przydatna?
Czy opłaca się inwestować w nienajmłodszy juz technologicznie wykrywacz kiedy producenci oferują inne modele które dzięki nowym funkcją według nich mogą więcej?
Proponuję pomęczyć TRBN-a.
Coin alert to taki wodotrysk, ale osobiście bardzo go lubiłem, bo adrenalina skakała, gdy się go słyszało (np. chodząc po I wojnie dawał szansę na klamrę od pasa). Chodzi o sygnalizację obiektów które mają dobra przewodność - nic poza tym.
Czy się opłaca ? To pytanie nie do mnie. W niektórych starszych wykrywaczach są funkcje które są dostępne tylko w drogim współczesnym sprzęcie (albo w ogóle ich nie ma).
Napisałem o CXII bo akurat pojawił się w kramiku i posiada to co Tobie może się przydać. Tylko sonda duża, jak na szukanie w zaśmieconym terenie i w ścianach.

proscan
Coin alert to taki wodotrysk, ale osobiście bardzo go lubiłem, bo adrenalina skakała, gdy się go słyszało (np. chodząc po I wojnie dawał szansę na klamrę od pasa). Chodzi o sygnalizację obiektów które mają dobra przewodność - nic poza tym.
Czy się opłaca ? To pytanie nie do mnie. W niektórych starszych wykrywaczach są funkcje które są dostępne tylko w drogim współczesnym sprzęcie (albo w ogóle ich nie ma).
Napisałem o CXII bo akurat pojawił się w kramiku i posiada to co Tobie może się przydać. Tylko sonda duża, jak na szukanie w zaśmieconym terenie i w ścianach.
proscan
-
trochillus
- Kontakt:
Dziękuje za porady. Nawiązałem już kontakt z TRBN-em i bezpośrednio z nim będe omawiał szczegóły.
Proszę jeszcze podpowiedzieć mi jaka jest różnica między modelem CXII a jego młodszym bratem CX PLUS. Czy prócz wyświetlacza LCD PLUS posiada też lepsze parametry jak np, większa głębokość namierzania ? (czy zależy to tylko od wielkości cewki?)
Pozdrawiam,
Proszę jeszcze podpowiedzieć mi jaka jest różnica między modelem CXII a jego młodszym bratem CX PLUS. Czy prócz wyświetlacza LCD PLUS posiada też lepsze parametry jak np, większa głębokość namierzania ? (czy zależy to tylko od wielkości cewki?)
Pozdrawiam,