SiD pisze:Moim zdaniem zjawisko podawania programów w ogólności nie przyniosło nic dobrego
Daleko posunięte przemyślenie o jakich szkodach mówisz, istnieje jakieś zagrożenie z tego tytułu? Wiesz coś o czym jeszcze nie wiemy?
SiD pisze:Po pierwsze, jeśli ktoś sam nie umie ustawić wykrywacza, korzystając z instrukcji i prób w terenie, to znaczy, że nie powinien przepisywać programów z internetu, bo czym niby ma się kierować?
Ma się kierować? Ma przepisać program i postępować w/g ewentualnych wzkazówek. A potem musi wyjąć mózg z kieszeni i zacząć myśleć samodzielnie. To nie boli. Proste.
SiD pisze:Z drugiej strony, ktoś kto rozumie program, nie potrzebuje go, żeby ustawić wykrywacz, na dodatek rozumie, że nastawy z innej miejscówki mają się ni jak, do miejsca w którym on sam szuka.
Czyli jednak mimo stażu w sklepie z wykrywaczami nie czytałeś porad i wskazówek. a szkoda, bo właśnie XLT/DFX i teraz dołączyła rodzima Proxima ma możliwoś pomiaru zawartości minerałów gruntu. Zacytuję z pamięci: ...warto zapisać wartość DC Phase na danym terenie, gdyż nastawy te można będzie przywołać w innym miejscu o podobnej wartości DC Phase... Ni jak się ma do tego Twoja wypowiedź.
SiD pisze:Nie wiem też skąd bierze się to przekonanie, zakorzenione wśród polskich poszukiwaczy, że XLT da im najlepsze efekty, tak jakby obsługa tego sprzętu nie stwarzał już żadnych problemów ani barier
Na prawdę nie wiem, które fora czytujesz, ale ja znam kilka przypadków, gdzie właściciele odsprzedali swoje XLT ze względu na kłopotliwą obsługę.
Zapewne też nic takiego nie słyszałeś.
SiD pisze:Co ma powiedzieć Proscan, do którego zwracają się wszyscy mający problem z wykrywaczem?
Byłem święcie przekonany, że taka jest jego praca. Nie przesadzasz? Jak byś pracował w sklepie wolałbyś, żeby Ci nikt głowy nie zawracał idiotycznymi pytaniami, tylko brał wykrywkę, płacił i nigdy z marudzeniem nie wracał. Zejdź na ziemię. Nie ma tak.
SiD pisze:
Nie wiem jak jest na Świecie, nie byłem jeszcze wszędzie, żeby wysuwać opinie.
Zasmucasz mnie, przecież nigdzie nie musisz jeździć, Internet jest tym wirtualnym wyjściem w praktycznie każdy zakątek Świata, a Ty masz z tym problem.
Na prawdę chcesz żebym wymieniał strony WWW z programami na XLT/DFX. Po prostu SiD nie wierzę, że o nich nie wiesz.
SiD pisze:...ale jeżeli na świecie również istnieje duża część użytkowników, którzy bezmyślnie wklepują programy i dziwią się, że wykrywacz nie działa, to niczym się nie różnią.
W wielu przypadkach tak właśnie jest, wystarczy przeanalizować nastawy, których używają na zagranicznych forach.
SiD pisze:Co komu po XLT, skoro na dzień dobry uważa, że się popsuł?
Słyszałem o takim przypadku, ale to są skrajności o takim możemy pogadać w innym Topiku np. "klinika nerwic detektorystów"
Pikador pisze:Wybierałem nią (X70) śruciny fi=3mm, czego nie robił mój XLT (9,5') ani teraźniejszy DFX (12') nawet mnie to nie smuci
I rzecz najciekawsza, nigdy nie znalazłem nią denarka (X70) zaś XLT podniosłem 6 a pożyczonym na pół godziny DFX (DD) chwyciłem 1 sztukę.
SiD pisze:Moim zdaniem żadnych wniosków nie da się wyciągnąć z tego co napisałeś. Przynajmniej żadna rozsądna osoba nie powinna tego robić.
Odbierasz ludziom prawo do wyciągania wniosków z prawdziwej historii? To nie jest opowieść z broszury producentów sprzętu. Kilka osób może się poczuć "dotkniętych"
SiD pisze:To, ze coś tam znalazłeś jednym a drugim nie o niczym nie świadczy.
Nigdy nie spotkałeś się z sytuacją, że jeden wykrywacz widzi a inny nie widzi jakiegoś sygnału. Uważasz, że ACE 250 będzie widzieć to samo co np. EX?
6 denarków w dłoni o niczym nie świadczy? jakich jeszcze chciałbyś dowodów, koniecznie musisz włożyć swój palec w piecyk, by sprawdzić, czy jest gorący, gdy widać pomarańczowy kolor paleniska?
SiD pisze:Dlatego proponuję więcej pokory jeśli idzie o wysuwanie ogólnych wniosków na temat wykrywaczy ich możliwości, oraz sugerowanie wyciągania takich wniosków przez innych.
Nie chowam się za drzewem,
to są moje przemyślenia, to jest forum. Tu wymienia się informacje, spostrzeżenia, dzieli się wiedzą z innymi userami. Ja nie unikam dyskusji. Każdy ma do tego prawo - SiD
PS
Sorry koledzy za taki długi post, ja wiem, że Internet to nie praca dyplomowa, że odpowiedzi powinny być krótkie i rzeczowe, że nie jesteśmy na uniwersytecie, że po przeczytaniu kilku zdań można zapomnieć o co chodzi, ale cóż SiD lubi akademickie rozmowy i długie elaboraty, więc myślę, że powinno być OK.
@ SiD. Jeśli będziesz odpowiadał w tym temacie, to zrób to w zwięzły sposób i rzeczowy. Szanuj osoby czytające to Forum.