Wybór cewki x-terra 70

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
Jerry

Wybór cewki x-terra 70

Post autor: Jerry »

Witam.

Dostałem propozycje zamiany cewki DD 7,5 kHz 10,5" na koncentryczna 18,5 kHz 9", obie cewki są w dobrym stanie, zastanawiam się czy to rozsądny wybór?. Zaznaczę że posiadam również cewkę DD 18,5 kHz 6" oraz standardową koncentryczna 7,5 kHz 9", poszukuje głównie monet i na nie chciałbym się ukierunkować.

Z góry dziękuję za poradę.
Pozdrawiam Jerry.
ProScan
Właściciel

Re: Wybór cewki x-terra 70

Post autor: ProScan »

Jeśli miałbym dostać sondę H, to ja bym poszedł na tą zamianę :D

:pa

proscan
Jerry

Jeszcze mam takie pytanie co bardziej przemawia za cewką H niż M, w posiadanej snajperce też jest oznaczenie H, czyli mam rozumieć że koncentryczna H będzie równie czuła na drobnice co DD H tylko że z większą powierzchnią cewki?.
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

A czy pytanie było o snajperkę, czy zamianę DD M na koncetryka H ?

Nie chce mi sie powtarzać wszystkich dywagacji na temat średnic sondy, konfiguracji, kształtów, częstotliwości, zastosowań itd.

:znow

Kochani litości! Bo zacznę odpytywać ze znajomości zawartości forum przed odpowiedzią na pytanie.

Obszar zastosowań snajperki 6 cali jest znikomy, więc jeśli moneciarzowi trafia się okazja by zdobyć sondę wysokoczęstotliwościową w normalnym wymiarze, to brać i tyle, skoro mam odpowiedzieć na konkretne pytanie.

To ja zapytam; czy zakup mikroskopijnej "snajperki" był powodowany jakimiś logicznymi przesłankami, czy był zupełnie przypadkowy? Ile razy ta sonda była w użyciu i w jakich okolicznościach?

:pa

proscan
Ostatnio zmieniony pn lut 09, 2009 11:55 pm przez ProScan, łącznie zmieniany 1 raz.
Jerry

Przperaszam za zamotanie :) oczywiście chodzi o zamiane DD M na koncentryczną H.

A jeżeli chodzi o zakup snajperki był kierowany dobrymi wypowiedziami na jej temat względem drobnicy na zaśmieconym terenie:). Sonda jak i wykrywacz jest dopiero co po zakupie jeszcze nie była w terenie.
ODPOWIEDZ